Türkiye’nin en büyük müzesinde rehber krizi

Birbuçuk yıl önce açılan ve Türkiye’nin en büyük müze kompleksi ünvanını alan Şanlıurfa Müzesi'nde bir tane dahi turist rehberi bulunmuyor. Henüz kamuoyuna yansımayan rehber boşluğunun, İŞKUR üzerinden TYÇP kapsamında geçici olarak istihdam edilerek doldurulması bekleniyor.

31/12/2019 23:40
Türkiye’nin en büyük müzesinde rehber krizi

Tarihi ve kültürüyle tam bir açık hava müzesi olan Şanlıurfa ne yazık ki, tanıtım konusunda pek iç açıcı şeyler yapamıyor. Bölgedeki olumsuz olaylar nedeniyle turizmi adeta dibe vuran Şanlıurfa’da, maalesef bu olumsuzluğu daha kötü hale getirecek uygulamalara da imza atılıyor. Gazeteipekyol'da yer alan habere göre, açıldığı günden beri Türkiye’nin en büyük müze kompleksi olarak gösterilen Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, yeterince ziyaretçi çekememesinin yanında bir de rehber kriziyle gündemde.

Nadir de olsa müzeyi ziyaret etmeye gelen turistlere müzeyi anlatacak turist rehberi bulunmuyor. Yaşanan rehber sıkıntısı İŞKUR’dan Toplum Yararına Çalışma Projesiyle (TYÇP) halledilmeye çalışılıyor. Ancak bu kez de rehber adı altında gelecek olanların aranan niteliklere sahip olamayacağı endişesi ortaya çıkıyor.

ÇOBAN: KEŞKE KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ BİRKAÇ TANE REHBERLE ANLAŞSA

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Başkanı Müslüm Çoban, müzede rehber olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Çoban, “Normalde bir insan Şanlıurfa’ya geldiği zaman önceden bir rehberle anlaşır. Keşke Kültür Müdürlüğü de birkaç tane turist rehberi ile anlaşsa. Şanlıurfa’ya gelen grupların rehber eşliğinde Şanlıurfa’yı gezmesi daha uygun olur. Geçmiş dönemlerde görevli rehberler alındı.

Ancak hiçbiri resmi rehber değildi. Rehberlik alanında uzman kişiler değil de liseden alınan öğrenciler tarafından rehberlik hizmeti verilmeye başlandı. Müze hakkında yalan yanlış bilgiler aktarılmaya başlanmıştı gelen misafirlere. Müze yönetimi ve Kültür Bakanlığı Rehberler Odası ile istişare ettikten sonra orada kaliteli rehberler istihdam edilebilir” dedi. 

‘FAYDADAN ÇOK ZARAR YAŞATIR’

İŞKUR üzerinden eleman istihdam edilmesinin sakıncalarına da değinen, Çoban önceki yıllardaki uygulamaları da eleştirdi. Müslüm Çoban, “İŞKUR’da 35 yaş sınırı var. 35 yaşını tamamlamış lise mezunu da olsa oraya gidip turist rehberi olabiliyor. Ancak o adam turizme ne kadar fayda sağlayacak. Bu durum faydadan çok zarar yaşatır. Yine geçmiş dönemlerde küçük çocuklar topluma kazandırılması adına rehberlik yapmaları istendi. Şimdi Balıklıgöl çevresine gidildiğinde dışarıdan gelen misafirlere sorulduğunda o rehberlerden ne çektiklerini anlatsınlar. Dışarıdan gelen esnafın yanı sıra Şanlıurfa esnafı da kaçak rehberlerden sıkılmış durumda. Bunun düzeltilmesi için müzede bu işlerin ehli olan kişilerin olması çok daha iyi olur” diye konuştu.

‘REHBERLİK BELGESİ OLANLAR ALINABİLİR’

Rehber olarak alınacak kişilerin mutlaka işi bilen ve liyakat sahibi kişilerden olması gerektiğini vurgulayan Çoban, “Turizm sezonunun başlayacağı bu süreçte çok büyük bir eksikliktir. Çünkü dışarıdan gelen kişiler Şanlıurfa’yı gezerken bir de müzeyi gezeyim diyor. Ancak böyle bir sıkıntıyla karşılaşınca onlar da bir daha gezmek istemeyebiliyor. İŞKUR’dan eleman alınabilir ancak bu konuda en azından bir sınır konulması gerekiyor. Turizm mezunu, arkeoloji alanında bilgisi olan, tarih mezunu olan, sanat tarihini bilen, rehberlik ile ilgili bir belgesi olan kişiler seçilirse daha iyi olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.