TÜROB'tan turizme 10 maddelik reçete

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) Holiday Inn İstanbul Airport Hotel’de gerçekleşen geleneksel öğle yemeğinde bir konuşma yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmin yeniden ivme kazanması için yapılması gerekenleri 10 maddede sıraladı.

31/12/2019 23:40
TÜROB'tan turizme 10 maddelik reçete

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) Geleneksel Öğle Yemeği, 27 Temmuz 2017 Perşembe günü, Holiday Inn İstanbul Airport Hotel’de gerçekleşti. TÜROB Başkanı Timur Bayındır’ın ev sahipliğindeki organizasyona TÜROB Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile turizm sektörünün önde gelen temsilcileri katılım gösterdi.

Yemek öncesinde konuşma yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır; konuşmasına ilk olarak geçtiğimiz hafta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yaşanan yeni atama kararının tüm sektöre hayırlı olmasını dileyerek başladı. Numan Kurtulmuş’un deneyimli bir siyasetçi olarak özel sektör ile el ele sektörün sorunlarına eğileceğine ve olumlu adımlar atacağına inandıklarını belirten Bayındır; geçmişte önemli katkıları bulunan Nabi Avcı’ya da teşekkürlerini sundu.

Antalya’da geçtiğimiz gün düzenlenen “Turizm Sektörünü Değerlendirme Toplantısı” nda yeni bakan Numan Kurtulmuş’a beklenti ve öngörülerini paylaştıklarını belirten Bayındır; “yeni Bakanımız ile hızlı ve verimli bir yol alabilmeyi ümit ediyoruz” dedi. Timur Bayındır; konuşmasının devamında 2017 yılının ilk yarısını değerlendirdi. Bayındır, 2017 yılının ilk yarısında yaşananları şöyle değerlendirdi:

“Arzu ettiğimiz günleri henüz yakalayamadık”

“2017 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Geçen yıla göre daha pozitif bir dönem içerisinde olduğumuz söylemek yanlış olmaz. Ülke genelindeki kaygı ve tedirginlik azaldıkça, turizme olan direkt yansımaları da fark ediyoruz. Pozitif yansımalar var dedik, ama arzu ettiğimiz günleri maalesef henüz yakalayamadık. Durma noktasına gelen ya da oldukça düşüş gösteren kaynak pazarlarımız, özellikle iş ve kongre turizmindeki kayıp ve tabii ki, dolulukların artmasına rağmen gelirlerimizin azalması iş hacmimize ilişkin öncelikli sıkıntılarımız. Hızlı yaşanan düşüşlerin, çıkışları ne yazık ki aynı hızla olamıyor. Bunun bilincindeyiz. Ancak, yaşanan sıkıntılar tüm ekonomiye ve sosyal hayata etki edince, doğal olarak biz turizmcilerin de stresi ve beklentileri artıyor.

Önemli iki segment: Kongre ve kruvaziyer

Bu noktada iki temel segmente dikkat çekmek istiyorum. Kongre ve kruvaziyer turizmindeki gelişme sektörümüzü eski günlerine döndürmeye yardımcı olacaktır. Bu konuda, ana pazarımız konumundaki Avrupa’ya, özel önem verilmelidir. Avrupa’dan ülkemize gelen turist sayısı artmadığı durumda, Ortadoğu ve Rusya’dan kaydedilecek artışların aradaki farkı kapatması mümkün değildir”

Son on yılda Türkiye’de önemli gelişme gösteren kongre turizminin 2016’da önemli kayıplar yaşadığına değinen Bayındır; ICCA rakamlarının, Türkiye’nin 2016 yılında bu alandaki büyük kaybını net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Bayındır; Türkiye kongre turizminin günümüzdeki durumunu şu şekilde değerlendirdi: “ICCA Raporu’na göre, 2016 yılı itibariyle Türkiye ilk 20’deki, İstanbul ise ilk 10’daki yerlerini kaybetti. Türkiye ve İstanbul 2016 yılında ilk 50 içinde de yer bulamadı. Sıralamada yeniden eski seviyeye dönmemiz, hiçbir olumsuzluk olmaması durumunda en az 3 - 4 yıl sürer. Çünkü uluslararası bir kongre bugünden yarına alınmıyor. Kongre turizmi, kısa vade değil, uzun vadeli planlama gerektiriyor.

Kongre turizmi için verilen tekliflerde, tercih edilebilir olmak için, Ülkemizin şu şartlarda ihtiyaç duyduğu en önemli farklılık, KDV muafiyeti uygulaması olarak öne çıkmakta, ancak bu yönde ülkemizde bir düzenleme bulunmamaktadır. Kongre turizmi için ülkemize gelmesi talep edilen dernek/şirket veya kurumların, kongre harcamalarının (kongre merkezi, konaklama, aracılık hizmetleri gibi) KDV’den muaf olması tercih sebebi olmaktadır. Türkiye bu yönde yaşanan daralmayı KDV muafiyeti uygulaması ile aşabilir.”

“Kruvaziyer turizmi için İstanbul’a acilen liman yapılmalı”

Türkiye’de son 15 yılda önemli atak yapan kruvaziyer turizmini de değerlendiren Bayındır konuya ilişkin şunları söyledi:

“Birçok uluslararası cruise şirketi, 800’den fazla gemi rotalarından Türkiye’yi çıkardı. Ancak bu sektörde en büyük darbeyi, en büyük potansiyeli olan İstanbul aldı. Neredeyse artık gemi gelmiyor. 2015 yılında uğrayan gemi sayısı 345 iken, 2016 yılında 56’ya düştü. Gelen yolcu sayısı ise 600 binden, 44 bine geriledi. Salı Pazarı’ndaki inşaatın, limanı kapatmasının da etkisiyle İstanbul, kruvaziyer turizminden neredeyse tamamen çıktı. İstanbul’un bu sektördeki potansiyelini kullanabilmesi için acilen limana ihtiyacı var.

Bununla beraber, Birliğimizin kruvaziyer turizmi için önemli bir girişimde bulunarak, Bakanlığımız ile çalışmalara başladığını belirtmek isterim. Ukrayna ve Rusya’daki fuarlarda yaptığımız ikili görüşmelerde Karadeniz’de Odessa- İstanbul ve Soçi-İstanbul parkurlarında kruvaziyer turlarının başlatılması için iki ülke tarafından çalışma yapılması karşılıklı olarak değerlendirilmiştir. Konuya ilişkin süreç Bakanlığımız ve Birliğimizce takip edilmektedir. Umuyoruz ki en kısa sürede olumlu neticeler alacağız.”

“Etkin tanıtım ve pazarlama çalışmalarımız sürüyor”

TÜROB’un yürüttüğü tanıtım ve pazarlama çalışmaları hakkında da bilgi veren Timur Bayındır konuya ilişkin şunları söyledi:

“2017’nin ilk döneminde, Avrupa, Amerika ve Ortadoğu destinasyonlarından 1.000 üzerinde basın mensubu, turizm profesyoneli, bloggerı İstanbul’da üyelerimizin destekleriyle ağırladık. Yurtdışında katıldığımız 30’un üzerinde uluslararası fuar dışında, özellikle yakın coğrafyada komşu ülkelere heyet ziyaretleri düzenlemeye başladık. Bu kapsamda, Kuzey Yunanistan Ticaret Odası daveti ile geçtiğimiz hafta Selanik’e gittik. Ortak çalışmalar ve temasların artırılması ile Yunanistan'dan ülkemize olan turist akışının eski günlerine dönmesini hedefliyoruz. Hedefimiz kısa sürede Yunanistan’dan gelen turist sayısını 1 milyona çıkarmak.”

Turizmin yeniden ivme kazanması için 10 madde

Timur Bayındır; turizm sektörünün yeniden ivme kazanması için yapılması gerekenleri on başlık altında topladıklarını ifade ederek bu konu başlıklarını katılımcılarla paylaştı.

Bayındır on maddeyi şu şekilde sıraladı:

1. Tahakkuk eden / edecek SGK ve Muhtasar ödemelerinin 01.01.2019 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalıdır.

2. Telif Hakları Kanun Tasarısı Taslağı”nda; tüm hakları kapsayan tek muhataplık ve tek ödeme sisteminin (havuz sistemi) getirilmesi,

3. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 1.Sınıf lokantalar, 3,4,5 yıldızlı oteller ile Tatil Köylerinin lokantalarında KDV oranı yeniden %18’den % 8’e düşürülmelidir.

4. Yurtdışı online rezervasyon sitelerinin komisyonları için ödenen KDV %8’e düşürülmelidir ve Booking.com sitesinin erişim engeli konusu Bakanlığımız tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

5.Turizm yatırımlarının sürdürülebilir olarak planlanması için “Yatırım İzleme Kurulu” oluşturulmalı, “Yatırım Teşvik Sistemi” revize edilmelidir.

6.Konaklama İşletmelerinin Çevre mevzuatından kaynaklı sorunları çözüme kavuşturulmalıdır

7.Sektörümüzde yaşanan olumsuz gelişmelerin tüm ülkeyi etkilediği göz önüne alınarak, açıklanan / açıklanacak desteklerin coğrafi bölge belirtilmeksizin tüm ülkemizi kapsaması önemli ve gereklidir. Uçaklara uygulanan teşvik sistemi ülkemize otobüsle turist getiren acentalara da sağlanmalıdır.

8. Sektörümüzün içerisinden geçtiği zorlu süreç ve bu süreçte sağlanan kısmi kamu desteklerinin yetersizliği dikkate alınarak, 2634 sayılı Kanun’un halen yürürlükte olan 16. Maddesinde yer alan “Elektrik, Su, Doğalgaz”ın en düşük birim bedelden ödenmesi EMREDİCİ KURALI en kısa süre içerisinde yeniden hayata geçirilmelidir.

9. 2018 Yılı Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” olarak kutlanacaktır. Çin’in ülkemiz ve dünya turizminde taşıdığı önem dikkate alınarak, pazara yönelik bu fırsatın değerlendirilebilmesi için söz konusu yılda yapılacak etkinliklerin Sektör Örgütleri işbirliği ile koordineli olarak planlanması hayati önem taşımaktadır. Bu konuda, Bakanlığımız ile temas kurduk, geçen hafta Ankara’da bir toplantı düzenlendi ve yapılacaklar üzerinde çalışmaya başladık.

10. Sektörümüzün uzun yıllardır çözüm bekleyen önemli sorunlarından olan “Konaklama İşletmelerinin İhracatçı Sayılması” konusunda, gerek 2634 sayılı Kanun, gerekse Bakanlar Kurulu Kararlarına karşın, sektörümüzde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin, diğer ihracatçılar için sağlanan teşviklerin çok az bir bölümünden faydalandırılmaktadır. Sektörümüzün, küresel rekabet ve ülke ekonomisine sağladığı katkılar dikkate alınarak, “Hizmet İhracı” kapsamında Ekonomi Bakanlığı nezdinde “İhracatçı” diğer sektörlere sağlanan desteklerden faydalandırılmasını bekliyoruz.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır konuşmasının sonunda verdiği desteklerden dolayı TÜROB kurumsal sponsorları Ecolab ve Boyut Yayın Grubu’na; organizasyona ev sahipliği yapan Bozatlı International Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nili Bozatlı Bakır’a ve Holiday Inn İstanbul Airport Genel Müdürü Evren Tolgay’a teşekkürlerini sundu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.