Turizmdeki kriz o sektörü de daralttı

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, "Türkiye'de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önündeydi fakat geçtiğimiz sene ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi, terör saldırıları sonrasında turizmde yaşanan sorunlar sektörümüzün bu sene geçtiğimiz seneye göre daralmasına sebep oldu" dedi.

31/12/2019 23:40
Turizmdeki kriz o sektörü de daralttı

Ipsos'un araştırmasına göre 2016 yılında ev dışı tüketim harcamaları bir önceki yıla göre 11 milyar lira daralırken, kişi başı harcama 528 lira olarak tespit edildi. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği'nin (ETÜDER), Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla yaptırdığı ev dışı tüketim (EDT) araştırmasına göre; 2016 sonu itibariyle ev dışı tüketim harcamaları bir önceki yıla göre 11 milyar TL gerileyerek 44 milyar lira oldu.

Dünya'da yer alan habere göre, Türkiye'de bir kişinin ortalama ev dışında yaptığı yıllık harcama 528 TL (150 dolar) olarak tespit edildi. Bu rakam Avrupa'da 4 bin 265 TL (1198 dolar),  ABD'de ise 7 bin 233 TL (2 bin 26 dolar) seviyesinde bulunuyor.

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz araştırmanın sonuçlarına ilişkin, "Türkiye'de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önündeydi fakat geçtiğimiz sene ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi, terör saldırıları sonrasında turizmde yaşanan sorunlar sektörümüzün bu sene geçtiğimiz seneye göre daralmasına sebep oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Sektörde ki bu daralmanın dönemsel olduğuna vurgu yapan Şahinöz, "Sektör ortalama her yıl yüzde 10-15 büyüyordu. Dünya da sektörün büyüklüğü 2 bin 934 milyar euro, Amerika Kıtası 1 bin 1138 milyar euro, Avrupa pazarı ise 594 milyar euro. Hanelerin tüketim harcamalarının dağılım oranlarını ABD ve Avrupa ile karşılaştırdığımızda EDT sektörünün daha çok gelişeceğini görüyoruz" diye konuştu.

Sektör Antalya'da daralırken İzmir'de büyüdü

ETÜDER ve IPSOS tarafından 92 bin 948 ev dışı tüketim noktasını temsilen seçilen 2 bin 700 EDT noktasına yapılan 11 bin ziyaretle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları şöyle:

- Ev dışı tüketimde il performanslarına göre İstanbul toplam cironun yüzde 41'ini oluşturuyor. İstanbul'un İzmir, Antalya, Ankara, Bursa ve Muğla takip ediyor. 2015 yılı verilerine göre geçtiğimiz yıl Antalya ve Muğla en çok daralan iller olurken, bir başka turizm bölgesi İzmir büyüyen tek il oldu.

- Ev dışı tüketim harcamalarının yarısından fazlası restaurantlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. Tüketimin, yüzde 27'si restaurant, yüzde 30'u fast food, yüzde 14'i otel, yüzde 7'si cafe, yüzde 2'si eğlence, yüzde 7'si pastane, yüzde 4 eğitim kurumu, yüzde 4 büfe/kiosk, yüzde 4 catering mekanların da gerçekleştiriliyor.

- Ev dışı tüketim noktalarının alımlarının yüzde 58'i gıda, yüzde 40'ı içecek, yüzde 2'si ise temizlik ve kağıt ürünlerinden oluşuyor.

- Ev dışı tüketimde gıda kategorilerinde düşüş var. Daralmadaki en büyük pay ve en yüksek ciroya sahip kategori ise et ve taze gıdalar.

- Ev dışı tüketimde içecekler kategorisinde gazlı meşrubatlar yüzde 31, ayran yüzde 16, su yüzde 15, kahve yüzde 11, çay ise yüzde 10'luk paya sahip.

- Ev dışı tüketimde temizlik ve kağıt ürünleri kategorisinde ise en yüksek payı yüzde 47 ile kağıt ürünleri alıyor. Bulaşık yıkama ürünleri yüzde 28, genel temizlik ürünleri yüzde 20, çamaşır yıkama ürünleri ise yüzde 5'e sahip.

- En fazla daralan kanallarlar ise otel, büfe/kiosk ve restaurant oldu.

 

    


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.