Turizmde bayram tatili iş hacmi ne kadar?

Turizmcinin yüzü haziranda güldü. 200 bin kişinin tur aldığı bayramda kıyı otelleri ful çekecek. 300 milyon TL’lik hacim oluşacak. Otel dolulukları temmuz-ağustosta da yüzde 90’ı bulacak. Avrupa ile ilişkiler düzelirse sezon kasıma kadar uzayabilir

31/12/2019 23:40
Turizmde bayram tatili iş hacmi ne kadar?

2016'da tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşayan, bu yıla da Avrupa'da yürütülen algı operasyonları nedeniyle sıkıntılı başlayan turizm sektörünün haziranda yüzü güldü. 2016'da düşük talep nedeniyle kapanan kıyı otellerinin büyük bir bölümü bu yıl kapılarını tekrar açtı. Rusya'dan gelen yoğun talep ve Avrupa pazarındaki son dakika satışlarıyla haziranın ilk haftasında yüzde 70'lere varan dolulukları yakalayan kıyı otelleri, Ramazan Bayramı'nda iç pazarın da katkısıyla ful çekecek.

Temmuz ağustos döneminde de yüzde 90 doluluklara ulaşacak olan oteller, Avrupa ile ilişkilerin düzelmesi halinde sezonun kasıma kadar uzayacağını öngörüyor. Bayram satışlarının yüzde 90'ını tamamlayan tur operatörleri de yaz sezonu için otellerin kapasitelerini doldurmaya başladığını belirterek yerli turisti uyarıyor. Betül Alakent imzalı habere göre, operatörler, "Rusya iyi gidiyor. Avrupa da hareketlendi. Yerli turist acele etmezse istediği otelde konaklayamaz" diyor.

KAPANANLAR DA AÇILDI

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, yaz sezonunun Ramazan Bayramı ile başladığını belirterek, "Bayramda otellerin dolulukları yüzde 100'ü bulacak. Temmuz ağustos dönemi için de yüzde 90 dolulukların yakalanacağını öngörüyoruz. Tesise göre farklılık gösterse de dolulukların yüzde 65'i yabancı, kalanı da yerli turistten sağlanıyor" dedi.

Geçen açılmayan otellerin birçoğunun bu yıl kapılarını açtığını aktaran Ayık, Avrupa'da son dakika satışlarının hareketlendiğini ve ilişkilerin düzelmesi halinde sezonun kasıma kadar uzayabileceğini ifade etti. Ayık, "Mevcutta Avrupalı'nın önünde iki seçenek var; ya evinde oturacak ya da Türkiye'de tatil yapacak. Şu andaki hareketlilik Avrupalı turistin tercihini Türkiye'ye kaydırmaya başladığını gösteriyor" diye konuştu.

YAKIN MESAFEYE TALEP VAR

Prontotour'un patronu Ali Onaran, bayramda 5 bin kişiyi yurtdışına taşıyacaklarını aktardı. Onaran, "Yoğun bir ilgi var. Paketlerimizin tamamını sattık. Ek paketler hazırlıyoruz" dedi. Tatilbudur CEO'su Cenk Angın da bu bayram özellikle Sapanca, Assos, Abant gibi kısa mesafeli yerlere talep olduğunu belirterek, paketlerin yüzde 75'inini sattıklarını kaydetti.

PAKETLERİN % 80'İ SATILDI

Bayramda 80 bin kişiyi tatile götürmeyi planladıklarını aktaran Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, "Paketlerimizin yüzde 80'inini sattık. Hedeflerimizi yakalarız" dedi. MNG Turizm Genel Müdürü Oğuz Terzi ise bu yıl 10 bin bayram paketi satmayı hedeflediklerini belirterek, "Satışlarımızın yüzde 85'inini tamamladık" diye konuştu.

4 GÜNDE 300 MİLYON TL

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 4 günlük Ramazan Bayramı'nda 200 bin kişinin tur operatörleri aracılığıyla tatile çıkacağını söyledi. Bunun 180 bininin yurtiçi, kalanının da yurtdışı turları tercih ettiğini aktaran Ulusoy, bayramda 300 milyon TL'lik ekonomik hacim oluşacağını ifade etti. Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan da bayram için yoğun bir talep aldıklarını belirterek, "İnsanlar tatilini yıllık izinle birleştiriyor. Satışlarımız geçen yıla oranla yüzde 40 arttı" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.