Turizmde başarı var ama sorunlar da var
İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi'nde gerçekleşen "Turizm Akademisyenleri ve Turizm Profesyonelleri" başlıklı çalıştayda, turizm sektörü çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler bir araya geldi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) İstanbul YKB Muhammet Cüntay başkanlığındaki çalıştaya konuşmacı olarak; Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burçin Hatipoğlu, Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salih Kuşluvan ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Hacıalioğlu katıldı.
Yaklaşık 2,5 saat devam eden çalıştay 'Turizmin Güncel Sorunları', 'Turizmdeki Yeni Trendler ve 2018 Beklentileri', 'Sektörün Eğitimli İş Gücünden Beklentileri', 'Akademiler ile Sektörün İş birliği' ve 'Sektörde Kadının Rolü' başlıklı konular ele alındı.
Turizmde başarı var ama sorunlar da var
Çalışyayda bir konuşma yapan Prof. Dr. Salih Kuşluvan, Türkiye’de turizm sektörünün 1980-2015 yılları arasında ziyaretçi sayısı, turizm geliri, turizm işletmesi belgeli yatak sayısı, turizmin GSYH ve ihracattaki payı ve turizm sektörünün sağladığı istihdam oranı açısından gösterdiği büyümeyi ve başarıyı rakamlarla ortaya koydu.
Prof. Dr. Kuşluvan niceliksel açıdan büyük bir başarı söz konusu olmasına rağmen turizm sektörünün genel sorunlarının bulunduğunu belirtti ve bu sorunları; turizmin çevre üzerindeki olumsuz etkileri ve turizmin sürdürülebilir bir yapıda gelişmemesi; eğitimli ve nitelikli personelin sektöre çekilememesi ve sektörde tutulamaması; turizmin ekonomik faydalarının halka yeterince yayılamaması; mevsimsellik olarak sıraladı.
Turizm sektörünün genel sorunları
Kuşluvan, turizm sektörünün genel sorunlarına; turizmin ekonomik faydalarının halka yeterince yayılamaması; konaklama işletmelerinin büyük tur operatörlerine ve çevrimiçi seyahat acentalarına bağımlılığı; ziyaretçilere karşı fırsatçı ve etik olmayan davranışlar, turizm gelişiminde yönetişim sorunları ve koordinasyon eksikliği; pazar ve ürün çeşitliliğinde sınırlılıklar; ziyaretçi başına ortalama harcama düşüklüğü ve ucuz ülke imajı; ve sosyo-politik ve ekonomik istikrarı bozan unsurları da ekledi. Prof. Dr. Salih Kuşluvan ayrıca akademinin turizm sektöründen beklentilerini de dile getirdi.
Turizm öğrencilerinin morali bozuk
Burçin Hatipoğlu da konuşmasında; özellikle kültür turizmine değinerek bunun gelişmesinin planlı ve zaman gerektiren bir süreç olduğunu belirtti. Turizm bölümünde okuyan öğrencileri için özellikle son 2 yılda öğrencilerin sektörle alakalı moral bozukluğu olduğu ve sektör dışına çıkmak isteği gözlemini paylaşan Hatipoğlu; üniversitelerin, tüm turizm dinamik ve kuruluşları ile koordineli olup birbirlerine yardımcı olması gerektiğini belirtti.
Böylelikle turizm bölümünde okuyan öğrencilerin sektöre daha iyi hazırlanacağını söyleyen Burçin Hatipoğlu, Boğaziçi Üniversitesi turizm öğrencileri için Hilton ve Le Meridien ile sıkı bir iş birliği içinde olduklarını belirtti.
İngilizce harici dillere ihtiyaç var
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nezih Hacialioğlu da konuşmasında; okullardan mezun olan öğrencilerin sektöre gelirken İngilizce bildiklerini ama sektörde ciddi anlamda İngilizce harici dillere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Bunun yanı sıra, mezun olan öğrencilerin mezun olduktan sonra hemen müdürlük gibi pozisyonlar beklemelerinin de oteller ve acentalar için problem olarak ggörüldüğünü ifade eden Hacialioğlu, sektörün beklentisinin önce saha ve operasyonun iyice kavranması ve tecrübe kazanılması olduğunu söyledi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: