Türk turizminin gücü...

Akdeniz çanağında yer alan İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin Santorini, Mallorca, Barcelona başta olmak üzere, tatil beldelerinde “Tourist Go Home” sloganlarının duvarlara yazılmasına kadar uzanan gösteriler, olumsuz tavırlar ve davranışlar, Türk turizminin bölgedeki eksikliğinin sonuçlarını göstermekle kalmadı, aynı zamanda Dünya Turizmi içerisindeki gücünü de yeniden göstermesi için fırsat oluşturdu.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Türk turizminin gücü...

Adil Çulhaoğlu

Turizmde ana sezonun sonuna geldiğimiz bu günlerde, Akdeniz’deki bazı tatil beldelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle ortaya çıkan su sıkıntısı, oluşan çöplerin kaldırılmaması gibi alt yapı problemleri, turist sayısının sınırlandırılması, kota konulması, ek vergi alınması konularının tartışılmasına neden olurken, Turizm dünyası da 'Tourist Go Home' yazılarının duvarlarda yer aldığına şahit oldu.

Öte yandan Ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki küresel problemler nedeniyle, Avrupalı tatilcilerin daha az tercih ettiği ülkemizin eksikliğinin fark edildi. Türk Turizminin en büyük hazinesi olarak kabul edilen Türk Konukseverliği ile tanışıp, tatillerinin sonunda memnun bir şekilde ülkelerine dönen Avrupalı tatilcilerin, nezdinde her türden tatilciye hitap edebilen zenginliğe sahip “Tatil Ülkesi Türkiye” nin vazgeçilmezliğini gösterdi.

Türkiye’ye yönelik turizmdeki azalma nedeniyle yaşanan talep kayması bu ülkelerde aşırı yoğunluğa neden olmuştur. tatilcilerin fabrikasyon usulü tatil yaparken yaşanan olumsuzluklar, aynı zamanda geçmiş yıllarda Türkiye’ye yönelik çalışan Avrupa'daki turizm sektörünü de etkilemiş, pilot ve uçuş personeli, yer hizmetleri ve acente çalışanlarının işlerini kaybetmelerine neden olduğu bilgileri de medyada yer almıştır.

Dünya Turizminden aldığı  %30 ziyaretçi sayısı, %25 gelir payı ile Akdeniz Çanağı, İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan, Türkiye ile toplam 21 ülke birlikte dünya turizminin merkezi durumunda olduğu Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) tarafında kabul edilmektedir.

Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Mısır bölgedeki seyahat endüstrisinin merkezi konumunda olan ülkeler arasında yer alıyor. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Hırvatistan, İsrail, İtalya, Karabağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Monaco, Slovenya, Suriye, Tunus'un da yer aldığı Akdeniz çanağında, en fazla ziyaretçiyi çeken ve en fazla geliri elde eden ülkeler olarak ise, Fransa ile İspanya görülmektedir.

Akdeniz ülkelerindeki tesislerin tür ve sınıflara göre dağılımı açısından 5 yıldızlı otel sayısında Türkiye 529 adet 5 yıldızlı otelle ilk sırada yer alıyor. Ülkemizi, 395 otelle İtalya, 368 otelle Yunanistan ve 298 otelle Fransa izliyor.

Diğer yandan, Tatil yörelerimizde inşa edilen çeşitli mimari özellikleri taşıyan tesislerimiz geleneksel Selçuklu, Osmanlı özelliklerinin yanında, uluslararası üne sahip mimari özellikleri yansıtmakla çok çeşitliği ile yurtdışında herkesin ilgisini çekmektedir. Tematik oteller Kremlin, Topkapı Palas, Amsterdam, Titanic ve Queen Elisabeth Gemilerinin kopyaları, Ağaç Evler, Yel Değirmenleri, Kervansaraylar, Hanlar, butik oteller ülkemizde tatil yapanlara klasik konaklama imkanı verme yanında, mimarisiyle farklılığı da tatilcilere yaşatıyor.

Bunu tamamlayıcı özelliklerimizin, Zenginliklerimizin başında yer alan konuk severliğimizin, misafir ağırlama geleneğimizin, turizm sektöründe hizmet veren her türden çalışanımız tarafından tatilcilere aktarılması ve yaşatılmasıdır. Her gittikleri yerde bir çay, bir kahve ikram edilmesi, düğünlere bile davet edilmeleri gelen yabancı turistlere çok farklı ortamları yaşatıyor.

Türkiye'nin 12 bin yıl öncesine kadar uzanan kültürel tarihi ve el değmemiş doğa zenginliği ile 4 mevsim her tatilciye hitap eden özelliği, 1 Milyon 200 aşan yatak kapasitesinin gücü, en önemlisi tatilciyi turist değil, misafir olarak gören insanıyla, her tatilcinin nezdinde vazgeçilmezliğini koruyor.

Ülkemizin tanınırlığının en üst düzeyde olduğunun herkesçe kabul edildiği bir ortamda önümüzdeki 2018 ve daha sonrası için Turizm sektörümüzün kendine güvenerek yürüteceği sıkı pazarlama çalışmaları daha verimli sezonları yaşamamızı sağlayabilecektir


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.