Turizmciler WTM Londra'dan umutlu döndü

Türkiye’den WTM’e katılan turizmciler, temkinli başladıkları sezonu; misafir sayısı bakımından tatminkar bitirmenin mutluluğuyla, kazanç açısından hedefin gerisinde kalmanın hüznünü aynı anda yaşadı.

31/12/2019 23:40
Turizmciler WTM Londra'dan umutlu döndü

Londra’da bu yıl 37'ncisi düzenlenen dünyanın en büyük ‘ikinci’ turizm fuarı World Travel Market (WTM), üç gün boyunca dünyadan turizn profesyonellerini ağırladı. Bir anlamda dünya turizminin kalbi, Londra'da attı. WTM boyunca ülke standları, atölye çalışmaları ve toplantılarda sektör temsilcileri biraraya geldi. Türkiye de ilgi çeken ülkeler arasındaydı.

Türkiye’den WTM’e katılan turizmciler, temkinli başladıkları sezonu en azından misafir sayısı bakımından tatminkar bitirmenin mutluluğuyla, kazanç açısından geride bitirmenin hüznünü aynı anda yaşıyordu. Faruk Eskioğlu imzalı habere göre, 2016'nın yaralarını sardıkları 2017 sezonu biter bitmez, 2018 hedeflerine odaklanan turizmciler, 2015 rakamlarına ulaşmayı birincil hedef olarak seçtiklerini söylediler. Turizmcilerin çoğu “Türkiye’de OHAL’in kalkmasının turizmi olumlu etkileceği” ortak görüşünde birleşti.

WTM’ye katılan turizmciler sezon sonu değerlendirmesi yaparak, 2018 hedeflerini şöyle anlattılar:

Eren Turan (Martı Hotels & Marinas)

2017, 2016’ya kıyasla daha iyi geçti. İngiliz pazarından ortaya çıkan açığı, Ege ve Akdeniz hotelleri Rus pazarıyla doyldurdu. Avrupa’dan gelen turist sayısı düştü. 2018’deki beklentimiz; İngiltere pazarından artış olması. Bu artışın yalnız tur operatörleriyle değil, online üzerinden de olacağını öngörüyoruz. Alman pazarında bir yükseliş bekliyoruz. OHAL’in kalkması durumunda turizm olumlu etkilenir. Çünkü, OHAL nedeniyle Avrupada’ki sigorta şirketleri, Türkiye’de sigortaları kabul etmiyorlar. Turistler Türkiye’ye geldiklerinde sigortaları devre dışı kalıyor. OHAL turizmde nedeniyle bir düşüş oldu. Olağanüstü hal normalleştikce bu durum da düzelecektir.

Emre Tatar (Ela Quality)

Antalya’da 2017 sezonu, 2015’in iyi rakamlarına yakın gerçekleşti. Özellikle Rus pazarının 2015,rakamlarını egale etmesiyle birlikte 10 milyon seviyesine geldi. Fakat Almanya’nın oyunda olmaması finansal anlamda bizi zorluyor. 2018’den beklentilerimiz, özellikle İngiletre pazarının yükseleceği yönünde. Fakat İngiltere’den gelecek turist sayısı 300-400 bin. Bu da Almanya’nın açığını kapatmaz. Almanya’nın oyuna dönmesi gerekir. Biz 2018’de, 2015 rakamlarına turist sayısında ulaşacağımızı, gelir anlamında da yaklaşacağımızı umuyorum. OHAL’in kalkması iç pazarı rahatlatacaktır.

Murat Alpman (Rixos Hotels)

2017, yaraları kapatma anlamında güzel geçti. İstenilen doluluk oranlarına ulaşıldı ama kârlılık oranında hedeflere yaklaşılmadı. WTM’de Türkiye’ye ilgi olduğunu görüyoruz. Umarız 2018 iyi bir sezon olacak. OHAL’in turizmi direk etkilediğini düşünmüyorum. Fransa’da da OHAL süregidiyor.

Erdem Başarır (Vogue Hotel Bodrum)

2017, 2015 rakamlarını yakaladığımız için iyi geçti. 2018’den beklentilerimiz daha iyi. WTM’de havayı kokladık. Aldığımız veriler çok iyi. Hotellerimiz, İngiliz pazarından umduğunu bu yıl bulacak. Bodrum’daki deprem ilk günlerde talebi etkilese de, çabuk geçti. Partnerlerimizin yolcu taşımacılığında koltuk artırmaları da, iyiye gidişi gösteriyor. OHAL kalkar kalkmaz turizme olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Bize yansımasa da, Avrupa’ya etkisi var. OHAL’in kalkması bize yararlı olacak.

Ramazan Budak (Titanic)

2017 Bodrum için iyiydi. Hedefleri tutturduk. Bazı pazarlardan beklediğimizi alamadık. WTM’den aldığımız olumlu sinyallerle 2018 için daha çok umutlandık. Burada çok olumlu bir hafva esiyor. OHAL’in kalkması tabii ki turizmi olumlu değiştirir.

 

Özcan Şirin (Cyristal Hotels)

2017 başlarda zor olsa da, sonradan talep açıldı ve iyi geçti. Fakat kârlılık oranları düşüktü. Sezonu iyi kapattık. 2018'den çok umutluyuz. WTM verileri 2018’de çok büyük bir artışı gösteriyor. İngiletre pazarında çok ciddi bir artış var. Diğer pazarlardan da beklentimiz öyle. Tabii kontrol edilebilir, istikrarlı bir artış olmalı. OHAL’in turizme etkisi araştırılmalı. Yabancılar Türkiye’nin hangi bölgesinde neler olup bitiyor iyi biliyorlar. Bu açıdan OHAL’in direk bir etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Ş. Şadun Alp (Aurum Hotels)

2016’da yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle turizmde ciddi bir gerileme oldu. Özellikle Avrupa’dan gelen turistler açısından. Hotellerimiz çok ciddi bir sıkıntı yaşadı. Bundan dolayı da 2017’de, personel sayısını azaltma, ikramları düşürme gibi tedbirler alma durumunda kaldık. Görüldü ki 2017, bir önceki yıla göre daha iyi geçti. Herkes bu sezondan memnun. Ama hala 2015’in gerisindeyiz. 2018’de İngiltere pazarında ciddi bir canlanma olacak. Rus pazarındaki olumlu gelişmeleri de hesaba katınca, iyimserliğimiz artırıyor. Ne yazık ki AB ile yaşanan sıkıntılar, Avrupa pazarını etkilemeyi sürdürüyor. Eğer AB ile sıkıntılar aşılır ve Avrupalı turistler de Türkiye’ye gelirse; Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri tercih eden turistler yönünü Türkiye’ye çevirebilir. Her haliyle 2018 daha iyi geçecektir. OHAL kalkarsa tabii ki turizm çok olumlu etkilenir. OHAL, ciddi anlamda dünya ve  Avrupa'da tedirginlik yaratıyor.

Sevgi Er ve Itır Sökmen (Tulip Holidays)

Londra’da faaliyet gösteren Tulip Holidays’in direktörü Itır Sökmen, “Sağlık turizminde rekabet şansımız giderek artıyor” dedi. WTM’e katılan Sökmen, Türkiye’ye turist gönderme açısından geçen sezonun kötü geçmesine karşın, bu sezonun daha iyi geçtiğini belirtti. Sökmen, Tulip Holidays olarak sağlık turizmine girdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Sağlık Turizm Konseyi’nin Londra ofisiyiz. Saç ekimi, diş,  estetik, göz konularında doktorlarımız çok iyi. Fiyat konusunda da hemen hemen yarı yarıya. Hastalar haliyle hastalığına bağlı olarak tatil yapma şansı da buluyor. Örneğin dişini yaptıracak bir yolcunun Türkiye tatili bedavaya gelmiş oluyor.”

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.