TUROYD Başkanı Aksu'dan şok uyarı

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu'dan turizm sektörüne şok bir uyarı geldi. Yatırımcılardan kaynaklı hatalardan dolayı turizm istihdamında kayıpların gerçekleştiğini aktaran Aksu, sektörde beyin göçü yaşandığı uyarısını yaptı.

31/12/2019 23:40
TUROYD Başkanı Aksu'dan şok uyarı

"Türkiye’deki turizm yatırımları çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya" diyen (TUROYD)  Başkanı Ali Can Aksu, "Türk turizminde yatırımcılardan kaynaklı hatalardan dolayı turizm istihdamında beyin göçü başladı. Türkiye için umudunu yitiren turizm otel yöneticileri, artık umudu yurt dışında arıyor. Amatör yatırımcılar tarafından yapılan bilinçsiz yatırımlar sebebi ile otel yöneticileri günah keçisi ilan edildi" diye konuştu.

Açıklamasına, Türkiye’de bazı yerli grup otelleri tenzih ederek devam eden Aksu, "Limak Grubu, Güral Hotels, Dedeman Hotels, Divan Hotels, Anemon Hotels, Elite World Hotels… vb. oteller kurumsallaşma adına ciddi adımlar attılar. Bu gruplar neden bir dünya markası olmasın ki? Bu gruplar kesinlikle desteklenmeli" dedi.

TURİZMCİ KIYMA MAKİNESİ

"Devletin yatırımcı ayağında mutlaka bir yol haritası çizilmeli ve yaptırımları olmalı. Bilinçsiz ve fizibilitesiz yapılan yatırımlar, turizm istihdamı adına ciddi tehlike arz ediyor. Biz, bu tarz tesislere turizmci kıyma makinası adını veriyoruz" diyen Başkan Ali Can Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an Türk turizm yatırımlarının % 60'ından fazlası işin ehli olmayan yöneticiler veya yatırımcının yakınları tarafından yönetiliyor. Bu durum, ülkemizde hizmet kalitesi açısından negatif ve olumsuz bir etki yaratıyor.

Peki neler yapılabilir?

Hani terzi, gerekli ustalık belgesi almadan terzi dükkanı açamaz ya! Turizm yatırımcıları için de eğitici veya yol gösterici uygulamalarda bulunmanın yararı olacaktır. Bunun için de, meslek yasası şart. Aynı şeyin tüm turizm sektörlerinde uygulanması gerekli. Bu kuralsızlık, İngilizce öğretmeninin rehber olması veya kasabın seyahat acentesi kurabilmesi gibi düşünülebilir.

Unutmayalım ki, bu ülke hepimizin. Egolarla hareket ederek ülke turizmini bir yere taşıyamayız. Ortak akılla hareket etmek ve akl-ı selim davranmak şart. Hemen hemen dünyanın tüm ülkelerinde Türk turizm yöneticileri bulunuyor. Ama ülkemiz turizmi maalesef bu değerlerden istifade edemiyor."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.