Tur operatörleri sözleşmesinde çok önemli düzenleme

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği GETOB, Türk tur operatörlerinin İngiliz tur operatörleriyle yaptıkları anlaşmalarda bundan böyle, "Anlaşmazlık Halinde Türkiye Mahkemeleri Yetkilidir” ibaresi konulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

31/12/2019 23:40
Tur operatörleri sözleşmesinde çok önemli düzenleme

GETOB'tan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"GETOB” Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği kanalıyla duyurduğumuz üzere;

24 Mart 2017 Cuma günü saat 15.00’da Marmaris Green Nature Diamond Hotel’de Konaklama Sektörü temsilcilerimizle bir araya gelerek, tatillerini bölgemizde geçiren bazı İngiliz turistlerin tur operatörleri kanalıyla “Asılsız iddialarla konakladıkları otellerden tazminat talep etmeleri” konusunda yaptığımız istişare aşağıdaki gibi neticelenmiştir.

Bilindiği üzere; Bölgemizde faaliyet gösteren konaklama tesislerinin neredeyse %70’i çeşitli ülkelerdeki farklı tur operatörleri aracılığıyla bölgemize (Paket Tur satın alarak) gelecek olan turistleri ağırlayabilmek için ilgili tur operatörü ile sözleşme imzalamak durumundadırlar.

Özellikle Paket Tur satın alarak tatillerini bölgemiz dahilindeki otellerde geçiren İngiliz turistlerden bazılarının, tatil süresince otel yönetimine, tur rehberine, sağlık kurumlarına veya kolluk kuvvetlerine intikal ettirdiği hiçbir olumsuz durum yokken, tatilini tamamladıktan sonra ve hatta aradan aylar yıllar geçtiği halde, çeşitli bahanelerle ve asılsız iddialarla tur operatörleri kanalıyla konakladıkları tesislerinden tazminat talep edilmesini, hiçbir şekilde insani, ahlaki ve vicdani bulmuyoruz.

İngiltere hükümetinin vatandaşlarına sağladığı çeşitli hakları suiistimal ederek ve farklı konulardaki yasal boşluklardan yararlanmak suretiyle tazminat talep eden ve İngiliz tatilcilerin sayısının ve tazminat talebi miktarının her geçen gün artması ve konaklama sektörü olarak bizleri ciddi sıkıntılara sokmaktadır. İddia eden tarafından ispat edilemeyen bu talepler inandırıcı ve makul olmaktan çok uzaktır.

Ancak; sektörümüzün çeşitli nedenlerden dolayı turizmde daralma yaşaması, başta fiyat düşüklüğü, sayısal ve getiri anlamında düşüşler olmak üzere birçok konuda sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Tur operatörleriyle imzalanan sözleşmelere konaklama sektörünün kendi lehine olacak hükümler koyamakta direnememesi de bunun bir uzantısıdır. Ancak bölgemiz dahilindeki konaklama sektörü işletmecileri birlikte hareket etme düşüncesi içerisinde, tur operatörleriyle imzalanan sözleşmelere;

“İngiltere Mahkemeleri Yetkilidir” ibaresi yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğini alarak;

İddia edilen olayın vuku bulduğu yerde yani; “Anlaşmazlık Halinde Türkiye Mahkemeleri Yetkilidir” ibaresi konulması hususunda görüş birliğine varmışlardır.

Bölge otelcileri olarak görüşü uygulamak için birlikte hareket etme gayreti içerisinde olunacaktır."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.