Turizm gelirindeki artış 2019-20 sezonuna kalır

Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum, “Tur operatörleri 2017’de dolulukların artmasına çok yardımcı oldular. Ancak oteller oda başı satış fiyatlarını ekonomik ve jeopolitik kriz nedeniyle artırmayı başaramadılar. Bu da, son yıllarda düşmeye devam eden kişi başı harcama oranlarının doluluk artışına rağmen aşağı yönlü seyrine devam etmesine neden oldu" dedi.

31/12/2019 23:40
Turizm gelirindeki artış 2019-20 sezonuna kalır

Yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde turist sayısında yaşanan ciddi düşüş önemli ölçüde giderilirken turist sayısındaki artış turizm gelirine yansımadı. 2017 turist rakamlarında 2015 yılı yakalanmasına rağmen kişi başı turist harcaması sürekli düşmesi nedeniyle gelirler 2015 gelirinin çok gerisinde kaldı.

Türkiye’nin maruz kaldığı dış politika şoklarının ardından yaşanan turist kaybı yerini telafiye bırakırken gelir kaybındaki düşüş tam anlamıyla giderilemedi. Uzmanlara göre, 2017 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısında büyük bir artış ile 2015 rakamları yakalanmasına rağmen odabaşı fiyat düşüklükleri kurdaki değişiklik nedeniyle gelir kaybı yaşandı. Doluluk oranlarında artış devam etmesine rağmen turist başı harcama ve oda başı ortalama gelir de gelir kaybı telafi edilemedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Tunç Batum, “2017 başında yaptığımız tahminlerde “Bu yıl doluluklarda yüzde 20 cirolarda yüzde 15 artış sağlarız” beklentisi vardı. Bu beklentimiz 2017 için gerçekleşecek gibi gözüküyor. Cirodaki bu artış yüzdesi, enflasyon etkisine rağmen gelirleri döviz cinsinden olan otellerde kur etkisi sebebiyle doğrudan karlılığa yansıyacaktır. Doluluklar 2015 yılı rakamlarını Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yakaladı, Ege bölgesi dolulukları nispeten daha geriden takip etti.

2017 yılında ülkemizi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayıları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 23 artı ile kapatır diye tahmin ediyoruz. 2017 yılında Avrupa pazarında yaşanan ciddi kayıp oranlarına karşı en büyük cankurtaran Rusya pazarı ve Ortadoğu pazarı oldu. İç pazarın sürekli gelişme trendi de otellerin nefes almasında önemli bir etkiydi” şeklinde açıklama yaptı.

Tunç Batum açıklamasına şu şekilde devam etti: “Tur operatörleri 2017’de dolulukların artmasına çok yardımcı oldular ancak oteller oda başı satış fiyatlarını ekonomik ve jeopolitik kriz nedeniyle artırmayı başaramadılar. Bu da, son yıllarda düşmeye devam eden kişi başı harcama oranlarının doluluk artışına rağmen aşağı yönlü seyrine devam etmesine neden oldu. Maalesef bu tablo 2018’de de bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Kişi başı gelirlerde, oda başı ortalama gelirde 2014-2015 rakamlarını ancak 2019-20 sezonunda yakalarız diye düşünüyorum.” 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.