Türk turiste kapıda vize müjdesi

Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan’da büyük tepkiye neden olan, Yunan adalarına girişte Türklere yönelik ‘kapıda vize’ uygulaması konusunda geri adım attı.

31/12/2019 23:40
Türk turiste kapıda vize müjdesi

AB müktesebatında, özellikle de Schengen alanı kurallarında, yeri olmamasına karşın istisnai olarak pilot proje şeklinde yürütülen ve Yunan adalarına büyük ekonomik katkı sağlayan uygulamanın bu sene devrede olamayacağı açıklanmıştı. Hürriyet'te yer alan habere göre, bu karardan en çok etkilenen beş Yunan adasının belediye başkanlarıyla görüşen AB Komisyonu’nun İçişleri ve Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, uygulamanın yeniden devreye sokulduğunu açıkladı.

FAYDASI KANITLANDI

Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos, Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, Sisam Belediye Başkanı Michalis Aggelopoulos, Leros Belediye Başkanı Michalis Kollias ve İstanköy Belediye Başkanı Georgios Kiritsis ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Avramopoulos, AB Komisyonu’nun Yunanistan’ın ve Yunan adalarının belediye başkanlarının yanında olduğu konusunda güvence verdiğinin altını çizerek, “Onlara destek olmamızın yollarından biri de komşu Türkiye’den gelen ziyaretçiler için kısa vadeli vize programını uzatmak” dedi. Avramopoulos, programın faydalı olduğunu kanıtladığının altını çizdi.

KIYILAR SOLABİLİRDİ

AB Komisyonu’nun Yunan talebini kabul etmesinin önemine değinen Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, “Önceki karar, mülteci krizinden büyük zarar gören Kuzey Ege adalarının ekonomisinin tamamen solmasına yol açacaktı. Zafer, kararın değişmesi için büyük çaba sarf eden yerel yönetimlerindir” dedi. Sakız Belediye Bakanı Manolis Vurnus ise “AB, talebimiz ve gerekçeler karşısında Türk turistler için ‘kapıda vize’ pilot programını uzatacak” dedi. ‘Kapıda vize’ sayesinde, Türk turistler  2 girişli ve 15 gün süreli vize alabiliyor.

2012’DE  BAŞLADI

AB Komisyonu’nun onayıyla 2012’den bu yana yürürlükte olan ve her sene uzatılan kapıda vize uygulamasının süresi 30 Ekim 2016’da sona ermişti. Yunanistan, 2017 turizm sezonu için de pilot projenin devreye sokulması için ısrar ettiyse de girişimlerinden sonuç alamadı. Bu aşamadan sonra ise devreye AB Komisyonu’nun Yunan üyesi Avramopoulos girdi ve Yunan adalarının belediye başkanları ile görüşmesinden olumlu sonuç çıktı.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.