Turizm mezunları imza kampanyası düzenledi

Turizm mezunları, özel sektörde ve kamuda çalışma alanlarının kısıtlanması başta olmak üzere yıllardır süre gelen sorunlarının çözülmesi için sosyal medyada imza kampanyaları başlattı.

31/12/2019 23:40
Turizm mezunları imza kampanyası düzenledi

Turizm mezunlarının sorunlarını dile getirmek, sektörden beklentilerini turizm sektörü çalışanları dahil gerekli devlet birimlerine ulaşmasını sağlamak için Turizm Mezunları Mücadele Platformu çatısı altında bir araya gelen turizm mezunları facebook, twitter ve change.org gibi sosyal medya mecralarında imza kampanyaları başlattılar.

Turizm sektöründe mezunların karşılaştığı sıkıntıları ve bu sorunların çözümüne ilişkin dilekçelerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ileten Turizm Mezunları Mücadele Platformu üyeleri, sosyal medyada başlattıkları imza kampanyalarının sonucunu da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'a ileterek sorunlarının çözülmesi talep edecek.

MEZUN ÇOK, SEKTÖRDE ÇALIŞAN AZ

Turizm Mezunları Mücadele Platformu'ndan Boğaziçi Üniversitesi Turizm Yöneticisi Bahadır Kaya, turizm cenneti olan ülkemizde içinde turizm kelimesi geçen 20'den fazla bölüm, bu bölümleri içerisinde barındıran yüzden fazla üniversite ve bu bölümlerden mezun on binlerce nitelikli turizmcinin varlığına dikkat çekerek,"Fakat ülkemizdeki tüm turistik şehirlerde ve turizm işletmelerinde turizm mezunu olmayan ve turizm ile hiçbir alakası bulunmayan insanlar çalıştırılmaktadır. Bu durum on binlerce turizm mezununun önünü tıkamakta ve alınan diplomaları tabir-i caizse 'işe yaramaz' kılmaktadır" dedi.

ON BİNLERCE TURİZM MEZUNU MAĞDUR

Kendisinin hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl süren, tartışmasız Türkiye'nin en iyi turizm eğitimini veren üniversitelerden birisi olan Boğaziçi Üniversitesi'nden %100 İngilizce dilinde eğitim alarak mezun olduğunu belirten Kaya, "Bunun yanında 1 dönem de Almanya'da Öğrenci Değişim Programından yararlanarak son derece donanımlı bir şekilde mezun oldum.

Bu bölümü hiç okumayan, turizmle alakası olmayan insanların gerek yönetici gerekse orta ve alt seviye işçi olarak otellerde ve turizm işletmelerinde çalışmalarında bir engel, bir diploma zorunluluğu olmadığı için bu insanlar turizm mezunları yerine tercih edilmiş ve aldığım eğitim, verdiğim emekler, yaptığım finansal harcamalar ve geçen yıllarım ziyan olmuş, gerek maddi gerekse manevi anlamda hayatımı, hedeflerimi ve hayallerimi çok olumsuz yönde etkilemiştir ve maalesef benim gibi mağdur olan on binlerce turizm mezunu insan bulunmaktadır" diye konuştu.

"UCUZ İŞGÜCÜ" DÜŞÜNCESİ ÖN PLANDA

Otel ve turizm işletmelerinin 'ucuz iş gücü' düşüncesi ve kendilerini turizm mezunu istihdam etmeye zorlayıcı yasal bir zorunluluk olmaması, ayrıca bu kişilerin daha az maaş talep etmeleri, olumsuz ve kötü şartlarda çalışmaya karşı çıkamadıkları için tercih ettiklerini belirten Kaya,şunları söyledi: "Turizm mezunu nitelikli, iş bilen turizmci kişiler yerine 1 haftalık eğitimlerle ve iş başında deneme-yanılma ile işi öğrenen kişileri işe almakla turizmi ve turizmin geleceğini bu tip turizmle alakası olmayan insanlara bırakmaktalar.

İşin daha da kötü tarafı bu turizm dışı kişiler ezilerek, yıpratılarak ve yasalara uymayan şartlar ve çalışma koşullarında çalıştırıldıkları için bu kişiler zaman içinde sektörde yükseldiklerinde yaşadıkları olumsuzlukları eğitimli turizm mezunlarına da yaşatmak istemekte ve nitelikli turizm mezunlarının sektörden kaçışına sebep olmaktadır. İşletmelerdeki yönetici ve çalışan profillerini incelediğimizde sektör çalışanlarının %90'dan fazlasının turizm mezunu olmadığını görüyoruz. Bu durum ülkemizdeki turizmden beklenen atılımı gerçekleştirememizin sebeplerini apaçık ortaya koymaktadır".

DEVLETTEN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ

Özel sektörü terk etmek zorunda bırakılan turizm mezunlarına devlet tarafından da üvey evlat muamelesi yapılarak hiçbir kamu kuruluşuna atamalarının yapılmadığını kaydeden Kaya, "Kendi bakanlığında dahi çalışmasına izin verilmeyen turizm mezunları kaderlerine terk edilmiştir. Oysa turizm lokomotifi olabilecek ülkemizin turizmdeki sorunlarının çözümü ve turizm atılımı ancak 'turizm vizyonu' olan, turizm eğitimi almış mezunlarla gerçekleşebilir. Bu bağlamda ülkemizin bacasız fabrikası turizm sektörünün, 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için, turizm mezunlarına hem özel sektörde, hem de kamu kurum ve kuruluşlarında ihtiyacı vardır" açıklamasında bulundu.

TURİZM BÖLÜMLERİNE İLGİ ÇOK AZALDI

Tüm bu sorunlar ve açıklaması sayfalar sürecek olan farklı olumsuzluklardan dolayı Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine olan ilginin son derece azaldığını, gençlerde 'Bu bölümü okumasam da ilerde hiçbir şey olamazsam zaten turizm sektörüne dönüp yine çalışabilirim' algısını oluştuğunu ifade eden Kaya; bu algının mesleğe olan inancın, isteğin yok olmasına ve potansiyel turizm öğrencisi olabilecek bu gençlerin otelcilik ve turizm meslek lisesi eğitiminden uzaklaşmalarına sebep olduğunu iddia etti. Kaya, tüm bu sorun ve sebeplerden ötürü hem turizm mezunlarının verdiği emeklerin boşa gittiğini, hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirebilmek ve kendilerine istihdam alanları yaratılması için hem de ülkemizin turizmine katkı sağlamak ve turizmin beklenen atılımı gerçekleştirilmesi için devletin gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerektiğine dikkat çekti.

Bahadır Kaya, "Otel ve turizm işletmelerinde çalışmak için turizm diploması şartı getirilmesi ve yapılacak işe göre ortaöğretim, ön lisans ya da lisans diplomasını şart koşması; Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere İşletme bölümü mezunlarının atanabildiği her alanda Turizm İşletmeciliği mezunlarının da aynı şekilde atanabilmesi, yani bizlere kamu kuruluşlarında yer açılması, turizm işletmelerindeki çalışma saatleri ve koşullarının sıkı bir şekilde denetlenmesi, ucuz iş gücü anlayışının yıkılması ve turizm mezununu vasıfsız işçilerden ayıran maddi imkânların yurt dışındaki turizm ülkeleri örnek alınarak iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi.

Turizm Mezunları Mücadele Platformu

https://www.facebook.com/groups/TurizmMucadelePlatformu/

https://twitter.com/Turizm_Mucadele

Change.org Kampanyası

https://www.change.org/p/turizmde-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fanlara-turizm-diplomas%C4%B1-zorunlulu%C4%9Fu-getirilsin?recruiter=52599864&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink%3Cbr%20/%3E

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.