Turizmde yeni bir hamleye ihtiyaç var

Türk turizminin yol haritasının belirleneceği 3. Turizm Şurası’yla ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Bayındır, 3. Turizm Şurası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyonun sektöre cesaret verdiğini belirtti.

31/12/2019 23:40
Turizmde yeni bir hamleye ihtiyaç var

Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyan sektörlerin başında gelen ve son dönemde sıkıntılı bir süreç geçiren turizmin yol haritasının ortaya konacağı 3.Turizm Şurası bugün Ankara’da başladı. Turizm sektörünün mevcut durumunun değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikasının oluşturulabilmesi hedefiyle gerçekleştirilecek olan 3. Turizm Şurası, 3 Kasım’da sona erecek. 3.Turizm Şurası’na Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) yönetimi de geniş bir katılım gösteriyor. Şura’yla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmin ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını, gerek ülke gerek dünyada yaşanan hızlı değişimler gözönüne alındığında Türk turizminin yeni amaç ve hedefler doğrultusunda yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi. Bayındır, 3. Turizm Şurası’nın açılışında konuşan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, turizmin ülke ekonomisindeki önemine dikkat çektiğini belirterek, Erdoğan’ın konuşmasında koyduğu vizyonun sektöre cesaret verdiğini belirtti. Bayındır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı AKM’nin yerine yapılacak opera binasının İstanbul’da çok önemli bir eksikliği gidereceğini ifade etti.

Eşsiz bir başarı yakaladık ama…

Türkiye turizminin geçtiğimiz 30 yılda gerçek bir başarı öyküsüne imza attığını ifade eden Bayındır, şunları söyledi: “Türk turizmi dünya çapında eşine az rastlanır bir başarı elde etti. Dünya turizminin baş aktörlerinden biri haline geldi. Ancak bugün içinde bulunduğumuz durumda sektörel olarak sıkıntılar yaşadığımız da aşikar. Türkiye dünya sıralamasında 2016 yılı turizm verilerine göre, gelen turist sayısı bakımından 4 sıra gerileyerek 10. sırada yer buldu. Turizm gelirleri bakımından ise 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer aldı. Sıkıntılara geçici çözümlerle değil daha uzun vadeli yaklaşımlarla eğilmek lazım. Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var. Dünya genelinde turizm sektörünün talep ve ihtiyaçları ile siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanlardaki gelişmeler her geçen gün değişiyor. Özellikle de fiyat-kalite oranında Türkiye’yi üst lige çıkaracak uygulamaların ortaya konması şart. Türkiye’nin poyansiyeli bunu hakediyor. Şura’da alınacak kararların yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz.”

75 milyar dolarlık yatırım

Türkiye’de turizm yatırımlarının bugüne toplam maliyetinin yaklaşık 75 milyar dolar, yatak kapasitesinin ise yaklaşık 1.3 milyon olduğuna dikkat çeken Bayındır, “Sektörü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin de ivedi olarak alınması gerektiğinin altını çizmek isteriz. İçinden geçtiğimiz dönemi, henüz gerçekleştirememiş olduğumuz reformları tamamlamamız için çok kıymetli bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Yatırımların devamlılığı ve verimli kullanımını teşvik edecek şekilde düzenlemelerin kararlılıkla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.