Türkiye'de en pahalı tatil nerede yapılıyor?

Bu yıl Şeker Bayramı’nın okulların kapanmasından 2 hafta sonrasına denk gelmesi turizm sektörünü hareketlendirdi. Fiyatlarsa, tur tarihine ve gidilecek yere göre değişkenlik gösterse de, 2 çocuklu bir ailenin haftalık otel harcamasının Türkiye ortalamasında 4 bin- 5 bin TL civarında değişiyor.

31/12/2019 23:40
Türkiye'de en pahalı tatil nerede yapılıyor?

Bayram tatilini yıllık izinleriyle birleştirmeyi düşünen tatilciler, daha uygun fiyatlar için erken rezervasyonlara yüklendi. Bu yıl Şeker Bayramı’nın okulların kapanmasından 2 hafta sonrasına denk gelmesi turizm sektörünü hareketlendirdi. Geçen sene yaşanan canlı bomba eylemleri ve küresel ölçekteki ekonomik sıkıntılar Türkiye turizmini olumsuz etkilemiş, yaşanan güvenlik sorunları ve döviz kurunun da yükselmesiyle bu olumsuz etkiler 2017’nin ilk çeyreğine kadar kendisini göstermişti.

Gamze Bal imzalı haberde, bu yıl turizmde iyileşme sürecinin başlayacağını umut ettiklerini belirten Prontotour Yurtiçi Turlar Müdürü Müge Erçetin, nisan ayı itibarıyla piyasalarda hareketlenmenin yaşandığını söyledi. Yaz dönemi ve bayram periyodu düşünüldüğünde tüm satışlarının yüzde 18 civarında artış gösterdiğini dile getiren Erçetin, Rus turistlerin de etkisiyle daha iyi bir seyir izlediklerini ifade etti. Ağırlıklı olarak Antalya, Muğla ve Bodrum illerine yönelik paketlerin ilgi gördüğünü belirten Erçetin, yüzde 35 indirim sağlayan erken rezervasyonların neredeyse bittiğini dile getirdi.

En pahalısı Antalya

Erçetin, rağbet gösterilen 3 ilden en pahalısının Antalya olduğunu belirterek, haziran sonuna kadar Belek’te 5 yıldızlı bir otelin her şey dahil kişi başı gecelik 400 liradan başladığını aktardı. Eylül ayına kadar bu fiyatın kişi başı 600 TL’ye kadar çıkabileceğini anlatan Erçetin, Antalya’nın bayram dönemindeki gidiş dönüş uçak bileti fiyatının ise ortalama 800 TL olduğunu söyledi. “12 Haziran’da yüzde 40’a varan indirimler son buldu fakat indirimlere devam ediliyor” diye konuşan Erçetin, “En pahalı fiyatlar Antalya’da fakat Alanya ve Side bölgelerinde Lara ve Belek’e göre daha uygun fiyatlı tesisleri bulmak mümkün” diye konuştu.

Ramazan kaynaklı artış

Mevsimsel özellikler nedeniyle bayram döneminde Antalya ve Kıbrıs otellerinin yoğun talep gördüğünü söyleyen Erçetin, sezonun tamamı düşünüldüğünde Bodrum, Kuşadası, Çeşme ve Kuzey Ege rotalarında yer alan tesislerde doluluk yaşanacağını kaydetti. Şeker Bayramı döneminde Kıbrıs’ta sanatçılı programlar olduğu için fiyatların daha yüksek olacağına değinen Erçetin, var olan fiyat artışlarının sebebinin bayram tatili olduğunu belirterek, “Bayram tatilinden dolayı var olan fiyatlar yüzde 5-15 arasında artış gösteriyor. Talebin daha da artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bedeli 5 bin

Fiyatların tur tarihine ve gidilecek yere göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Erçetin, 2 çocuklu bir ailenin haftalık otel harcamasının Türkiye ortalamasında 4 bin- 5 bin TL civarında değiştiğini belirtti. Erçetin, Ege ve Akdeniz’in yanı sıra, 4 kişilik bir ailenin bayram dönemi yapacağı bir Kapadokya kültür turunun ise ortalama 2 bin 500 TL civarında olduğunu aktardı. Doluluk nedeniyle tesislerin uyguladığı indirim ve kampanyaların yavaş yavaş sona erdiğini belirten tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz ise, “Daha uygun fiyatlarda tatil yapmak isteyen vatandaşlarımıza rezervasyonlarını bir an önce yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Uygun fiyatlar mümkün

Antalya’nın Alanya ilçesindeki lüks otel fiyatlarının 280 TL’den başladığını ifade eden Küçükyılmaz, aynı bölgede iki kişilik odaların ise gecelik kişi başı 37 TL’ye kadar inebildiğini aktardı. Ege bölgesi için de ekonomik bir tatilin mümkün olduğunu belirten Küçükyılmaz, “Bodrum’da 450 TL’lik lüks otellerde kalınmasa bile 56 TL’den başlayan oteller mevcut. Belek’te 75 TL, Çeşme’de 115 TL’den başlayan ekonomik tatiller var. Daha uygun fiyat arayan vatandaşlarımız bu fırsatları değerlendirebilir” diye konuştu.

En pahalı bilet Kıbrıs’a

Bayram tatili döneminde uçak bileti fiyatlarını değerlendiren Erçetin, en fazla fiyatın Kıbrıs yönünde olduğunu dile getirdi. Bayram döneminde gidiş dönüş Antalya’nın ortalama 800 TL tuttuğunu aktaran Erçetin, Kıbrıs biletlerinin ise gidiş dönüş bin TL civarında seyrettiğini ifade etti.

Aileler Bodrum’a, gençler Çeşme’ye

Çoğu çalışanın 4 günlük bayram tatilini yıllık izinleriyle birleştirip 9 güne çıkarmayı planladıklarını belirten Koray Küçükyılmaz, bayram tatilinde ailelerin tercihinin Bodrum, Side ve Belek olduğunu, gençler ve çiftlerin ise Alanya, Kemer ve Çeşme’ye öncelik verdiğini söyledi. Bayram ve takip eden haftada oluşan yoğunluk nedeniyle tesislerin bu döneme yönelik indirim ve kampanyalarının yavaş yavaş sona erdiğini ifade eden Küçükyılmaz, “Şu anda bayram için, iki kişilik odada gecelik kişi başı Alanya’da 37 TL’den başlayan fiyatlarla ekonomik tatil, Lara’da ise 123 TL’den başlayan fiyatlarla lüks tatil satın alınabiliyor. Ancak, ilgi çok yoğun olduğu için kısa bir süre sonra bu fiyatları bulmak pek mümkün olmayabilir” dedi.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, bayramın yurtdışı turizminin en yüksek olduğu döneme denk gelmesinden dolayı otel fiyatlarının yüzde 15- 20 oranında yükseldiğini söyledi. Duran, turizm sektörü temsilcilerinin, hükümetin bayram tatili dönemini idari izin sayıp hafta sonuyla birlikte 9 güne çıkarmasını ümit ettiklerini belirtti.

Öte yandan bayram nedeniyle otellerde 1 Temmuz’da yapılacak fiyat artışlarının öne alındığını aktaran Duran, iç pazarda hem okulların kapanmış olması hem de bayram nedeniyle yaşanan ciddi bir yoğunluk olduğunu kaydederek, “Rusya ve Ukrayna pazarlarından ciddi talep var. Avrupa pazarında da hareketlilik yaşanıyor. Ortadoğu’da ise birtakım tedirginliklere rağmen özellikle şehir otellerine internet üzerinden rezervasyon akışı devam ediyor. Bu nedenlerle normalde her yıl 1 temmuz itibarıyla gerçekleştirilen fiyat artırımı, bu yıl bayram nedeniyle öne alındı. 23 hazirandan itibaren fiyatlarda yüzde 15-20 civarında artış söz konusu” şeklinde konuştu.

Kültür turları daha hesaplı

Bayram dönemi kültür turlarına yoğun ilgi yaşandığını dile getiren Müge Erçetin, Kapadokya ve Eskişehir kontenjanlarının tamamının tükendiğini söyledi. 4 kişilik bir ailenin bayram döneminde yapacağı bir Kapadokya kültür turunun ortalama 2 bin 500 TL civarında olduğunu aktaran Erçetin, Karadeniz’e olan ilginin de yüksek olduğunu dile getirdi. Safranbolu ve Amasra’yı kapsayan Batı Karadeniz turlarının 199 TL’den başladığını belirten Erçetin, “Bayram dönemini kapsayacak Batı Karadeniz, Kastamonu, Bartın ve Amasra turlarımız ise 399 TL” diye konuştu.

200 BİN KİŞİ TATİLDE

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da Ramazan Bayramı’nda seyahat acenteleri vasıtasıyla 4 günlük tatile çıkacak kişi sayısının yurt içinde 180 bin, yurt dışına 20 bin civarında olmasını öngördüklerini belirterek, “Bunun sonucunda 250-300 milyon liralık ekonomik büyüklük bekliyoruz” dedi. Ulusoy’un uyarısı ise, korsan seyahat acenteleri ve vaadini yerine getirmeyen işletmelere karşı. Ulusoy, “Acentenizin TÜRSAB onaylı olmasına dikkat edin. Tesisin sunduğu imkânları mutlaka yazılı olarak alın ve bunları yerine getirmeyen işletmeyi şikâyet edin” diyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.