Turizmin sorunları sünnet düğünüyle çözülmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın turizmle ilgili açıkladığı “Komşunu da al gel”, “Düğünü Türkiye’de yap” çağrılarının, turizmin yaşadığı sıkıntının hala anlaşılamadığını gösterdiğini belirtti.

31/12/2019 23:40
Turizmin sorunları sünnet düğünüyle çözülmez

Budak, “AKP Hükümetlerinin iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle turizmin yaşadığı afet hali,  komşuyla, sünnet düğünüyle aşılabilecek boyutun çok ötesindedir. Türkiye bir an önce demokrasi, hukuk ve güvenliğe dönük somut adımlar atmalıdır. Açıklamalar tam bir hayal kırıklığı. Adımlar bununla sınırlı kalırsa, 2016’yı bile arar hale geliriz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın turizmle ilgili açıkladığı kampanyaları değerlendirdi. Yaklaşık 30 yıldır büyüme gösteren turizm sektörünün son iki yılda kayıplar yaşadığını, 2016 yılında hem turist sayısında hem turizm gelirlerinde yüzde 30’luk bir kaybın ortaya çıktığını kaydeden Budak, kayıpların telafisi ve Türkiye’nin yeniden ilgi odağı olabilmesi için ayakları yere basan ve gerçekçi adımlara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı kampanyaları “hayal kırıklığı” olarak niteleyen Budak, “Turizm sektörü ve turizmin etkilediği 54 sektör yoğun bakımda. Zaten 6 ay çalışabilen binlerce turizm emekçisi tamamen işsiz kaldı. Kapadokya, Muğla, İzmir, Antalya, İstanbul gibi turizm merkezlerindeki binlerce esnaf kepenk kapattı. Bu afet halinin neden ortaya çıktığını iyi analiz etmek gerekir. Bu afet hali, ‘komşunu da al gel’, ‘sünnet düğününü Türkiye’de yap’ gibi çağrılarla aşılabilecek bir noktada değildir.

Türkiye’nin özellikle olgunlaşmış Avrupa pazarının yeniden kazanılabilmesi için demokrasi, hukuk ve güvenlik gerekir. Turistlerin güvenini kazanabilecek somut adımların atılması gerekir. Türkiye güvenli, huzurlu ülke imajının verilebilmesi gerekir. Bunu da komşuyla, yabancı sermayeli şirketlerin çalışanlarıyla başarmak mümkün değil. OHAL ile başkanlık dayatmasıyla güven vermek mümkün değil” dedi.

HEDEFLER ÖRTÜŞMÜYOR

Cumhurbaşkanı’nın turizm gelirleri için “kısa vadede 50 milyar dolar, 2023’te 86 milyar dolar” hedefi koyduğuna dikkat çeken Budak, “AKP Hükümeti geçen yıl ‘Turizm Acil Eylem Planı’ açıkladı ama geçeklerden kopuk program nedeniyle kayıp oranı azaltılamadı. Şimdi benzer bir yaklaşımla yine gerçeklerle örtüşmeyen kampanyalar ve hedefler ortaya konuyor.

Hükümet 2019 yılı turizm geliri hedefini 27.7 milyar dolar açıklıyor, Cumhurbaşkanı 50 milyar dolar diyor. Neredeyse yüzde 100 fark var. Hangisine inanacağız? Herkesle kavga eden bir Türkiye imajıyla, turizm gelirlerini 2 kat nasıl arttıracaksınız? Turizm barış sektörüdür. İçerde ve dışarıda barış olmadan, barışı yönelik adım atılmadan 50 milyar dolarlık, 86 milyar dolarlık hedeflerin yakalanması söz konusu bile olamaz” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.