Turizmcilerden Alman turiste ortak çağrı

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan politik gerginlik ortamında Uluslararası Turizm Borsası'na (ITB Berlin) katılan Türk turizmciler, Alman turistlere çağrıda bulunarak, “Siyasetle işimiz yok, hepinizi bekliyoruz” mesajı verdi.

31/12/2019 23:40
Turizmcilerden Alman turiste ortak çağrı

Her yıl Antalya'da turizm sezonu öncesi en önemli belirleyici unsurlardan biri olarak gösterilen dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin’e Türkiye ile Almanya arasındaki politik gerginlik damgasını vurdu.8- 12 Mart tarihleri arasında 51'inci kez düzenlenen fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu da katılarak ortamı hem turizmcilere moral hem de Alman sektör temsilcilerine, “Politik gerginliğe bakmayın, biz dostuz, sizleri Antalya ve Türkiye’ye bekliyoruz” mesajı verdi.

Fuarda Türkiye'nin 3 bin 79 metrekare standının 1000 metrekaresini Antalya oluştururken, birlikler ve turistik tesislerin standları, ilk günden yoğun ilgi gördü. Almanya ile yaşanan gerginliği rağmen Türkiye ve Antalya standlarındaki canlılık, geçen yıldan daha iyi gerçekleşti.

GÜVENLİK MESAJI VERİLDİ

Batı Avrupa'da Almanya, Hollanda, Belçika, İskandinav ülkeleri ve İngiltere’nin Antalya için önemli pazarlar olduğunu kaydeden Antalya Valisi Münir Karaloğlu, fuar süresince güvenlik endişelerine karşı şu mesajların verildiğini söyledi:

“Geçen yıllarda sizin sevdiğiniz, bildiğiniz Antalya neyse bugünkü Antalya'da o. Antalya'da bir şey değişmedi. Güvenlik de, turizm kalitesi de, çalışan insan kalitesi de değişmedi. Kentteki o sıcak, misafirperver Antalya halkı da değişmedi. Her şey bıraktığınız gibi duruyor. Lütfen Antalya'ya gelmeye devam edin.”

‘İŞİMİZ NEYSE ONU YAPACAĞIZ’

Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB) Başkanı ve WOW Hotels CEO’su Tayfun Turanlıoğlu, ITB Berlin fuarını şöyde değerlendirdi:

“Bir umut var. Onun için çabalıyoruz. Antalya’nın bir backroundu var. Herkes bunu biliyor. Biz son dönemde yaşanan siyasi olaylardan uzağız. İşimiz neyse onu yapacağız. Kalitemiz dünya pazarında zaten biliniyor. Antalya’ya gelenler de zaten bunu biliyor. Antalya’da bugüne kadar tek bir olay olmadı. Oteller de zaten kendi içlerinde hassas davranıyor. Biz hazırız, misafirlerimizi bekliyoruz. Almanya’da hem bireysel hem de kolektif olarak çalışmalarımızı yapıyoruz.”

ALMANYA İLE DE ÇÖZÜLÜR

ITB Berlin’den beklentinin büyük olduğunu belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Ne var ki fuara gelmeden önce iki ülke arasında yaşanan siyasi gerginlik fuara yansımış görünüyor. Turizmciler de bizler de bunun farkındayız” dedi. Sorunun önümüzdeki turizm sezonuna yansımadan çözülmesi temennisinde bulunan Başkan Böcek, şöyle devam etti:

“İki ülke arasında barış ve huzur içerisinde hayatımıza devam ederiz. Nasıl Rusya ile sorunlarımızı çözdüysek Almanya ile de çözeceğimize inanıyorum. Öte yandan bizim Almanya ile özel bir durumumuz var. İşadamlarımızın burada büyük yatırımları var. Burada yaşayan milyonlarca vatandaşımız var. Bizim Antalya’da yaşayan binlerce Alman dostumuz var. Biz hep barıştan yana olmuşuzdur. Bu krizden de dostluğumuzu pekiştirerek çıkacağımıza inancım tamdır.”

BERLİN’DE 4 TEMA UYGULAMASI

Fuarda Unesco aday listesindeki Yivli Minare, Perge’nin ilk kadın belediye başkanı Magma, Roma İmparatoru Hardian adına yapılan Üç Kapılar ve Kaleiçi evi uygulamalarıyla yer alan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Otel ve uçakları doldurmak için iyi tanıtım yapmalıyız. Bu konuda eksikliğimiz var. Muratpaşa’nın kalbi evimizin misafir odası Kaleiçi’ni bu nedenle fuarlara getirdik.

Müslüman, Rum ve Musevi toplumun kabul ettiği Kaleiçi’ni buraya taşımak istedik. Ciddi ilgi var. Fuara girenler mutlaka ziyaret ediyor. Rehabilitasyon ve dinlenme turizmi yapmıyoruz. Oysa oniki aya yayılabilecek bir turizm kentiyiz. Kültürel cazibe alanlarını ön plana çıkarıp Almanları kentimize davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

FUAR ÇOK İYİ GEÇİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Alman mevkidaşıyla görüşmesinin fuara yansıyan gerginliği de bitirdiğini belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, “Çok iyi bir fuar geçiriyoruz. İlgi geçen yıla oranla daha iyi. Gerginliğin sonlandırılması için çaba gösterilmesi, ilk günden fuara olumsu yansıdı. Manavgat- Side destinasyonu olarak birinci sırada Avrupalı misafirler, ikinci sırada Ruslar geliyor. Avrupa pazarını koruyabilirsek, 2016’ya göre yüzde 30- 35 artış olur diye düşünüyorum. ITB Berlin’den iyi haberlerle döneceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

HAREKET BEREKETE DÖNÜŞÜR

ITB Berlin’de hareketli bir fuar yaşandığını belirten Aska Otelleri sahibi Ramazan Aslan, şöyle dedi: “Hareketli bir fuar. İnşallah berekete dönüşür. Dönüşmemesi için hiçbir neden yok. Yapmamız gereken tek şey düne göre bugün biraz daha fazla çalışmak. Bunun için yeterli enerjiye sahibiz. Türkiye’yi tanımış bütün misafirlerimiz, bizlerin birer elçisidir. Hedef bu elçilerin sayısını artırmak ve Türk turizmini yukarıya taşımaktır. 2017’nin geçen yıla göre daha iyi geçmemesi için bir sebep yoktur. Çünkü geçen yıl olmayan bir Rus pazarı bugün erken rezervasyonda ciddi bir şekilde hissediliyor. Avrupa’nın da toparlayacağını düşünmekteyim. İyi bir yıl geçireceğimizden kuşkum yok.”

POLİTİKA BİZİ İLGİLENDİRMEZ

Turizmin bir barış sektörü olduğunu, politik sıkıntıların kendilerini ilgilendirmediğini belirten Olympos’taki Kadir’in Ağaç Evleri’nin sahibi Kadir Kaya, “Politikayı politikacılar yapsın. Yapıyorlar da zaten. Ama şu anda gerginlik iki tarafa da zarar veriyor. Otel sayımız çok fazla. Tur operatörünün oyuncağı olmaktayız. Bu olmaktansa pazarlamayı kendimiz yapmalıyız. 15-20 Euro’ya bir ülke pazarlanmaz. Bu tür krizlerden ders çıkarmak lazım. Birleşip ortak çalışmalıyız. Türkiye’yi seven bir çok Alman var. Fiyatı ve kalitesi nedeniyle Türkiye’nin ilgi çekmeye devam edeceğine inanıyorum” dedi.

GÜÇLÜ KENT İMAJI VAR

İki ülke arasında yaşanan gerginliklerin siyasi olduğunu ve bunun barışın dili olan turizm sektörünü etkilememesi gerektiğini her koşulda dile getirmeye devam ettiklerini belirten Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı eliz Gül Ege, “Ve bu mesaj için buradayız. Alman vatandaşlarımız, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarımız bizim her zaman vazgeçilmezimizdir. Fuarda Türkiye’nin güzel ve güçlü bir tanıtım atağı olduğunu görüyorum ve bu konuda bakanlığı kutluyorum. Antalya Valisi’nin ve belediye başkanlarının fuarda olması, güçlü bir kent imajı için oldukça önem arz ediyor” diye konuştu.

ALTERNATİF TURİZM

Alternatif Turizm İşletmeleri Birliği Derneği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, geçen yıla kıyasla daha hareketli bir ITB fuarına tanık olduklarını söyledi. Ziyaretçilerden özellikle alternatif turizm alanındaki konaklama imkanlarıyla ilgili sorular aldıklarını belirten Karaca, “Türkiye’nin önünün daha da açılması için alternatif turizm alanında çalışmalar yapılması gerektiği bu fuarda bir kez daha ortaya cıktı. Biz de alternatif turizmciler olarak sektöre katkı sunmaya çalışıyoruz. Kum deniz güneş üçgenine sıkışmış turizmin önünün açılması için bu alanda yapılacak çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.