Tur operatörleri 2017 hedeflerini açıkladı

Erken rezervasyon kampanyaları ile iç pazardaki hareketlilik arttı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün ve turizm sektörünün önde gelen tur operatörleri, yerli turistlerin erken rezervasyon kampanyalarına yönelik ilgisini ve 2017 hedeflerini açıkladı.

31/12/2019 23:40
Tur operatörleri 2017 hedeflerini açıkladı

İç pazarı hareketlendirmek için son 8 yıldır ciddi çaba sarf eden turizm sektörü, emeklerinin meyvesini toplamaya başladı. Bu yıl yaklaşık 10 milyon kişinin tatile çıkması beklenirken, tatil alımlarının yarısının erken rezervasyonla olması bekleniyor. Betül Alakent imzalı haberde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, yerli turistin erken rezervasyon kültürünün geliştiğini söyledi.

Erken rezervasyona olan ilginin son yıllarda katlanarak arttığının altını çizen Gürcün, "2009'da 300 bin kişi tatilini erken rezervasyonla satın alırken bu oran geçen yıl 4.2 milyona çıktı. 2016'da bir önceki yıla oranla 700 bin kişi tatilini erken aldı. Bu yıl 5.2 milyon kişi tatilini erken alacağını düşünüyoruz. Tur operatörlerinden gelen rakamlar da bu yönde seyrediyor" dedi.

TEMALI TURLAR GÖZDE

Yerli turistte bir tatil kültürünün oluştuğunun altını çizen Gürcün, yaklaşık 10 milyon kişinin tatil yapacağının bilgisini verdi. Gürcün, "Geçen yıl 8 milyon olan bu oran bu yıl 10 milyonu bulacak. Gelecek yıllarda sayının daha da katlanacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Erken rezervasyonda talebin yüzde 90 yurtiçi, yüzde 10 da yurtdışı olarak şekillendiğini anlatan Çetin Gürcün, tercihlerin kıyı şeridinde yoğunlaştığını ifade etti.

"Akdeniz'de Antalya bölgesi başta olmak üzere Kemer, Belek, Side ve Alanya öne çıktı. Ege Bölgesi'nde de Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Fethiye'nin yoğun ilgi görüyor" diyen Gürcün, önceki yıllara oranla kültür turlarının da popülaritesinin arttığını kaydetti. Gürcün, "Gaziantep lezzet turları, Alaçatı Ot Festivali gibi temalı turlar da yerli turistin son dönemdeki gözdeleri arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINA İLGİ YÜKSEK

Yurtdışı turlarla ilgili de bilgi veren Gürcün, "Yurtdışında vizesiz Balkan turlarına büyük bir ilgi var. Bunda vizesiz olmasının yanı sıra bölgeyle tarihi ve kültürel bağların olmasının etkisi büyük" diye konuştu. Schengen Bölgesi'ndeki destinasyonlara yönelik turlarında ciddi talep gördüğünü aktaran Gürcün, "Yunanistan, İtalya, İspanya, Prag, Budapeşte, Viyana, Amsterdam, Paris ve Venedik en çok talep edilen noktalar" dedi.

FİGEN ERKAN: AMACIMIZ EN GÜZEL TATİLİ EN EKONOMİK FİYATLA SUNMAK

Kampanyaları hazırlarken tatilcilerin ekonomilerini düşündüklerini aktaran Jolly Tur Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Figen Erkan, bu sayede talebin arttığını ve bu yıl 1 milyon kişiyi tatile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi

Jolly Tur Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Figen Erkan, misafirlerinin hem ekonomik hem de en güzelini yaşayabilecekleri bir tatil için sürekli yeni enstrümanlar geliştirdiklerini söyledi. Erkan, "Misafirlerimiz için Erken Rezervasyon Kampanyası (ERK) döneminde pek çok fırsatı ve avantajı bir araya getiren farklı kampanyalar düzenliyoruz.

 Ana fikrimiz ise, misafirlerimize tatilin en güzelini ve bir o kadar ekonomik modelini sunabilmek" dedi. Kampanyaları tatilcilerin ekonomisini öncelik alarak geliştirdiklerini anlatan Erkan, şunları anlattı: "Bonus Card'lılara özel yüzde 5 indirim + 9 taksit avantajı sunuyoruz. Aldığımız sonuçlar hem yurtiçinde hem de yurtdışında bu kampanyanın büyük bir ilgiyle karşılandığını gösteriyor.

 Ürünlerdeki ve banka kart kampanyalarının yanı sıra diğer firmalar ve sektörlerle yaptığımız kampanyalarda talebi arttıran sebeplerden bazıları. Örneğin araç kiralamada yüzde 35 indirim kampanyası, Türk Telekom ile birlikte geliştirdiğimiz yurtiçi, yurtdışı ve kültür turlarında yüzde 50'ye varan indirim, kamu personeline özel ekstra indirimler başta olmak üzere geliştirdiğimiz pek çok kampanya büyük ilgi görüyor."

2016'da 780 bin kişiyi tatile yönlendirdiklerini anlatan Erkan, bunun yüzde 50'sini erken rezervasyon kayıtlarıyla sağladıklarını ifade etti. Bu yıl 1 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Erkan, 600 bin kişiye tatili erken rezervasyonla satmayı planladıklarını kaydetti.

Erkan, "2016'nın son aylarında yaşanan üzücü olaylar ve 2017'nin başındaki kaotik ortama rağmen planlarımızda herhangi bir revizyon yapmadık. Mayıs ayı itibarıyla ulaştığımız sonuçlar ise bir kez daha öngörülerimizi haklı çıkardı. bu oranları rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

YURTDIŞINDA İTALYA LİDER

Satışlarda özellikle nisandan itibaren ciddi bir ivme yakaladıklarını anlatan Figen Erkan, mayısta 2017 hedeflerini yakaladıklarını kaydetti. "Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 40'ın üzerinde bir artışa ulaştık" diyen Erkan, tatil talepleriyle ilgili de bilgiler verdi. Yerli turistin yüzde 70'inin yurtiçi ve Kıbrıs otellerini, yüzde 21'inin yurtdışı turları, yüzde 9'unun da yurtiçi kültür turlarını tercih ettiğini aktaran Erkan, şunları anlattı: "Bodrum, Çeşme, Fethiye, Side, Kemer, Belek ve Kıbrıs otellerinin oldukça büyük bir ilgi görüyor. Kültür turlarında Karadeniz ve GAP öne çıkıyor. Yurtdışında ise İtalya yine bir numaralı tercih olarak ön plana çıkarken, bunu Balkanlar, Orta Avrupa, İspanya ve Küba izliyor."

KIŞ KAMPANYALARI AĞUSTOSTA BAŞLAYACAK

Kış sezonunda kayak ve termal oteller için erken rezervasyon kampanyalarını ağustos sonunda başlatacaklarını anlatan Erkan, kampanyanın aralık ayına kadar devam edeceği bilgisini verdi.

PRONTO'NUN HEDEFİ % 50 UCUZ TUR

Geçtiğimiz yıl terör olaylarının en çok etkilediği sektörün turizm olmasına rağmen bu yıl toparlandığını aktaran Ali Onaran, erken rezervasyonun toplam satışa oranının yüzde 50 olacağını belirtti Geçen yıl hem Türkiye hem de dünyada yaşana terör olayları turizm sektörünü derinden yaraladı. 2016'da sektörün durgunluk yaşadığını aktaran Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, zorlu sürecin geride kaldığını ve 2017'de toparlanmanın başladığını ifade etti. Onaran, "Prontotour olarak geçtiğimiz yıl erken rezervasyonla toplam satışlarımızın yüzde 40'ını satarken bu yıl oranın yüzde 50'ye yaklaşmakta olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu yılın ilk yarısında rezervasyonlarda ciddi bir yükselme olduğunu aktaran Onaran, satışlarda 2016'nın ilk yarısına oranla yüzde 15'lik bir artış yaşadıklarını ifade etti. Prontotour'un yurtdışı ağırlıklı bir tur operatörü olduğunu hatırlatan Onaran, "Bizde toplam tatil satışlarının yüzde 92'si yurtdışı, yüzde 8'i yurtiçi turlar şeklinde oranlanıyor. Fiyat olarak bir karşılaştırma yaparsak da yurtiçinde 1.600 TL yurtdışında ise 2.500 TL kişi başı paket tur harcaması yapıldığını görüyoruz" diye konuştu.

İTALYA AÇIK ARA ÖNDE

Türklerin yurtdışı tatil tercihlerinde İtalya'nın yıllardır açık ara önde olduğunu anlatan Onaran, bunu Orta Avrupa özellikle Prag, Budapeşte ve Viyana'nın takip ettiğini ifade etti. Üçüncü sırada ise İspanya'nın tercih edildiğini anlatan Onaran, "Balkanlar da çok tercih edilen bir destinasyon" dedi. Yurtiçinde ise daha çok kültür turları düzenlediklerini aktaran Onaran, misafirlerin daha çok Eskişehir, Kapadokya ve Karadeniz bölgesini tercih ettilerini aktardı.

365 GÜN KAMPANYA

Türk tatilcide erken rezervasyon bilincinin oluştuğunu belirten Ali Onaran, "Geçtiğimiz yıllarda seyahatler daha çok yaz dönemi son dakikada satın alınırken, şimdi kış aylarından itibaren tatilimizi planlamaya başladık. Aslında baktığımızda erken rezervasyonun tatilcilere ciddi bir fiyat avantajı sağladığını da görüyoruz" dedi. Prontotour'un seyahat severlere 365 gün erken rezervasyon fırsatı sunduğunu belirten Onaran, bu yıl da yine erken rezervasyonda yüzde 45 veya 500 euroya varan indirim fırsatlarının bulunduğunu kaydetti.

SATIŞLARIN YÜZDE 45'İ ERKEN REZERVASYONDAN

Tatilbudur.com CEO'su Cenk Angın, bu yıl erken rezervasyon sürecini çok hareketli geçirdiklerini söyledi. Angın, "2017 erken rezervasyon kampanyalarımıza olan talepler geçen seneye göre yüzde 70 oranında arttı. Yıl sonunda erken rezervasyon satışlarının toplam tatil satışlarındaki pay oranının yüzde 45 olacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda en zor yılda bile tecrübemizle, ürün ve hizmetlerimizle fark yaratacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Yerli turistin yüzde 50'sinin 4 ay önceden yüzde 35'inin de 1 ile 4 ay öncesinden tatilini satın aldığını aktaran Angın, "Bu oran bize yerli turistte erken rezervasyon bilincinin oturduğunu gösteriyor. Talebin her yıl artarak büyüyeceğini düşüyoruz" diye konuştu. Erken rezervasyon yaptıranların yüzde 90'ının yurtiçi tatili tercih ettiğine dikkat çeken Angın, yurtiçinde tatil yapan misafirlerin en çok tercih ettiği bölgeleri Antalya'da Kemer, Belek ve Alanya, Ege'de ise Bodrum, Çeşme, Marmaris, Fethiye olarak sıraladı.

ÇİN'E AÇILDIK

Yurtdışına giden misafirlerin ilk rotasının Kıbrıs olduğuna dikkat çeken Angın, "Farklı kültürleri keşfetmek isteyen misafirlerimiz Avrupa, Uzakdoğu, Güney Afrika, Latin Amerika gibi lokasyonları tercih ediyor. Ancak Avrupa her zaman ilk sırada yer alıyor" dedi. TatilBudur'un bu yıl farklı ülkeleri görmek isteyen misafirleri özel çalışmalar yaptığını aktaran Angın, Çin'e açıldıkları bilgisini verdi. Misafirlerine sundukları önerilerle de değinen Angın, şunları anlattı: "Misafirlerimiz vize alma ihtiyacı olmadan Belgrad, Üsküp ve Ohrid gibi Balkan şehirlerinde tarihe yolculuk yapabilirler. Farklı yemekler ve kültürler tanımak isteyenlere Uzakdoğu Bangkok- Pattaya turlarını öneririz."

10 LİRA'YA UÇAK BİLETİ VERİYORUZ

Cenk Angın, Tatilbudur. com'un erken rezervasyon kampanyasında yurtiçinde günlüğü 60 TL'den başlayan otel fiyatlarının yanı sıra 10 TL'den başlayan fiyatlarla gidiş-dönüş uçak bileti de sunduğuna dikkat çekti. Angın, "Deniz manzaralı, butik ya da beş yıldızlı yüzlerce otel alternatifini değerlendirerek tatil yapmak isteyen misafirlerimize, 9 taksitle ödeme kolaylığına ek olarak 72 saate kadar koşulsuz iptal sigortası sunuyoruz" dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.