Turizmi ciddiye almalıyız

"ABD bir turistten 2 Bin 500 dolar kazanırken ve dünya ortalaması Bin Dolar'ın üzerindeyken, bizim 700 Dolar'da kalmamız düşündürücü" diyen TÜGİK Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erhan Özmen, "Turizmi ciddiye alırsak, GSYH’ye katkısı 5 yılda 50 milyar dolara çıkar" diye konuştu.

31/12/2019 23:40
Turizmi ciddiye almalıyız

Dünya turizminde yıllık hacmin 2 yıl içinde 2 trilyon doları aşacağını dile getiren Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erhan Özmen, "ABD bir turistten 2 bin 500 dolar kazanırken ve turist başına düşen gelirde dünya ortalaması bin doların üzerindeyken, bizim 700 dolarda kalmamız düşündürücü. Fransa 78 milyon turist sayısına ulaşırken, bizim 31 milyon da kalmamız da düşündürücü. Turizmi ciddiye alırsak, GSYH'ye katkısı 5 yılda 50 milyar dolara çıkar" dedi.

Tanıtım konusunda daha aktif bir politikanın izlenmesi gerekliliğine dikkat çeken Özmen, "Dünya ülkelerinde Türkiye ile ilgili bilgi eksikliği var. Bilenler de sadece denizini, güneşini biliyor. Bu alanda maalesef iyi tanıtım yapamıyoruz. Yanı sıra bilgi kirliliği de var. Biz genç işadamları olarak elimizi taşın altına koyuyoruz, görev verildiği takdirde bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırabiliriz" şeklinde konuştu.

Endüstri 4.0'ın Türkiye için önemine değinen Erhan Özmen, "Mesela, Endüstri 4.0 ile Almanya'da tekstil üretimi yapmanın, Pakistan'dan daha ucuz olacağı öngörülüyor. Her sektör bunu iyi irdelemeli ve kendini hazırlamalı" ifadelerini kullandı.

Ankara Sohbetleri'ne konuk olan Erhan Özmen, dunya.com Ankara temsilcisi Ferit Parlak'ın sorularını cevaplandırdı

Genç işadamları olarak algı oluşturmak adına çeşitli sektörlerde çalıştaylar yapmaya başladınız. Son olarak turizmi ön plana çıkardınız. Nedir Türkiye'nin bu alandaki potansiyeli?

Tüm dünya ülkeleri yıkıcı bir yarışa başladı. Rekabet ve hız tehdit boyutlarına ulaştı. GSMH'leri artırmak için ne gerekiyorsa yapılıyor. Mesela ABD, 320 milyon nüfusuyla, ki dünyanın yüzde 4'üne karşılık geliyor, 18 trilyon dolarlık milli hasılaya ulaşıyor, ki bu da dünyanın yüzde 20'si anlamına geliyor. Yani dünyanın elde ettiği hasılanın yüzde 20'sini, dünya nüfusunun ABD'de yaşayan yüzde 4'ü sağlıyor. Nasıl sağlıyor? Üreterek, geliştirerek, turizmle, tarımla.

Tıpkı teknoloji alanında olduğu gibi turizmde de ciddi fark atıyorlar değil mi?

Ciddiye alınması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konu bu söylediğiniz. ABD bir turistten 2 bin 500 dolar kazanırken ve dünya ortalaması bin doların üzerindeyken, bizim 700 dolarda kalmamız düşündürücü. Sadece ABD değil, Fransa 78 milyon turist sayısına ulaşırken, bizim 31 milyon da kalmamız da düşündürücü. Turizmi ciddiye alırsak, GSMH'ye katkısı 5 yılda 50 milyar dolara, 60 milyar dolara çıkmamız ve bunu aşmamız işten değil.

Türkiye neler yapılmalı?

Resmi rakamlara göre, yıllık bazda 1 milyar 235 milyon turist hacmine ulaştı dünya. Ve yine resmi rakamlara göre, bu turistler 1 trilyon 250 milyon dolar para harcamış. Resmi olmayan tahminler 2 trilyon doları aşıyor. Yanı sıra, yine resmi olarak 250 milyar doları aşan transfer tutarı var. Yine resmi tahminler 2 yıl içinde 2 trilyon doların aşılacağını söylüyor. Bizim buradan hak ettiğimiz payı almamız için tanıtım çalışmalarını ciddiye almamız lazım. Dünya ülkelerinde Türkiye ile ilgili bilgi eksikliği var. Bilenler de sadece denizini, güneşini biliyor. Bu alanda çok daha iyi tanıtımlar yapabiliriz. Yanı sıra bilgi kirliliği de var. Biz genç işadamları olarak elimizi taşın altına koyuyoruz, görev verildiği taktirde bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırabiliriz. Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında Kıbrıs için bir proje geliştirdik örneğin.

Farklılıklarla turizmi canlandırabiliriz. Örneğin KKTC'de üniversiteleri uluslararası konferanslar düzenlemeleri yönünde teşvik edebiliriz, iş başı eğitim adası haline getirilebilir, turizm tanıtımı ve pazarlaması dijital ortama taşınabilir, üniversite öğrencileri tanıtım için etkin kullanılabilir, Antalya KKTC arasında feribot bağlantısı kurulabilir... Bir de sanayi alanında olduğu gibi turizm sektöründe de artık daha katma değerli hizmet sunabilmeliyiz ki belirlenmiş hedeflere yaklaşma hızımızı da arttırabilelim.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.