Türkiye acil imaj çalışması yapmalı

2017 yılıyla ilgili iyimser olan turizmciler, Türkiye'nin imajının düzeltilmesi için çalışmalara başlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Terör durursa 2017'de yükseliriz" dedi.

31/12/2019 23:40
Türkiye acil imaj çalışması yapmalı

Alanyalı turizmciler 2016'dan umduğunu bulamazken, umutlarını 2017'ye taşıdılar. Yenialanya'da yer alan habere göre, 2016'nın dünya genelinde yaşanan terör olayları ve ülkemizde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle istendiği gibi geçmediğini ifade eden turizmciler, 2,5 milyon Rus turist bekliyor. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren 6 bin Dolar'lık desteği olumlu bulan turizmciler, acil olarak Türkiye'nin imajıyla ilgili çalışma yapılması gerektiğine dikkati çektiler. 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, 2016'yı 2015'e göre Türkiye'de yaşanan olaylardan dolayı yüzde 42'lik bir düşüşle kapattıklarını açıkladı. Çavuşoğlu, "Özellikle Rusya pazarında yüzde 80'lere varan düşüş yaşadık" dedi.

'DOĞU AVRUPA DERİNDEN SARSTI'

Suat Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Doğu Avrupa pazarında rezervasyon düşüşleri veya iptalleri yüzde 70-80'leri buldu ama İskandinavya'da Norveç pazarı çok kötüydü. İsveç ve Almanya pazarında yüzde 30'lara varan düşüşler yaşadık. Danimarka bir nevi bizi destekledi. Bu ülkede düşüş yaşamadık. Finlandiya iyiydi. Batı Avrupa'da özellikle Hollanda'da düşüş yaşadık.

Bu düşüş yüzde 30-32 civarlarında. Almanya'da Türkiye'ye operasyon yapan 3 büyük firmanın ülkemizde kendi yatırımları olduğu için Türkiye'yi bir şekilde satmaya gayret gösterdiler. 2016'da birçok tur operatörü uçak iptalleri yapamadı. 2015'de yaptıkları anlaşmalar istinaden cezai müeyyideleri vardı. Bundan dolayı Türkiye uçaklarındaki boş koltukları son dakika satışlarıyla zararına satarak doldurmaya çalıştılar.

'SATIŞLAR YOK DENECEK KADAR AZ'

Hükümet 2017 yılı için 6 bin Dolar'lık bir sübvansiyon açıkladı. Ancak bu yıl için tur operatörlerinin çoğu uçak anlaşmalarını yapmadılar. Anlaşmalarını yapmak için erken rezervasyonları görmeleri gerekiyor. Bu da Şubat-Mart dönemini bulacak. Şu an satışlar Kuzey Avrupa'da yok denecek kadar az. Rusya fena değil. Rusya'dan Türkiye genelinde 2-2,5 milyon turist beklentimiz bulunuyor. Çünkü Rusya'dan Türkiye'ye operasyon yapan tur operatörlerinin çoğu Türk tur operatörü. Dolayısıyla Türkiye'ye yönelecek. Ruslar Türkiye'yi seviyor. İskandinavya'da 2017 için düşüş yaşıyoruz. Doğu ve Batı Avrupa belirsiz.

'BİZİM İLACIMIZ RUSYA OLACAK'

Bakanlığın açıklamasına göre Çin'den Türkiye geneline 2 milyon turist gelmesi bekleniyor. Çinliler Türkiye'ye deniz, güneş, kum turizmine gelmez. Sadece kültür turizmine gelir. Alanya'ya ve sahil şeridine pek bir etki sağlamaz. Bizim ağırlıklı Kuzey Avrupa'yı ve Rusya'yı almamız lazım. Çünkü sadece bu bölgelerdeki insanlar deniz, güneş, kum turizmine geliyor. Bunun için acilen Türkiye'nin imajının iyileştirilmesi gerekiyor."

'GÜVENLİK KONUSUNDA SIKINTI VAR'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise, "2016 yılı dünya genelinde yaşanan terör olayları ve ülkemizde yaşananların neticesinde turizmde eksilerle kapatmamıza neden olan bir yıl oldu. Alanya bölgesi olarak Antalya'ya inen turist sayısında yaşanan düşüşler bölgemizi olumsuz etkiledi. Turizmin ana özelliği güvenlik konusunda kaygıların oluşması aşması zor bir güçlük. Güvenlikle alakalı dünyada ve ülkemizde yaşananlar potansiyel kaynak pazarlarımızdaki misafirlerin bizlere talebinin azalmasına neden oldu.

'İMAJ SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI'

Bunlara rağmen işletmelerin ve devletin önlemleriyle 2016'yı bir şekilde geçirdik. 2017 ile ilgili olarak yapmamız gereken son derece önemli ve şu andan itibaren çok hızlı çalışmamız gereken bir süreç söz konusu. İmajın toparlanması için çok ciddi çaba sarf etmeliyiz. 2017'de özellikle tekrar Rus pazarının tekrar devreye girmesi, Avrupa pazarında yaşanan erken rezervasyon döneminde eksilere rağmen son dakika satışlarda belirli bir oranda toparlanabilecek olması ve iç pazarın da belirli bir noktaya gelmesi neticesinde 2017, 2016'dan bir tık daha iyi geçecek" diye konuştu.

'2015 KÖTÜ DERKEN 2016'YI YAŞADIK'

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da şunları söyledi: "2015'te çok fazla olumsuzluk gördük. Ondan daha fazlasını yaşayacağımızı ne birisi tahmin edebilirdi, ne de aklına gelirdi. Kimse de bir daha böyle bir yıl yaşamak istemez. İnşallah 2017, 2016'yı aratmayan bir yıl olur. Çünkü 2016'da ekonomik krizin ve terör olaylarının gölgesinde bir süreçten geçtik. Bunu bir Tunus veya Mısır'la kıyaslayacak olursak avantajlıydık ama İspanya, İtalya, Yunanistan ile kıyaslayacak olursak şanssızdık.

2017'nin 2016'dan daha kötü olacağını düşünenler de var. Aslında sektörün de öncelikli sorunun gelen turist sayısında yaşanan azalma olduğunu görebiliyoruz. Bunu bakanlığın istatistiklerinde görüyoruz. Yine turizmde olursa en büyük riskin terör olduğunu da biliyoruz. Nitekim 2017'nin ilk saatlerinde terör bir katliam yaptı. Temennimiz 2017'de bunların son bulması.

'TERÖRÜN SONA ERMESİ GEREK'

Dua ediyoruz da inşallah bu teröristlerin kökü kazınır. Sadece Türkiye için değil tüm dünya için bu geçerli. 2017 için bir diğer temennimiz ve olumlu gelişme Rusları tekrar ağırlayabilecek olmamız. Kötü algıları 2017'te yok edersek 2016'dan çok daha iyi bir yıl geçirebiliriz. Tüm insanlığa huzur gelmesi en büyük dileğimiz. Müslüman'ın Müslüman'a katliamının sona ermesini istiyoruz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.