Turizmci ihracatçı sayılacak

Aynı sektörün ihracatçı birlikleri birleştiriliyor. Sektör sayısı artıyor, birlik sayısı azalıyor. Birlik sayısı 42 oluyor, turizm kapsama giriyor.

31/12/2019 23:40
Turizmci ihracatçı sayılacak

Aynı sektörün ihracatçı birlikleri birleştiriliyor. Sektör sayısı artıyor, birlik sayısı azalıyor. Yeni yapıyı destekleyen birçok ihracatçı birliği başkanı olmasına karşın eleştirenler de var. Sercan Akıncı imzalı habere göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yapısı değişiyor. Sektörlerin bölgesel birlikleri olamayacak, her sektör tek çatı altında toplanacak. Böylece ihracatçı birliği sayısı 60’tan 42’ye inerken sektör sayısı 26’dan 42’ye çıkacak.

Örneğin 2 olan kimya ihracatçıları birliği teke düşecek. Fakat içindeki alt sektörlerden 6 yeni birlik çıkacak. Turizm, Hizmet İhracatçıları Birliği içine alınacağından geliri de ihracat rakamı içinde görülecek. Bu şekilde hesaplanması halinde örnek, 2016’daki 142.6 milyar dolarlık mal ticaretine 36.5 milyar dolarlık turizm ve bazı başka hizmet gelirleri eklenecek ve toplamda ihracat rakamı 180 milyar dolar olarak gözükecek.

Yeni yapıyı destekleyen birçok ihracatçı birliği başkanı olmasına karşın eleştirenler de var. Bazı başkanlar çalışmayla ilgili detayları, son Sektörler Konseyi’nden sonradan öğrendikleri eleştirisini getirirken, TİM kaynakları çalışmanın mevcut halinin tüm birlik başkanlarına gönderilerek Ağustos ortasına kadar görüş istendiğini belirtti.

Gelen görüşler, kısa zamanda tüm ihracatçı birliği başkanlarıyla yapılacak toplantıda ele alınacak. Geçen yıl 142.6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamı, mevcut çalışma hayata geçerse 36.5 milyar dolar artarak 179.1 milyar dolar olarak gözükecek. Bu artışın 26.7 milyar doları Hizmet İhracatçıları Birliği’nin altında yer alacak olan ‘Turizm ve Seyahatle İlgili Hizmetler’ alt sektöründen gelecek.

İhracatın yeni lideri ‘Hizmet’ olacak. Turizm de dahil hizmet ihracatı toplamı 47.5 milyar dolar olduğu için yeni dönemde ihracatta lider sektör hizmetler olacak. Onu 24.3 milyar dolarla otomotiv takip edecek. En fazla ihracat yapan 3’üncü birlik ise 13.1 milyar dolarlık toplam ihracatla Konfenksiyon İhracatçıları Birliği olacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.