Türk turizmine siyasi operasyon çekiliyor

Bu sene Antalya’ya gelen Avrupalı turist sayısında ciddi bir düşüş olduğunu söyleyen Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, “Türk turizmine siyasi operasyon çekiliyor. Ama biz yılmayacağız” dedi.

31/12/2019 23:40
Türk turizmine siyasi operasyon çekiliyor

2016’yı ‘Kayıp yıl’ olarak kabul eden Antalyalı otel işletmecileri, bu yıl yaralarını sarma telaşındaydı. Geçen yıl kaybedilen Rus turist dönmesine geri döndü ancak bu kez de Avrupalılar bölgeye beklenen ilgiyi göstermedi. Özellikle yıllardır Antalya’ya sadık olan Almanların, ‘politik yönlendirmelerden’ etkilenerek, farklı ülkeleri tercih ettiğini söyleyen Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Akşam'a verdiği röportajda sektörün içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı:

DİLİMİZDE TÜY BİTENE KADAR

“Turizmde uzun süredir Türkiye’nin önünü kesme operasyonu sürüyor. Avrupa medyasında ciddi bir kara propoganda var. Ama aslında biliyorlar ki Londra, Paris ne kadar güvenliyse, Antalya, İstanbul da o kadar güvenli. Bugüne kadar Antalya’da bir turistin burnu bile kanamadı. Dilimizde tüy bitinceye kadar bunu anlatacağız, ‘politika başka turizm başka” diyeceğiz.” 

Geçen yıla kıyasla bu sene Antalya’da durum nasıl?

Geçen yıl bizim için kayıtlara ‘kayıp yıl’ olarak geçti. O yüzden geçen yılla kıyaslama yapmıyoruz. Rakamlarımızı 2014’le kıyaslıyoruz. Çünkü 2014 bizim hayalini kurduğumuz ve tekrar ulaşmak istediğimiz bir sezon oldu. Turizmde düşüş geçen yıl değil, 2015’te başladı. Rusya’da kriz başladıktan sonra 2015’te 3.5 milyon Rus turist sayısı 2.8 milyona geriledi. 2016’da da uçak kriziyle birlikte en kötü dönemimizi yaşadık.

ESKİ RUSLAR DEĞİL

Şimdi Ruslar döndüler değil mi?

Problem çözüldü ama başka bir sorun başladı. Ruslar eski Ruslar değil. Ekonomik tatil peşinde olan Ruslar gelmeye başladılar. Belek’te bütün nitelikli odalar, villalar Ruslara göre tasarlanmıştı. Ancak lüks tüketime ilgi gösteren Ruslar büyük ölçüde bu sene gelmediler.

Peki zengin Ruslar nereye gittiler?

Onlar bu sene İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelere gittiler. Ruslar zaten sadık bir misafir profili değildir. Trend nereye kayarsa oraya giderler. Özetle bu sene sayı olarak geçtiğimiz yılları yakalayacağız hatta belki geçeceğiz ama profil değişti.

Peki Avrupalı turist nerede?

O cephede iş biraz siyasi bir kimliğe büründü. Türk turizmine karşı politik söylemlerle bir ön kesme operasyonu var. Bunu net bir şekilde görüyoruz. Özellikle medyanın Avrupalı turist üzerinde etkisi büyük oldu. Başı Almanya çekti. Diğer Avrupa ülkeleri de onu takip ettiler. Ülkemize bu anlamda haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Çünkü Antalya’da bugüne kadar turisti huzursuz edecek bir şey olmadı, bir turistin burnu bile kanamadı.

En az Barcelona ve Paris kadar güvenliyiz

Avrupalı turist sayısında ne kadar düşüş var?

Antalya’da en az yüzde 50-60 düşüş var. Almanya’dan Antalya’ya her yıl 5 milyona yakın turist geliyordu. Bunun yüzde 50 civarında düştüğünü düşünüyoruz. Diğer Avrupa ülkeleri de bu durumdan etkilendi. Bu düşüş normal çünkü Türkiye’ye ilişkin ‘tatil ikazı’ yapıyorlar. İnsanlar tatile keyif için çıkar. Ve doğal olarak ‘dikkatli olun’ denmesi seçim yaparken insanları etkiliyor.

Peki bu görüşün yerleşmemesi için ne yapacaksınız?

Bu durum bizi yıldırmaz. Biz çok iyi turizm yaptığımızı biliyoruz, tesislerimizin çok iyi olduğunu biliyoruz, duru, pırıl pırıl denizimiz olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıllar için ümidimizi kaybetmeden mücadelemize devam ediyoruz. Güvenliği bir sebep olarak gösterme çabasındalar ama aslında bunun bir sebep olmadığını biliyorlar. Her zaman söylediğimiz bir şey var. Londra ne kadar güvenliyse Antalya da o kadar güvenli. Barselona ne kadar güvenliyse Antalya da o kadar güvenli. Tüm dünya şehirleri ne kadar güvenliyse İstanbul da, Antalya da o kadar güvenli. Biz dilimizde tüy bitene kadar dünyanın her yerinde bunu anlatmaya devam edeceğiz.

Cornelia Grubu olarak Antalya Belek’te 2 otelimiz var. 3’üncü otelimizi de Kıbrıs’ta 150 milyon TL yatırımla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Antalya’da 5 bin kişilik bir kongre merkezi yapma hedefimiz var.

Fiyat kıran çok oldu Belek ise dik durdu

Doluluklar nasıldı? Otelini hiç açmayanlar oldu mu?

Otelini geç açanlar oldu, 5 tesisi varsa 4’ünü açıp, birini açmayanlar oldu ama kapanan tesis yok. Belek genelinde temmuz ayına kadar doluluklar yüzde 60-65 seviyesindeydi. Temmuzdan itibaren iyi bir hareket yakaladık. Yüzde 90’ların üzerine çıktık.

Fiyat indirimleri oldu mu?

Tabii o dönemde sektörde de bir panik havası başladı ve fiyat indirimleri de oldu. Belek diğer bölgelere göre daha dik dursa da bizim bölgede de belli indirimler oldu. Yapılmaması gereken indirimler yapıldı. Bölgeye göre, otele göre yüzde 20’den 70’lere kadar indirimler oldu.          

Fiyatları geri çekmek çok kolay ama tekrar aynı seviyeye çıkarmak zordur. Size bugün 5 lira veren yarın 8 lira vermek istemez. Ne yazık ki Türk turizmi ileride, şimdi yaptığı fiyat indirimlerinin sıkıntısını çekecek.

Alman dostlarımız da durumdan rahatsız

Sonbahar - kış dönemine dair beklentileriniz nasıl?

Antalya’da ekimdan itibaren orta ve orta üstü yaş grubunun dönemi başlar. Bu kuşak Antalya’nın müdavimidir ve her sonbahar gelirler. Uzun süreli kalırlar, neredeyse kışı burada geçirirler. Onların kararı bizim için önemli. Sonbaharda Ruslar bitmiş oluyor, okullar açıldığı için iç turizm bitiyor. Yani Avrupa kış turizminin olmazsa olmazı. Avrupalı turistler gelmezse o dönem kayıp olacak.

Dediğim gibi biz bu süreçte yılmadan bıkmadan Avrupa’ya çıkarma yapacağız, kendimizi anlatacağız. Yıllardır Alman tur operatörleriyle omuz omuza çalışıyoruz. Onlar bizim dostlarımız. Onların da Türkiye’de yatırımları var. Ve bu durumdan son derece rahatsızlar. Bir an evvel bu sıkıntının bitmesini istiyorlar. Biz de bu anlamda kendimizi ifade etmeye devam edeceğiz.

Avrupalılar Türkiye’de aldıkları hizmeti hiçbir ülkede bulamazlar. Şu anda dünyanın en iyi hizmet veren ülkesi Türkiye. Otel çalışanlarımız misafirlerin adeta gözünün içine bakıyorlar.

AVRUPASIZ GOLF TURiZMi OLMAZ

Belek golfte çok iddialı bir bölge. Golf turizmine dair bekentiniz nasıl?

Evet biz bir golf destinasyonuyuz. Ve golf turizminde en önemli müşteri Avrupalı turistler. Yazın bir şekilde alternatif pazarlarla Avrupalılar ikame edilir ama kışın daha spesifik turizm yapıloyr. Dolayısıyla kışın golf turizmi önemli. Almanlar, İskandinav ülkeleri gelmediği zaman da golf turizminden söz etmek mümkün değil. Şu an için rezervasyonlar zayıf.

Bir de dünyanın önemli futbol takımlarını ağırlıyorsunuz…

Evet Hertha Berlin, Ajax, Bayern Münih, Köln, Verder Bremen gibi takımlar gelip kamp yapıyorlardı. Şimdi gelmiyorlar. Türkiye’ye gitmeme modasına onlar da uyuyor. Biz de Rusya ve muadili ülkelere kayıyoruz. Ama Rusların da büyük takımlarını İspanya kapıyor. Çünkü dediğim gibi Ruslar sadık değil, trend neyse ona kayar. Cornelia Grubu olarak 2017 yılında 56 ülkede tanıtım yaptık. İlk 8 ayda 48  ülkeden misafir ağırladık.

İLK KEZ BU KADAR ARAP GÖRDÜK

Peki kayıpların yerini kim aldı?

Alternatif pazarlar etkili oldu. Antalya bu sene Ortadoğu pazarından, Arap ülkelerinden hiç görmediği kadar turist gördü. Bu da bizim için bir ilk oldu. Antalya’nın yatak kapasitesi 700 bine ulaşıyor. Bu tesislerin dolması lazım, çarkın dönmesi lazım. Konjonktüre bağlı olarak turist kitlesi de değişiyor. Mayıs haziranda boş kalan tesisler temmuzla birlikte hem yerli turistin hem Ortadoğulu misafirlerin etkisiyle doldu taştı diyebilirim. Bir de, Türkiye’nin tanıtım bütçesinin artırılması şart. Şu anda buna en fazla ihtiyacımızın olduğu dönemdeyiz.

Yunanistan artık ucuz değil

Bu arada yerli turist cephesinde de Yunanistan’a kaymalar oldu… Nedir bu Yunanistan merakı?

Yunanistan bizim çok altımızda fiyatlarla satıyordu hizmetlerini. Ama son yıllarda istedikleri dolulukları yakaladılar. Ve fiyatları yukarı çektiler. Türk tüketici de bu kervana katıldı ama gördüler ki bizde aldıkları hizmeti Yunanistan’da alamıyorlar. İnanıyoruz ki Türkiye yerine Yunanistan’a giden Avrupalılar da Türkler de en kısa sürede geri dönecekler.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.