Turizmde göreceli bir artış var

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini değerlendiren eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, "Sayılarda bir artış var doğru ama geçtiğimiz dönem dramatik bir düşüş vardı, ona göre bir parça göreceli artış var” dedi.

31/12/2019 23:40
Turizmde göreceli bir artış var

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini değerlendiren eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, “Dünyada üç yalan türü var. Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik. Sayılarda bir artış var doğru ama geçtiğimiz dönem dramatik bir düşüş vardı, ona göre bir parça göreceli artış var” dedi. TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 artarak, 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu.

Zafer Arapkirli ile Seyr-ü Sabah'a TÜİK'in turizm istatistiklerini yorumlayan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, "Dünyada üç yalan türü var. Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik. Sayılarda bir artış var doğru ama geçtiğimiz dönem dramatik bir düşüş vardı, ona göre bir parça göreceli artış var" ifadelerini kullandı.

“2016’ya göre birtakım artışları büyük başarı gibi anlatmaya çalışıyoruz”

“Türkiye'nin gerçekten almış olduğu 25 ila 30 milyon aralığındaki turist sayısına göre çok ciddi bir düşüş var” diyen Bahattin Yücel, “Hala biz geçtiğimiz yıllardaki kaybı karşılayamadık. Almanya ve Hollanda çok düştü. Türkiye’de çok fazla güvenilen bazı çevrelerin kurtuluş ümidi gibi gördükleri Arap coğrafyasından da gelişlerde ciddi bir düşüş var. Bütün bunların hepsini bir araya getirdiğimizde 2013, 2014, 2015 yıllarına kıyasla dramatik bir kayıpla karşı karşıyayız.

Hala biz 2016’ya göre birtakım artışları büyük başarı gibi anlatmaya çalışıyoruz. Bu 2016’ya göre olan artışı bile fiyat kırarak sağlıyoruz. Kişi sayısındaki artışla fiyatlardaki düşüşü karşılaştırdığımız zaman biz aşağı yukarı fiyatlarımızı 2013/14'ün yarı fiyatına indirmişiz, ortaya bu çıkıyor. Türkiye gerçekten yüzde 50'ye yakın fiyat indirdi. Maliyet çok arttı” şeklinde konuştu.

“Sektör yapabileceğini yapıyor zaten”

Yücel şöyle devam etti: "Sektör yapabileceğini yapıyor zaten şu an. Sektörden daha fazla bir şey beklemenin hiçbir anlamı kalmadı. Dünyada ciddi bir değişim var. Sayısal teknoloji hayatımızın her alanına giriyor. Şu anda sayısal teknoloji aracılığıyla internetten yapılan tatil ve uçak bileti satışlarının toplam sonuçları yaklaşık yüzde 16. Bu hızla yüzde 25'e tırmanacak. Türkiye buna göre kendisini konumlamalı. Bu geçiş dönemini bunu dikkate alarak düzenlemeli.

“Rusya turizmi kurtarmaya yetmez”

Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesi iyi oldu. Ama Türkiye turizmini kurtarmaya yetmez. Türkiye'nin dış politikasında köklü bir değişiklik yapılmadan ben turizmde bir düzelmenin olabileceğini zannetmiyorum. Buna karşılık ortaya atılan “Çin'den turist getiririz” gibi şeyler var. Bunlar kulağa çok hoş geliyor ama kolay şeyler değil. Ayrıca turist gelmez, getirilir. Bence bunu düşünerek ulaşım dahil her şeyi gözden geçirmeliyiz.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.