Turizmde kayıp iki yönlü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, AK Parti’nin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle turizmde iki yönlü kayıp ortaya çıktığını söyledi.

31/12/2019 23:40
Turizmde kayıp iki yönlü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, AK Parti’nin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle turizmde iki yönlü kayıp ortaya çıktığını söyledi. Haberalanya'da yer alan heber göre, turizm sektöründeki fiyat düşüşüne rağmen yabancı turist sayısında 8 ayda 8.1 milyonluk kayıp yaşandığını belirten Budak, “Türkiye, kişi başına turizm harcamaları 9.5 gerilemesine rağmen, turist kaybı yüzde 32’lere çıktı. Antalya’da ise kayıp yüzde 46 düzeyinde. ‘Yüzde 20 kayıp olur’ diyenler, yüzde 100 yanıldı” dedi.

Budak, 2017 yılı için harekete geçilmesi çağrısı yaparken, “İmaj çalışmasının ilk adımı, OHAL’in bir an önce sonlandırılması, gerçek demokrasi, adil yargılama, hukukun üstünlüğü ve parlamenter sistemin işletilmesi olmalıdır. Nefret dili yerine uzlaşma anlayışı öne çıkarılmalıdır” diye konuştu. Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde 31.8’lik bir gerilemenin ortaya çıktığını, 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde 25.5 milyon turist geldiğini, bu yıl ise gelen yabancı turist sayısının 17.4 milyonda kaldığına dikkati çeken Budak, turizmde 8 ayda 8.1 milyon turist kaybının ortaya çıktığını ifade etti.

'RUSYA VE ALMANYA'YI KAYBETTİK'

Budak, "Kişi başı  harcamalarda geçen yıla göre yüzde 9.5 düzeyinde azalma olmasına, yani daha ucuz hizmet almalarına rağmen Türkiye böylesine büyük bir kaybı yaşıyor. Yıl sonuna kadar bu kayıp daha da büyüyecek” dedi. Turist kaybının Rusya’dan yüzde 87.9 olarak gerçekleştiğini kaydeden Budak, Rusya ile birlikte başta Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında Türkiye’nin kayıp yaşadığını söyledi.

Budak, “Geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde Rusya’dan 2.8 milyon turist gelirken, bu yıl sadece 336 bin Rus turist geldi. Türkiye’nin en önemli pazarlarından olan Almanya’dan bir milyon turist kaybetmesi çok kritik bir durumdur. Avrupa ve OECD ülkelerinin tamamında eksi var. Hükümet tüm uyarılarımıza rağmen tabloyu doğru okuyamadı” diye konuştu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.