Turizm sektöründe yakıt desteğine 2017'de de devam

Turizme katkı için uçaklara verilen 6 bin dolarlık yakıt desteğini hatırlatan Kültür Bakanı Avcı, 2017 içinde bu yönde talep olduğunu ve buna sıcak baktıklarını dile getirdi. Avcı, “Bu konuyu Bakanlar Kurulunda karara bağlayacağız. Aslında ben şimdi bunu söylemiş oluyorum” dedi.

31/12/2019 23:40
Turizm sektöründe yakıt desteğine 2017'de de devam

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmi canlandırmak için 200 yolcu getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verdiklerini hatırlattı. Avcı, bu desteği yılsonuna kadar uzattıklarını açıklayarak, şöyle devam etti: “2017 için de benzer talepler var. Biz de bu taleplere sıcak bakıyoruz. Önümüzdeki günlerde o kararın da Bakanlar Kurulumuzdan çıkacağını ümit ediyorum. Ben şimdi burada söylemiş gibi oluyorum aslında, Bakanlar Kurulunda da inşallah kararımızı almış oluruz.”

ROTA FARKLI PAZARLARDA

Bu yılın turizm bakımından sıkıntılı geçtiğini, Türkiye’ye turizm konusunda çok ciddi tecrübe kazandırdığını ifade eden Avcı, “Türkiye’nin turizm sektörünün kendisini Rusya, Almanya, İngiltere teşkil ettiği pazar profili ile sınırlandırmasının doğru olmadığını bize 2016 gösterdi. Rusya ile yaşadığımız kriz bir anda bu tabloyu olumsuza çevirdi” dedi.

AVRUPA’DAN AZALIŞ VAR

Sektörün ve Bakanlığın yapması gerekenlere değinen Avcı, Türkiye’nin mevcut turizm pazarlarını koruyarak, yeni pazarlara açılması gerektiğini ve bu konuda potansiyeli olduğunu anlattı. Bakan Avcı Japonya, Hindistan, Çin, İran, Ortadoğu, Arap ülkelerine, Kuzey Afrika ile Kuzey ve Güney Amerika’ya yönelik açılımların olduğunu, pazar çeşitlendirmesini mutlaka yapmaları gerektiğine dikkati çekti. Son 15 yılda ülkemize giriş yapan Avrupalı turist sayısı her yıl artış kaydetti. Rus turistler ise ülkede yaşanan uçak krizine kadar, her yıl en çok ziyaretçinin geldiği ülkelerden biriydi.

Türkiye’ye Avrupa ülkelerinden en fazla turist Almanya’dan gelirken, 2001 yılında 2.8 milyon, 2005’te 4.1 milyon, 2010’da 4.3 milyon, 2015’te ise 5.5 milyon turist ülkeye giriş yaptı. 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte, Ocak-Ağustos aralığında sadece Almanya’dan 2.5 milyon turist gelirken 2015’in aynı döneminde 3.4 milyon turist gelmişti. Avrupa ülkelerinin toplamına bakacak olursak yine 2016’nın aynı döneminde ülkeye giriş yapan turist sayısı 9 milyon iken, 2015’te bu sayı 12.8 milyon olarak gerçekleşmişti.

Özellikle Rus turistler yaşanan olumsuz gelişmeler ardından giriş çıkışlar yasaklanınca Türkiye büyük bir kayıp yaşadı. 2001’de 741 bin Rus turist ülkeye gelirken, 2005’te 1.8 milyon, 2010’da 3 milyon, 2014’te 4.4 milyon, 2015’te ise 3.6 milyon turist Türkiye’ye ayak bastı.

GENEL KAYIP YÜZDE 45

2016’nın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye yıl olarak en büyük kaybı yaşadı ve sadece 315 bin Rus turist ülkeyi ziyaret etti. 2015’in aynı döneminde bu rakam 2.6 milyon kişi olarak gerçekleşmişti. Yaşanan uçak krizi etkisini büyük oranda hissettirdi.  Tüm dünya geneline bakacak olursak, 2015’in ilk 8 aylık döneminde Türkiye’ye 24.2 milyon turist giriş yaparken, 2016’nın aynı döneminde 16.7 milyon kişi ülkeyi ziyaret etti. Bu da yaklaşık yüzde 45’lik bir kayba denk geliyor.

OHAL’İN TURİZM YANSIMALARI

Olağanüstü hal uygulamasının 3 ay süreyle uzatılmasının turizme etkisini değerlendiren Avcı, özelikle yurt dışında bu konuda yanlış anlaşılmaların olduğunu ifade etti. Karar.com'da yer alan habere göre, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından daha önceden belirlenen Dünya Turizm Örgütü ile protokol imza töreni için Temmuz’da İspanya’ya gittiğini anımsatan Avcı, orada yoğun katılımlı bir basın toplantısı düzenlendiğini, en çok sorulan sorunun ise olağanüstü hal ve darbe girişimiyle ilgili olduğunu söyledi.

Söz konusu basın toplantısında “İnsanlar gece sokağa çıkabiliyorlar mı”, “Havalimanlarınız açık mı” gibi şaşırtıcı soruların geldiğini anlatan Bakan Avcı, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından bile uçuşların 6 saat içinde normale döndüğünü, Brüksel Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından ise Brüksel’de havalimanın 11 gün açılamadığını söylediğini iletti.

AKM’NİN YERİNE OPERA SALONU

İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) konusunun ise yılan hikâyesine döndüğüne işaret eden Avcı, Bakanlığın talebiyle binanın betonarme taşıyıcı sisteminin dayanıklılığı hakkında Sakarya Üniversitesinden 2007’de alınan raporda, binaya yönelik çok ciddi sıkıntıların tespit edildiğinin altını çizdi. Avcı, kültür merkezinin güçlendirmesi sırasında binanın ciddi tehlike oluşturduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Dolayısıyla bugün o binadan hayır gelmeyeceği raporlardan da belli. Orada İstanbul’a yakışan bir opera binasının yeniden projelendirilmesi ve yapılması gerekiyor. Biz onunla ilgili proje çalışmasını başlattık.”

KÖTÜ BİR YIL GEÇİRDİK

Bakan Avcı, olağanüstü hal uygulamasının turizme etkisine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Yerli ve yabancı turizm operatörleri, sektörün temsilcileri de Türkiye’deki olağanüstü halin Türkiye’ye gelecek turistler açısından hiçbir olumsuz etkisi olmadığını, Türkiye’nin bütün tatil yörelerinde hayatın normal akmakta olduğunu hatta olağanüstü halin aslında gelen turistlerin, misafirlerin güvenliği bakımından ayrıca önemli bir katkısı olduğunu biz de onlar da söylüyorlar.”

Avcı, “2016 turizm bakımından bu anlamda sıkıntılı bir yıl oldu. Önce Rusya ile yaşadığımız uçak krizi nedeniyle Rusya’nın Türkiye’ye gidişleri yasaklaması, uçuşları yasaklaması vesaire onlar aşıldı ama her şeye rağmen bir takım terör saldırılarının olumsuz etkileri oluyor tabii” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.