Yabancı tur operatörleri Türkiye'de ilk kez kaybetti

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Türkiye'ye turist getiren yabancı tur operatörlerinin bu yılki duraklama nedeniyle ilk kez para kaybettiğini söyledi.

31/12/2019 23:40
Yabancı tur operatörleri Türkiye'de ilk kez kaybetti

Geçtiğimiz günlerde turizm sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da turizmde yaşanan daralmaların önlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan, "Turizmde tekleme mi var, hemen yeni destinasyonlar, yeni pazarlar, yeni yöntemlerle turizm gelirlerimizi 100 milyar dolara taşımanın çarelerini aramalıyız. Uluslararası operatörlerle değil, gelin kendi operatörlerimizi kendimiz oluşturalım. Bazı firmalar bir araya gelin, bu operatör çalışmasını yapacak şirketleri siz kurun. Bakın ondan sonra nasıl daha farklı çalışmaya başlayacaklar" dedi.

Hürriyet Gazetesi de, OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamalarını sordu. Bektaş şunları söyledi: "1995-2005 arasında Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 40'ını yurtdışında faaliyet gösteren Türk tur operatörleri taşırdı. Ancak bu yıllar içinde azaldı ve yüzde 30'lara hatta 20'lere kadar geriledi. Türk tur operatörlerinin çıktığı yurtdışı pazarlarda kayıplar yaşandı. Şu anda Rusya'da faaliyet gösteren bizim gibi tur operatörleri kaldı. Bu anlamda bakıldığında yurtdışında faaliyet gösteren Türk tur operatörlerinin olması ülkenin yararına olacaktır."

DEĞERİ ANLAŞILDI

Bektaş, Almanya veya İngiltere'de dünyanın en büyük tur operatörlerinin Türkiye operasyonlarını 2016'da daralttığına dikkat çekerek, "Yabancı seyahat endüstrisi bu yüzden para kaybetti. Bizi tercih edenler, başka ülkelere gidemedi. Yabancı acenteler satış yapamadı. Yabancı tur operatörü, '1.5 milyon turist götürdüğüm Türkiye'yi 1 milyona düşürdüm. Türkiye ceza çekti' dediler. Ancak kendileri de para kaybetti. Bu ilk kez yaşandı. Türkiye'nin değeri çok net bir şekilde artık anlaşıldı" dedi.

Rusya ve Türkiye'nin ticarette TL-Ruble kullanma yönündeki kararı sonrasında Türkiye'ye 451 milyon ruble para transferi gerçekleştirdiklerini belirten Ayhan Bektaş, rakamı 1 milyar rubleye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

OPERATÖR DEĞİL BASIN YAPIYOR

Yabancı basında Türkiye aleyhine algı yönetimi yürütüldüğünü ve bunun etkilerinin ne olduğunu sorulan Bektaş, şöyle konuştu: "Orta ve orta üst segment turistler için Türkiye olmazsa olmaz. Bu ortaya çıktı. Avrupa'da algı yönetimini basın ve siyasiler yapıyor. Basın çok güçlü.

Bazı acentelere bu yüzden vitrinlerine Türkiye tatili bile koymadı. Türkiye aleyhine basın çok çalıştı. Bu kez Türkiye tüketiciler gözünde riskli ülke konumuna geldi. Yabancı tur operatörleri algı yönetimi yapamaz. Çünkü para kaybetmek istemez. Örneğin İngiltere'de Türkiye'ye yönelik satışlar 2017 için iyi gidiyor. Ancak diğer Avrupa ülkelerinde durum çok iyi değil. Çünkü İngiltere'de Türkiye aleyhine yayın yapılmıyor."

SADECE TÜRKLER YAPARDI

Rusya ile yaşanan kriz sonrasında ilişkilerin düzelmesiyle birlikte yurtdışında faaliyet gösteren Türk tur operatörlerinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Bektaş, "Rusya'daki yasaklar kalktı. 1 hafta içinde hazırlıklar tamamlandı. Son çeyrekte, yaklaşık 600 bin kişi Rusya'da Antalya'ya geldi. Bunu Türk tur operatörleri yaptı. Dünyanın hiç bir yerinde başka bir tur operatörü bunu yapamazdı" dedi.

AVRUPA'DA YAPILANIYORUZ

Turizm endüstrisinde yurtdışında faaliyet gösteren bir firma olarak 25 yılı geride bıraktıklarını belirten Bektaş, "Geçen yıl özellikle Yunanistan ve İspanya büyürken, Türkiye, Mısır gibi ülkelerde daralma yaşandı. İspanya ve Yunanistan ise kazandırdı" dedi. Avrupa'da yapılanma planlamalarını ve hazırlıkları hızlandırdıklarını belirten Bektaş, "Sektörden çok tecrübeli ve önemli uluslararası profesyonellerin de içinde olduğu bir yapılanma içindeyiz. 2023 hedeflerine odaklanacağız" dedi.

"BELEK'İ ÖZEL GÜVENLİK KORUYACAK"

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, güvenlik konusunda Antalya'da otellerin maksimum teyakkuzda olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Valilik ve kolluk kuvvetleri çok sıkı çalışıyor. Her tesisin bir güvenlik sitemi var. Artık silahlı güvenlik görevlilerini otelin önünde göreceksiniz. Silahlı güvenlik için izinler çıkacak. Belek özel bir güvenlik firmasıyla anlaşmak üzere.

Eskiden polis yolda kontrol yaparken, 'turist rahatsız oluyor' diye güvenlik kuvvetlerinden rica ederdik. Şimdi Frankfurt Havalimanı'nda silahlı polisler dolaşıyor, turist artık buna alıştı. Şirketler ve oteller artık çalışanlarını istihdam ederken siciline daha fazla dikkat edecek. Bu güvenlik kaygısı ya da boşluğu var diye değil, profesyonel tedbir olarak ortaya konulacak."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.