Turizm öğrencileri okullarından memnun değil

Milyonlarca kişinin girmek için yarıştığı üniversitelerin kaliteleri, çarpıcı bir raporla ortaya çıkarıldı. Rapora göre, turizm fakültelerinde eğitim görenler okullarından memnun değil.

31/12/2019 23:40
Turizm öğrencileri okullarından memnun değil

Milyonlarca kişinin girmek için yarıştığı üniversitelerin kaliteleri, çarpıcı bir raporla ortaya çıkarıldı. Buna göre Türkiye’de sadece 45 üniversite, bir öğrencinin tam beklentisini karşılıyor. Tıp, diş hekimliği ve eğitim fakültelerinde okuyanlar, üniversitelerinin koşullarından memnunken, fen-edebiyat, orman, ziraat ve turizm fakültelerinde eğitim görenler aynı görüşü paylaşmıyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cemil Yücel ile  Prof. Dr. Engin Karadağ tarafından hazırlanan Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017 raporu yayınlandı. Üniversite öğrencilerinin memnuniyetlerini belirleyen rapora göre, ülkedeki 45 üniversite, beklentileri ‘çok yüksek ve üst düzeyde’ karşılıyor. 108’i devlet, 56’sı vakıf olmak üzere 164 üniversitede 13 bin 694 öğrenciyle yüz yüze görüşüldü, öğrenim kalitesinden kampüs imkanlarına kadar 6 ana başlıkta üniversitelerin standartları ortaya çıkarıldı.

Araştırmanın Türkiye’deki en geniş çaplı çalışma olduğunu aktaran Prof. Dr. Yücel, öğrencilerin üniversitelerden memnuniyetlerinin A+, A, B, C, D ve FF şeklinde sıralandığını belirtti.

İŞTE RAPORDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:

Üst düzey memnun edenler

A+ seviyesi üniversiteler

Özyeğin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Koç, Abdullah Gül, İhsan Doğramacı Bilkent, Acıbadem, İstanbul, Kadir Has, Akdeniz, MEF, İstanbul Bilgi, İstanbul Teknik, Galatasaray, Boğaziçi, Gebze Teknik, Süleyman Demirel, Karadeniz Teknik, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Bilim, Piri Reis ve İzmir Ekonomi Üniversitesi.

A seviyesi üniversiteler

Okan, Hasan Kalyoncu, Marmara, Çukurova, Orta Doğu Teknik, İstanbul 29 Mayıs, Yıldız Teknik, KTO Karatay, İstanbul Medeniyet, Bezm-İ Alem Vakıf,  Ondokuz Mayıs, Çanakkale Onsekiz Mart, Mersin, Yaşar, Işık, İstanbul Kültür, TED, Muğla Sıtkı Koçman, Erciyes, Yeditepe,  İstanbul Şehir, Trakya ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi.

Gelecek kaygısı daha az okullar

Türkiye’de 22’si çok yüksek düzey, 23 üst düzey olmak üzere toplam 45 üniversite, öğrencilerin beklentilerini tam karşılıyor. Bu okullardaki öğrenci ve velilerin daha az gelecek kaygısı yaşadığı, yaşam ve eğitim kalitesinin beklentilerin üzerinde olduğu tespit edildi.

Kötü sıralamasında 31’i devlet

En kötü seviye olarak adlandırılan FF seviyesinde 31 devlet üniversitesi ile 9 vakıf üniversitesi bulunuyor. 164 üniversitenin 89’u C ve altı seviyede. Fakat geçen yıla göre devlet üniversitelerinin bazılarının A+ seviyesine geldiğine dikkat çekiliyor.

Özyeğin yine ipi göğüsledi

Üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında ilk 10’da sırasıyla Özyeğin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Koç, Abdullah Gül, İhsan Doğramacı Bilkent, Acıbadem, İstanbul, Kadir Has ve Akdeniz Üniversitesi yer aldı.

Ziraatçılar isyanda

Raporda tıp, diş hekimliği ve eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerin memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu da ortaya konuldu. En yüksek memnuniyetsizliğin ise fen-edebiyat, orman, ziraat ve turizm fakültelerinde okuyanlar da görüldüğü aktarıldı.

Kampüsler de unutulmadı

En iyi kampüsler sıralamasında ilk onda sırasıyla Özyeğin, Akdeniz, Galatasaray, Boğaziçi, Yeditepe, Koç, Abdullah Gül, İstanbul Bilgi, Sabancı ve İstanbul Üniversitesi yer aldı.

En iyi akademik destekler

Üniversitelerin akademik destek ve ilgileri de sıralandı. İlk 10’da sırasıyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin, Sabancı, Koç, İhsan Doğramacı Bilkent, Acıbadem, İzmir Katip Çelebi, Kadir Has, İstanbul Bilim ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi var.

Demokratik yönetim ve anlayışta vakıf ağırlığı

Kurum yönetimi ve demokratik yaklaşımı açısından da değerlendirilen üniversiteler şu şekilde sıralandı: Özyeğin, Kadir Has, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Akdeniz, Sabancı, Acıbadem, MEF, Gebze Teknik, Süleyman Demirel ve İskenderun Teknik Üniversitesi.

Kariyer imkanı sağlayanlar

Kişisel gelişim ve kariyer desteği açısından ilk 10 üniversitede belirlendi: Koç, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin, Sabancı, Abdullah Gül, İstanbul Teknik, İstanbul, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Bilim ve Acıbadem Üniversitesi. (Karar)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.