Turizmin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Nisan ayı geleneksel öğle yemeği Regnum Carya Golf & SPA Resort’te gerçekleştirildi. AKTOB’un konuğu ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal oldu.

31/12/2019 23:40
Turizmin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, ATAV Başkanı Nizamettin Şen gibi Antalya ve Türk turizminin önemli isimlerinin yer aldığı AKTOB Geleneksel Öğle Yemeği’nin açılış konuşmasını AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı yaptı.

“Fiyatlarımızı korumalıyız”

2017 yılının önemli bir yıl olduğunu belirten Yağcı, “2017 yılı Türkiye turizminin tekrar büyümeye başladığı bir yıl olması gerekiyor” dedi. Yağcı açıklamalarına şöyle devam etti: “ 2017 yılında Rusya pazarında 2014’e yaklaşan rakamlar var. Avrupa pazarındaki sıkıntımız ise devam ediyor. Kamu ve özel sektör 2017 ve ilerleyen yıllar için sahada en iyisini yapmaya çalışıyor. 2017 yılında Rusya pazarı bizim için çok önemli.

Bu noktada oteller ve tur operatörleri arasında kazan-kazan süreci olmalı. Fiyat-kalite dengesini kaybetmemeliyiz. Türkiye en güçlü yönü fiyat-kalite dengesidir. Rusya pazarı geri dönüyor ama fiyatlarımızı da korumalıyız. Artan bir maliyet yapısı var. Stabil bir fiyat olmalı ki kalitemizi koruyabilelim. Kazan-kazan sürecini yaratan bir ortam oluşturmamız şart” dedi. 

Birlik ve beraberlik

Erkan Yağcı konuşmasında Booking.com ve online satış kanallarına da değindi. Yağcı: “Booking.com ve benzeri online satış kanalları, tüketici ve üreticiyi buluşturan platformlardır. Booking.com otellere fırsatlar yaratıyor. Oteller bu kanalda reklam yapıp fiyatlarını istediği gibi değiştirebiliyordu. Bu noktada Booking.com gibi kanallar otellere ciddi bir fırsat yaratıyordu. Biz, olay probleme dönüşmeden çözemiyoruz. Bence birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz ve ortak bir çözüm bulmalıyız. Neden bunu yapamıyoruz. Bence en çok ihtiyaç duyduğumuz şey birlik ve beraberliktir.

Beraber konuşabildiğimiz bir ortamın oluşması lazım. Kaybedersek beraber kaybederiz. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Online’ın önemi ortada. Bunun dışında kalamayız. Online büyüyor. İşletmeler kendilerini buna göre revize etmeli. Özellikle küçük oteller için Booking.com çok önemli. Bu portallara ihtiyacımız var. Finansal ve tanıtım bütçesi anlamında gücü olmayan oteller var. Bu otellerin hayatta kalması için online kanallar çok önemli. Bunu göz ardı edemeyiz” şeklinde konuştu.

Gıda konulu reklamasyon

Erkan Yağcı, konuşmasında gıda konulu reklamasyona da değindi. Yağcı: “Bazı misafirler tatil sonrasında otellerden tazminat istiyor. Bu konuya dikkat edilmeli, çünkü otellerimiz mağdur ediliyor. Bu tazminat taleplerinin kabul edilmeyeceği noktasında AKTOB olarak çalışmalarımız var” diye konuştu.

TUR OPERATÖRÜ VE ACENTE TANIMININ TEKRAR YAPILMASI LAZIM

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise “2016 yılı seyahat endüstrisi için sıkıntılı bir dönemdi” dedi. Osman Ayık’in açıklamaları şöyle: “Yaşanan ve devam eden terör eylemleri, dünya genelindeki çalkantılar, 2008’den itibaren gelen ekonomik sıkıntıların devamı olarak sorunlu bir dönemdi. Bu konjonktürel sıkıntılardan en çok etkilenen destinasyonlardan biri de biz olduk. Sayıları tekrar etmeye gerek yok. 2016’yı sıkıntılı bir şekilde tamamladık. Ama 2017’ye umutlu başladık. Ülkemizde yaşanan bir takım sıkıntılar ve referandum süreci ister istemez Türkiye’ye dönük rezervasyonları olumsuz etkiliyor.”

Türkiye’nin reytingleri yükseldi

Türk turizminin 2016 yılında önemli bir iş başardığını belirten Osman Ayık, “Fiyatlarımızda geri gitmeler oldu ama fiyat-kalite dengesinde geri gitmedik” dedi. Ayık: “Birçok yorum sitesinde Türkiye’nin bu noktada reytingleri yükseldi. Bu da geleceğe güvenle bakmamızın en önemli unsurlarından biri. Biz aslında doğru yoldayız ve doğru işler yapıyoruz ama konjonktürel sıkıntılar ortadan kalktığı zaman sanıyorum 2017 olmasa bile onu takip eden yıllarda eski seviyelerimize beklenenden daha hızlı dönmemiz mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

Moskova’da Türkiye Festivali

TÜROFED’in Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Moskova’da yapacağı Türkiye Festivali’ne değinen Ayık, “Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttüğümüz projelerimiz var. Mayıs ayının son haftasında Moskova’da bir festival düzenleyeceğiz. Turizm Bakanlığı, STK’lar ve sektörün içinde yer alacağı bir Türkiye projesi bu. Türkiye’yi tüm özellikleri ile Moskova’da 160 bin metrekarelik bir park içine taşımak istiyoruz. Bunu daha sonra Ukrayna’da ve diğer pazarlarda da STK’lar ve bakanlığımızın desteği ile yapmak istiyoruz” dedi.

Tur operatörü ve acente tanımının tekrar yapılması lazım

Osman Ayık, mahkemenin Booking.com hakkında verdiği bir tedbir kararına da değindi: “Bu karar için yorum yapmak çok doğru olmayabilir. Birlik ve beraberlik kavramından yola çıkarsak Türkiye’deki bir takım STK’ların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerekiyor. STK’lar, yaptıkları her eylemin Türkiye’ye ve turizm endüstrisine yansımalarını dikkate almalı. Buna online seyahat portalları anlamında bakarsak bu durumdan en çok etkilenen de konaklama sektörü gözüküyor. Şu anda e-ticareti sorgulanır hale getiren bir yapı ile karşı karşıyayız.

Siyasi otoritenin bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor. Bugün sırası değil ama yakın bir zamanda düzenlemeye ihtiyaç varsa bu düzenlemenin yapılması lazım. Seyahat pazarını ilgilendiren kısmında değişikliğe 1618 nolu yasa ile başlamalıyız. Seyahat acentası ve tur operatörü tanımının tekrar yapılması lazım. Bahsi geçen portalın yaptığı seyahat acentası faaliyeti değildir. Bu bir aracılık hizmetidir. Tüketici ile hizmet sağlayıcıyı buluşturan bir yapıdır. Tüketici doğrudan parasını hizmet sağlayıcıya öder, o da faturasını tüketiciye keser. Burada devletin bir KDV kaybı yoktur.

Sadece aracılık hizmeti karşılığı kesilen faturanın gelir vergisi söz konusudur. Onunla ilgili de çok farklı görüşler var. Bize iletilen görüşlere göre çifte vergilendirmeyi önleme yasası kapsamında o da muaf görünüyor. Bu Maliye Bakanlığımızın vereceği bir karardır. Burada çok tartışılacak ve çok konuşulacak konu var. Haksız rekabet deniyor ama bana sorarsanız konaklama işletmelerinin elini güçlendiren bir yapı var ortada. Siz günde 5 defa fiyat değiştirebilirsiniz.

Klasik anlamdaki tur operatörü veya seyahat acentası ile böyle bir pazarlama fırsatını yakalamanız mümkün değil. Bu tür enstrümanları kaybetmemek lazım. Türkiye’deki var olan tüm sivil toplum örgütlerinin bir takım adımlar atarken tartışıp, konuşarak hareket etmesi ülke ve sektör menfaatleri açısından doğru olur.”

“BÖLGESEL TANITIM ÇALIŞMALARI ARTARAK DEVAM EDECEK”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal da, AKTOB Nisan ayı geleneksel öğle yemeğinde, Antalyalı turizmcilerle bir araya geldi. Yaptığı konuşmasında “2016 yılında bölgemizde ve ülkemizde yaşadığımız terörden etkilendik” diyen İrfan Önal, “Terör olduğu zaman turizm destinasyonlarının çok büyük zararlar gördüğünü hep beraber yaşadık. 2016 yılında hem volüm hem de gelir açısından mağdur olduk. İnşallah 2017 yılı 2016’daki kayıplarımızı telafi etmeye başlayacağımız-başladığımız bir yıl olur diye umut ediyoruz” dedi.

Kamu – özel sektör ilişkisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kurumsal kültürünü anlatan Önal, “Kamu - özel sektör ilişkisini yaptığı hizmetin merkezinde tutan bir kurumsal kültürümüz var. Elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede sektör temsilcilerimizin de görüşlerine başvurarak bu hassas koşullarda nasıl bir tanıtım yapmalıyız diye bir zihin jimnastiği yaptığımızda son iki yılda ön plana çıkardığımız eylemlerimizin 4 bacağı var” şeklinde konuştu.

Bölgesel tanıtım çalışmaları artacak

Tanıtma Genel Müdür İrfan Önal, yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında Antalyalı turizmcilere bilgiler verdi”Öncelikle bölgesel tanıtımı odağımıza aldık. Bu biten bir süreç değil. Bu daha da geliştireceğimiz bir yaklaşımdır. Çünkü destinasyon tanıtımının çok önemli bir özelliği de malumunuz kamu - özel sektörün çok etkin bir şekilde beraber çalışmasıdır. Bunun bir örneğini Mayıs ayının son haftasında Moskova’da yapacağız. Moskova’da Ruslara dokunacağımız, onlara destinasyonumuzu anlatacağımız bir faaliyet gerçekleştireceğiz. Adım adım hızlı bir şekilde bu faaliyetleri arttırmayı, destinasyon odaklı çalışmalarımızı ve pazarlama faaliyetlerimizi çoğaltmayı düşünüyoruz.

Teknolojik seyahat endüstrisi

İkinci bacak dijital medya. Turizm endüstrisinin, teknolojik seyahat endüstrisine evrildiğini biliyoruz. Buradan geri duramayız. Ülkemizin bu alanda önemli yatırımlar yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tabi ki sosyal medyadaki yatırımlarımızı da kapsıyor. Özellikle sosyal medyanın hayatımız içinde çok önemli bir yeri var. Bu alan bireyle birebir iletişim şansı veriyor. Destinasyonlarımızdan pozitif bilgileri sosyal medya ile bireylere ulaştıracak faaliyetlere yoğunlaştık.

Kültür ve sanat

Üçüncü nokta kültür ve sanat faaliyetleri. Özellikle bize turist gönderen ülkelerin bir kısmı bizimle alakalı çok negatif yüklemelere sahip. Sokaktaki vatandaşı ikna etmemiz gereken bir durum var. Elimizde çok avantajlı bir enstrüman var. O da insanlarla etkileşime geçmek ürünlerimizi onlara doğrudan aktarmak, medeniyet birikimlerimizin onların medeniyetine verdiği katkıyı onlara doğrudan aktaracak kültürel ve sanatsal faaliyetlerin iletişimine aracı olmak. Yine sosyal ve dijital medya aracılığı ile. Her hangi şekilde sizinle ilgili yanlış bilgilendirilmiş veya eksik bilgilendirilmiş insanlara ulaşma ortamı teşkil ediyor. Bu da stratejimizin önemli bir parçası olacak diye düşünüyoruz.

Tur operatörleri ile sıkı ilişkiler

4. konumuz ise aktif pazarlamadır. Bunun örneğini de sizinle beraber oluşturduk. Bunu daha da etkinleştirmeliyiz diye düşünüyoruz. Sizlerle birlikte tur operatörleri ile sıkı bir ilişkimiz var. Onlarla birlikte çalıştığımız enstrümanlar var ve bunları geliştirmeye çalışıyoruz. Önemli bir iletişim ağımız var. Bütün ülkelerden irili ufaklı tur operatörleri ile sıkı bir ilişki geliştirdik. Bunun yanında uzman marketing gruplarıyla destinasyonlarımıza yönelik acentelere dokunacak oluşumları da kurguladık.

Sahada olan acentelerin problemlerini doğrudan bize aktaracak destinasyon bazında sektör temsilcilerimizin de yardımı ile sıcak satışları teşvik edecek hafta sonları olmak üzere etkinlik yapacak faaliyetleri de kurguluyoruz. Özellikle Avrupa’daki ana pazarlarımızda düşünüyoruz. İngiltere’de uyguluyoruz. Bunlara devam etme kararı aldık. Önümüzdeki süreçte sektör temsilcilerinin önüne nasıl birlikte çalışırız ile ilgili harita sunacağız.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.