Turizm rekorları artık mazide kaldı

Alara Star Hotel Genel Müdürü Haluk Otçu, turizm sektörünün rekorlar kırarak dünya klasmanında 5'inci sırada yer aldığı 2015 yılına atıfta bulunarak, "Turizmde rekorlar kırdığımız yıllar mazide kaldı" dedi.

31/12/2019 23:40
Turizm rekorları artık mazide kaldı

Turizm Aktüel

Haluk Otçu, "2015 yılının eylül ayına kadar rekorlar kırarak dünya turizminde ilk beş ülke arasına girmiştik. Ne yazık ki tüm bu rekorlar artık mazide kaldı. Avrupa ülkeleri, Amerika, Kanada, Japonya ve Avustralya gibi ekonomileri güçlü olan ülkelerin rotalarından çıkmış durumdayız. Sadece Arap ve Rus turist ile günü kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

"Kongrelerimizi, gemilerimizi kaybettik. Kültür turizmi olan bölgelerimiz maalesef eskiye göre büyük kayıplar yaşıyor. Ülke genelinde pek çok tesis ya kapalı, ya satılık, ya da bakımsız durumda. Ege ve Akdeniz bölgelerimiz ise, Rus ve Türk misafir ağırlayarak, yatırımsız yollarına devam etmeye çalışıyorlar. Türk turizmi zorlu bir dönemden geçiyor. Maliyetler yükseldi, gelirler düştü. Ayrıca kalifiye personel kaybı oldukça artmıştır" diyen Otçu, turizmdeki kaybın ancak, turizme bakış açısının değişmesiyle telafi edilebileceğini vurguladı.

Haluk Otçu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışından görünen; Türkiye'nin artık güvenli bir ülke olmadığı, ülke yönetim şeklinin değiştiği, demokratik özgürlüklerin kısıtlandığı, terör korkusunun yaşandığı, dini ögelerin ön plana geçtiği ve dengelerini kaybetmiş olduğudur. Kanaatimce, ülke turizmi kan kaybederek bu şekilde gidecek. Yerli ve yabancı yatırımcılar birer birer ülke dışına çıkıyor. Bu durum devam ederse, mevcut turistik yatırımlar da beklediği karşılığı bulamayacak.

Bu durumun düzelmesi için gerek STK'ların çabalarının, gerekse bireysel girişimlerin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Bu gelinen durum, kesinlikle devlet politikalarının sonucudur. Olması gereken; ülke yönetiminin en üst kademelerinden, en alt kademesine kadar olan ilgili kişilerin, turizme bakış açılarının kesinlikle değişmesidir. Mevcut anlayış ile asla eski gelirleri yakalamak mümkün değil. Bu dönemde, ülkeye giriş yapan turist sayılarındaki rakamsal bilgi kirliliği de devam edecektir. Türkiye'nin imaj yenilemesi şart, yurt dışında oluşan 'Fobi'lerin giderilmesi de ayrıca gereklidir."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.