Türk dizilerinin turizme etkisi şaşırtıyor

Özellikle Ortadoğu, Balkan ve Latin Amerika’da popüler olan Türk dizileri, izleyicide Türkiye’yi ziyaret etme isteği uyandırıyor.

31/12/2019 23:40
Türk dizilerinin turizme etkisi şaşırtıyor

Son yıllarda yurt dışına ihraç ettiği dizi sayısını arttıran Türkiye, altına imzasını attığı kaliteli yapımlarla dünyanın dört bir yanında adından söz ettirmeye devam ediyor. Özellikle Ortadoğu, Balkan ve Latin Amerika’da popüler olan Türk dizileri, izleyicide Türkiye’yi ziyaret etme isteği uyandırıyor. Medya Takip Merkezi (MTM) basında yer alan dizi sektörü haberlerini inceleyerek, yurt dışına ihraç edilen dizilerin turizme olan katkısını değerlendirdi.

Son yıllarda ülkenin dünyaya tanıtılmasında önemli bir öge olarak görülen Türk dizileri hız kesmeden yurt dışına pazarlanmaya devam ediyor. Hem medya hem de hükümet kanadından Türk dizilerinin turizme etkisi fark edilirken, bu konuda çalışmalara hız verildi.

140’tan fazla ülkede dizilerimiz izleniyor

Türk dizileri, 5 yıl öncesine kadar 50’ye yakın ülkeye ihraç edilirken, son verilere göre 140’tan fazla ülkeye ulaşıyor. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Fransız İzleyici Araştırma Kuruluşu IPSOS'un çalışmasından derlediği bilgilere göre, 2016 yılında Arap kanallarında 75 Türk dizisi gösterildi ve bundan 600 milyon dolarlık reklam geliri elde edildi. Türk dizileri çok geniş bir kitleye hitap ediyor ve ülkenin tanıtımında büyük rol oynuyor. Özellikle İstanbul Boğaz’ı ve çekimlerde kullanılan mekânlar izleyicilerin ziyaret etme isteğini arttırıyor.

Dizi ihracatı hükümet meselesi oldu

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Rus Hükümeti’nin teklifi üzerine Ruslar ile ortak dizi ve film yapımı konusunda çalışmaların başladığını belirterek, Türk dizilerinin kendilerini şaşırtacak şekilde turizme anlamlı katkılar sunduğuna değindi. Ayrıca Hindistan ve Arap ülkeleriyle de ortak dizi yapılmasının gündemlerinde olduğunu söyleyerek, bu çalışmaları Bakanlık olarak son derece önemsediklerini iletti.

Medyanın da gündeminde

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) yaptığı araştırmaya göre, dizi film sektörü yazılı basında 61 bin 991, görsel basında 4 bin 444 ve internet medyasında 160 bin 206 olmak üzere toplamda 226 bin 641 habere konu oldu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.