Turizm sektörü sağmal bir inek değildir

Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, turizm sektöründe yaşanan krizin yeni bir yapılanmaya vesile olması gerektiğini söyledi. "Türkiye Turizm Meclisi kurulmalı" diyen Akarcalı, sektörün, sağmal bir inek olarak görenlerden de kurtarılması gerektiğini vurguladı.

31/12/2019 23:40
Turizm sektörü sağmal bir inek değildir

Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı yaptığı açıklamada;

"Kriz döneminde turizm sektörü hükümetten talepte bulunup, çare beklemekten başka bir şey yapmadı. Sonuç veren, etkileyici, krizi kısmen de olsa hafifletici ciddi girişim geliştiremedi. Yaşananlar, turizm sektöründe yeni yapılanmaya vesile olmalı. Türk turizmi; ağır travma geçirmiş bir kişinin yoğun bakıma alınarak uzun bir tedaviden geçmesi gibi ele alınmalıdır.

Krize rağmen bir araya gelmesini beceremeyen turizm sektörünün, kurumsallaşmaya gitmeden sorunların üstesinden gelmesi zor ve zaman alıcıdır.

Böyle bir kurumsallaşmanın çok başarılı bir örneği vardır:

--- İhracatçının her konuda tek temsilcisi, Devletle olan her konuda muhatabı TİM’dir.

--Turizm sektörünün ise, böyle bir kurumsal tek bir temsilcisi yoktur

ÖNCELİKLE;

Tüm sektör bileşenlerini (Seyahat acenteleri, Otel Yatırımcıları, Otel İşletmecileri, Restoran ve Eğlence yerleri İşletmecileri, Rehberler, Uçak - Büyük Otobüs şirketlerini, Demiryollarını)  kapsayan bir ÇATI ÖRGÜT kurulmalıdır.

Bunun adı TÜRK TURİZM MECLİSİ olabilir.

Ayrıca, sektörün geçmişte böyle bir girişimi önleyen, TOBB’un hiç bir katkı sağlamayan hegemonyasından kurtulup, Ticaret odalarına yalnız para ödeyip hizmet alamayan üyeler konumundan çıkıp kendi yöneteceği bir yapıya ihtiyacı vardır.

Bunun yanında turizm sektörünü;

- Diğer Bakanlıkların,

- Devlete bağlı kuruluşların

- Belediyelerin,

Turizm sektörünün sağmal inek kabul edilip, gasp edercesine alınan, çoğu haksız, fahiş,  inanılmaz sayıda vergi, harç, yükümlülük, ceza vs  uygulamaları üzerine eğilip, çoğu haksız ve gereksiz mali yükten kurtarılması gerekir.

Türk turizm sektörünün;

 -- Yalnız tesis yapımıyla yetinmesi,

 -- Acentelerimizin yurt dışından turist getirmekten çok yurt dışına Türk turistleri götürmeyi tercih etmeleri,

 -- Uluslararası çapta çalışacak tur operatörlerine dönüşmemesi,

 -- Sektörün tek çatı altında toplanmaması,

 -- Otel sahipleri, otel işletmecileri, lokanta, gazino ve eğlence yerlerinin seyahat acenteleri, rehberlerin ayrı telden çalması, krizle karşılandığında sektörün güçlü bir şekilde tek ses halinde gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerekli yerleri muhatap olmasını engellemiştir.

Sektör, Türkiye İhracatçılar Meclisini örnek alıp bir Türkiye Turizmciler Meclisi kurmalı ve Türk ihracatçılarının yaptığı gibi malını satmak için didinip çalışanları örnek almalı ve kendi pazarını kendi yaratmalıdır.

Sürekli devletten aldığı teşviklerle büyüyen sektör, bu gibi durumlarda reşit hale geldiğini anlamalı, tesislere yapılan milyarlarca dolarlık yatırımlar yanında, pazarlamaya da ciddi yatırım yapması gerektiğini anlamalıdır" dedi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.