Yasaklı oteller listesi yeni değilmiş

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı’nın Ada’ya Güney Kıbrıs’tan giriş yapan ve KKTC’de kalacağını beyan eden turistlerin konaklamalarını “Yasakladığı” 206 otel listesinin 2006’dan bu yana bulunduğu ortaya çıktı.

31/12/2019 23:40
Yasaklı oteller listesi yeni değilmiş

Bu listenin yayımlanmasındaki ana hedefin ise, bu yıl ciddi artış gösteren İsrailli turistlerin kuzeye geçmesini engellemek olduğu belirtildi. Mehmet Kara imzalı habere göre, Kuzey Kıbrıs'ın turizm sektörü temsilcileri, Rumlar'ın yapmış olduğu bu davranışın etik olmadığına dikkat çekti.

Özboğaç: Rumlar bunu hazmedemiyor

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, “Rumlar, daha önce de bunu yapıyordu. Avrupa’daki acentelere bu memorandumu gönderiyorlardı. Bu yeni bir şey değil” dedi. Ana hedefin, bu yıl ciddi artış gösteren İsrailli turistlerin kuzeye geçmesini engellemek olduğunu ifade eden Özboğaç, Rumlar'ın bu artışı hazmedemediğini kaydetti.

Rumlar'ın özellikle İsrailli ve Rus turistlerin KKTC’ye geçmelerini engellemeye çalıştıklarını kaydeden Fethi Özboğaç, listede 15 Türk malı otelin de bulunduğunu söyledi.

Tolun: Şu anki liste geliştirilip çoğaltıldı

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ise, 2006’dan bu yana bir listenin olduğunu ve İsrailli turistlerin yoğun olarak KKTC geçmesi nedeniyle şu anki listenin geliştirilip çoğaltıldığını söyledi.

Tolun, “Bu liste geçmişte de vardı. Rumlar, 2006’da bir yasa çıkarıp, bu tesislerde konaklayanları hedef alan karar aldılar. Liste, Kuzey Kıbrıs'taki Rum mallarına inşa edilmiş otelleri veya bizim tarafımızdan onların üzerine yapılmış tesisleri içeriyor. Listede var olan oteller, KKTC’deki tüm otelleri içeriyor. Açılıp kapatılanları, şu anda faaliyette olanları ve halen inşaat halindekileri…” dedi.

Listede belirtildiği gibi KKTC’de 206 değil toplam 130 otelin olduğunu vurgulayan Tolun, Rumlar'ın bu yasayı geçirmiş olabileceğini ancak, ülkeye gelen turistlerin siyasi amaçlı gelmediğini ve kendilerinin bu insanları siyasi bir amaçla ülkeye getirmediklerini söyledi.

“Bizim yaptığımız, siyaset değil turizmdir”

Orhan Tolun, “Bizim yaptığımız, siyaset değil, turizmdir. Vize müracaatında kişilere, Rum malları üzerine yapılan oteller gösterildi. Rumlar, bunun üzerine 2006’daki yasayı bahane ederek bu insanların KKTC’ye geçmesini engelledi. Bu tabii ki, barışçıl politikasıyla ters düşen bir olaydır” diye konuştu. Rumlar'ın yapmış olduğu bu davranışın etik olmadığını belirten Tolun, “Bu davranış görüşmelerin olduğu bu dönemde iyi niyet göstergesi değildir” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.