Turizm gelirini 1.5 Milyar Dolara yükseltmenin formülü

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Golf, dünyayı yönetenlerin sporudur. Eğer Türkiye'deki saha sayısı 50'ye çıkarsa, ülkemizin turizm geliri de 160 Milyon Dolar'dan 1.5 Milyar Dolara yükselir. Spor turizminin bal yapan arısı golftür" dedi.

31/12/2019 23:40
Turizm gelirini 1.5 Milyar Dolara yükseltmenin formülü

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Turkish Airlines Open 2017 ve Türk golfü hakkında da önemli bilgiler verdi. İlk olarak, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Turizm beldesi Belek'te düzenlenen organizasyonla ilgili konuşan Ağaoğlu, "Bu sene 5'incisi yapıldı. Bildiğiniz gibi bizimle birlikte diğer 3 turnuva final serisinde olduğu için 75 oyuncuyla oynanıyor.

Dolayısıyla hem turnuvanın puan ağırlığı bakımından hem de katılanların popülaritesi anlamında baktığımız zaman, Avrupa turunun en önemli 4 müsabakasından birisi. Geçen sene ülkemizin içerisinde bulunduğu durumlardan ve kendi içimizde yaşadığımız sıkıntılardan dolayı turnuvaya katılım pek bizim istediğimiz düzeyde gerçekleşmemişti. Ancak bu sene yine her şey 2015-14-13 yılında olduğu gibi oldu. Her şey tekrar eskiye döndü.

Çok önemli sporcular şu an müsabakalarda yarışıyorlar. Bunların içerisinde olimpiyat şampiyonu Justin Rose ve olimpiyatlarda gümüş madalya alan Henrik Stenson gibi önemli isimler de var. Bu isimler turnuvanın puanlamasını, bizim World ranking dediğimiz puanlama sistemini bir hayli yukarıya çektiler. Şu anda turnuvanın ağırlığı da 1 puan civarında ve bu da dünyadaki 7 veya 8'inci konumdaki önemli bir ağırlığı olan turnuva konumuna geldi" dedi.

Justin Rose'un Türk bayraklı fotoğraf paylaşımının hikayesi ile ilgili konuşan Ahmet Ağaoğlu, "Sosyal medyada birçok Türk'ün bayraklı paylaşımlar yaptığını gördü. Bunun sebebini sormuş. Türk bayraklı fotoğrafı, içinden gelerek, kendi isteğiyle paylaşmış. Bu insanlar dünyada rol model. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız dönemde New York Times bu müsabakaya kalkıp da 1.5, 2 sayfa yer ayırıyorsa, Justin Rose bu müsabakaya iştirak edip, Türk bayrağının önünde selfie çekiyorsa bizim için önemli.

Bunları özellikle yaşadığımız sıkıntılı süreç içinde, sıkıntılı süreçten kastım da şu; gerçekle alakalı olmayan, Türkiye ile alakalı olarak yanlış bilgilendirmenin, bilgi kirliliğinin olduğu süreçte o gazetenin öyle yazması, Justin Rose'un böyle bir paylaşımda bulunması, bunların aslında hepsi tekziptir. Yani alın o yazdıklarınızı, iftiralarınızı, iğrenç iddialarınızı, kaleminizi cebinize sokun der gibi bir cevaptır bunlar. Ancak anlayana ama oradaki insanlar da bunu çok iyi anlarlar yani.

O kadar da cahil değillerdir. Bunların hepsi hoş şeyler ama şimdi bu insanlar, buraya gelen sporcular, kendilerini rahatsız edecek en ufak bir şey hissettikleri anda, emin olun zaten bırakın paylaşmayı, buraya gelmezler. Gelmemeyi tercih ederler. Gelmeleri bir tarafa, bu tür paylaşımlarda bulunmaları ve sürekli olarak da bunu sadece sosyal medya yoluyla değil, uluslararası medya yoluyla da beyan etmeleri, herhalde şu süreç içerisinde bizim de ülke olarak en fazla ihtiyacımızın olduğu şeylerden birisi diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"GOLF SAHALARI ARTARSA GELİR 1,5 MİLYAR DOLAR'A KADAR ÇIKABİLİR"

Türkiye'nin golf turizmi potansiyeli hakkında da açıklamalarda bulunan Ahmet Ağaoğlu, "Dünyada, daha doğrusu Türkiye'ye dönük baktığımız zaman, mesela geçen sene ülkemize 110 bin kişi golf oynamaya geldi. Bunun ötesinde Türkiye'de herhangi bir sporla ilişkili olarak, özellikle o sporu yapmak için seyahat eden kişi sayısının 10 binlere bile ulaşacağını tahmin etmiyorum. Eğer spor bir endüstriyse, bu endüstrinin lokomotifi golftür. Spor turizminin bal yapan arısıdır.

Çok açık ve net. Bunu zaten rakamlar ortaya koyuyor. Bugün baktığımız zaman yılda sadece golf oynamak için gelip de bu ülkeye para bırakan insan sayısı 110-120 bin, bıraktıkları para da 130-160 Milyon Dolar arasında. Bu da sadece golfle oluyor. O da neresi; Belek. Ülkenin farklı yerlerinde de buna benzer tesisler olsa bu rakam İspanya'da olduğu gibi milyar Euro'larla konuşulmaya başlanacaktır.

İspanya 2008'den önce 5.5 Milyar Dolar Euro civarında golf turizminden gelir elde ediyordu. Onların son zamanlarda ekonomik durgunluk nedeniyle 3.5 Milyar Euro'ya kadar düşmüş. Ama tekrar onlar eski durumlarına gelmeye başladılar. Bu yıl bayağı bir toparlamışlar. Bizim de Antalya bölgesinde en az 50 sahaya sahip olmamız lazım. 50 sahaya da sahip olursak herhalde 1 ya da 1.5 Milyar gibi bir rakamı rahatlıkla yakalarız."

"TRUMP'IN 5-6 TANE GOLF SAHASI VAR"

Avrupa turunun en önemli 4 müsabakasından birisi olan Turkish Airlines Open 2017'yi 59 ülke televizyonunun yayınladığını ve toplamda dünyada en az 1.5 milyar insana ulaştığını ifade eden Ağaoğlu, "Golf dünyayı yönetenlerin sporu. Bu kadar ilgi neden var? Obama oynuyor. Trump oynuyor. Trump'ın sahibi olduğu 5-6 tane saha var. Birini geçenlerde satmış. 18 ile 65 yaş arasında ve eğitimi yüksek, geliri yüksek insanlar golfe ilgi duyuyor. Üst düzey zeka gerektiriyor" dedi.

"Önümüzdeki dönemde golf sahalarının artırılması konusunda bir yatırım söz konusu olabilecek mi?" sorusunu da Ağaoğlu, "Bu tamamen Turizm Bakanlığı'nın politikasına bağlı. Büyük bir ihtimalle de olur diye düşünüyorum" şeklinde yanıtladı. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.