Türk turizminin önündeki en büyük engel ne?

Seyahat araştırma kuruluşu IPK International, dünyanın önde gelen 20’nin üzerindeki turizm pazarını kapsayan “Terör Tehdidi ve Turizm” başlıklı özel bir rapor yayımladı.

31/12/2019 23:40
Türk turizminin önündeki en büyük engel ne?

Seyahat araştırma kuruluşu IPK Interntional, global alanda yaşanan terör olaylarının seyahat alışkanlıkları üzerindeki etkilerini mercek altına aldı. Dünya genelinde, terör korkusuna rağmen insanların seyahat etme arzusunda herhangi bir düşüş yaşanmadığı belirtildi.

Rapora göre; dünyanın birçok noktasında yaşanan terör saldırıları ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen dünya genelinde, insanların seyahat etme arzusunda ve seyahatlerinde her hangi bir düşüş yaşanmadı.

Terör saldırıları tatil planlarını değiştiriyor

Buna karşın dünya genelinde yaşanan “jeopolitik krizler” destinasyon seçimlerini etkiledi. Terör saldırılarından etkilenen destinasyonlar arasında Türkiye, Mısır ve son olarak dünyanın en popüler destinasyonu olan İspanya yer aldı. Barcelona’da turistlerin uğrak noktası olan Las Ramblas hedef alındı.

En dramatik kayıplar Mısır ve Türkiye’de

Yaşanan terör saldırıları sonrasında Mısır ve Türkiye’ye yönelik rezervasyonlarda dramatik düşüşler yaşanırken; Avrupa’da yaşanan terör saldırılarının şimdilik Avrupa destinasyonlarında önemli kayıplara yol açmadığı gözlenmekte.

Terör korkusu seyahat planlarını değiştiriyor

IPK araştırmasının sonuçlarına göre uluslararası arenada seyahat severlerin % 45’i terör tehdidinin seyahat planlarında değişiklik yapmaya yol açtığını belirtti. Bu oran 2016 yılına göre % 6 oranında artış kaydetti. 2016 yılında terör tehdidi nedeniyle seyahat planlarını değiştirdiklerini belirten turist sayısı % 39 seviyesindeydi.

IPK’nin son araştırması, turizm sektörü için önemli pazarlar arasında yer alan Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’daki bölgesel farklılıkları da ortaya koydu. Asya kıtasında önemli turist potansiyeline sahip olan Güney Kore, Çin ve Japonya’nın yanı sıra Rusya’daki seyahat severlerin terör tehdidine karşı daha duyarlı oldukları belirtildi.

Bunun aksine Avrupalı seyahat severler özellikle Avrupa’nın önemli pazarları arasında yer alan Danimarka, İsveç ve Finlandiya’daki seyahat severler terör tehdidine karşı daha az duyarlılık gösteriyor.

Güvenli destinasyonlara akın

Araştırmaya göre, uluslararası arenadaki seyahat severlerin % 16’sı önümüzdeki 12 ay içerisinde güvenlik gerekçesiyle seyahate çıkmayacaklarını ya da tatil için sadece kendi ülkelerinde yer alan destinasyonlara gideceklerini belirtti. Katılımcıların % 29’u ise yurtdışında güvenli olarak gördükleri ülkelere gideceklerini belirtti.

2016 yılının rakamlarıyla karşılaştırıldığında 2017 yılında, dünya genelindeki seyahat severlerin güvenli olarak atfettikleri destinasyon sayısında azalma yaşandı.

Katılımcıların % 76’sı 'Türkiye ehlikeli' diyor

Geçtiğimiz yıl katılımcıların % 64’ü Türkiye’yi terör açısından tehlikeli olarak görürken; bu yıl bu oran % 76 seviyesine yükseldi. Dünya genelinde güvenli olmayan ülkeler arasında Türkiye, İsrail, Mısır ve Tunus yer alırken; Kanada, İsviçre, Avustralya ve İskandinav ülkeleri dünyanın en güvenli destinasyonları arasında yer aldı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.