Turizmci çareyi kredide aradı

Bu yıl gelen turist sayısının Rusya sayesinde arttığını belirten ATSO Başkan Yardımcısı Hacısüleyman, Avrupa Pazarı’nda ciddi düşüşler yaşandığını ancak kredi kullanımının arttığına dikkat çekti.

31/12/2019 23:40
Turizmci çareyi kredide aradı

Turizmdeki kriz, Rusya pazarı sayesinde bir önceki yıla göre gelen turist sayısında artış gösterirken; başta Almanya olmak üzere Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç ve Avusturya pazarlarında düşüşler devam ediyor. 

ÇETİN KATILMADI

ATSO Başkanı Davut Çetin’in rahatsızlığı nedeni ile, ATSO Meclis Toplantısı’nda Yönetim Kurulu’nun bir aylık faaliyetinde Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman konuştu.

RAKAMLARLA ANLATTI

Rusya sayesinde turizmde iyi duruma geldiğinin altını çizen Hacısüleyman, “2015 yılında Antalya’ya 12 milyon civarında yabancı turist gelirken, geçtiğimiz yıl 6 milyon turist gelmişti. Bu yıl gelen turist sayısı ise 8 milyon” diye konuştu.

KREDİLERDE ARTIŞ

Son dönemde ekonomide önemli adımlar atıldığına da değinen Hacısüleyman, “Kredi paketi önemli bir fayda sağlamıştır. Birçok işletme için krediler kurtarıcı olmuştur. Aralık sonu-mart sonu arasında Antalya’da krediler 6,5 milyar lira artmıştır” dedi.

Antalya Ticaret ve sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, SGK; İŞKUR; KOSGEB, TUBİTAK, Kredi Garanti Fonu, Türk Patent ve Marka Kurumu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Akdeniz Üniversitesi ve Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin yer aldığı “Antalya Devlet Destek Zirvesi” başladı.

Antalya Hürses'te yer alan habere göre, ilk kez gerçekleşen ve 14 kurumun fuar düzeninde stant açtığı zirvede konuşan ATSO Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, zirvede gün boyunca 10 ayrı kurum yetkilisinin, 10 ayrı destek programı hakkında bilgiler vereceğini söyledi.

İNOVATİF YENİLİKLER

Bakanlıkların ve bakanlıklara bağlı kurumlar dahil, üniversitelerin ve Kalkınma Ajanslarının dönem dönem reel sektörü dönük son derece faydalı teşvik ve destek paketlerini yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Hacısüleyman, bir çok yatırımcının, girişimcinin ve girişimci adayının teşvik ve desteklerden haberdar olmadığı için fırsatlardan yararlanamadığını söyledi.

Türkiye’de katma değer yaratacak, istihdam sağlayacak birçok iş fikri ve fonlara ulaşılamadığı için hayata geçmeden yok olduğunun altını çizen Hacısüleyman, “İnovatif yenilikler yapmak isteyen, kapasite artırımına gitmek isteyen, yeni ortaklarla çok daha güçlü şekilde büyüyerek yoluna devam etmek isteyen işletmelerimizin önemli bir kısmı verilen desteklerden haberdar bile değil” dedi.

ZİRVEDE İSTİHDAM DESTEĞİ

“ATSO olarak bu eksikliği tespit ettik ve KOBİ’lerimize destek verecek, onları doğru kaynaklara yönlendirecek KOBİ ve Yatırım Destekleri Müdürlüğümüzü kurduk” diye konuşan Hacısüleyman şunları söyledi: “Müdürlüğümüze gelen yoğun talep bizi böyle kapsamlı bir etkinlik yapmaya yöneltti. İlgili kurum ve kuruluşlarımızla iletişime geçtik ve onların da destekleri ile ‘Antalya Devlet Destekleri Zirvesi’nin birincisini düzenliyoruz. İstiyoruz ki; bu toplantıya katılan herkes buradan yeni bir fikirle, yeni bir vizyonla çıksın. Etkinliğimize istihdam destekleriyle başlayacağız, ihracat ve yatırım teşvikleri, kültür-turizm destekleri ve ar-ge destekleriyle devam edeceğiz.”

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

“Antalya Devlet Destekleri Zirvesi”ni daha da güçlendirerek geleneksel hale getireceklerini de hatırlatan ATSO Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, “Bu toplantı sadece ‘istihdam teşviki nedir’, ‘ihracat teşviki nedir’ konusunun ötesine gitmeli, gelecekte Antalya’nın tarım, turizm, sanayi vizyonunun da tartışıldığı, kamu-özel sektör işbirliğinin ele alındığı bir projeler, ortaklıklar ve destekler fuarına dönüşmelidir.

Devlet desteği sadece KOSGEB kredisi değildir. Sektörlerimiz, işletmelerimiz hem bireysel hem ortak proje hazırlamayı bilmelidir. Birçoğumuz devlet desteklerinin bize özel olmasını istiyoruz, yani hazır elbise gibi değil, özel dikim kıyafet bekliyoruz. Bu toplantılar devlet desteği algımızı, beklentilerimizi doğru bir yöne çevirmelidir” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.