Sağlık turizmi kriz dinlemiyor

Türkiye turizmi güvenlik endişeleri nedeniyle 2016’da dip yaparken saç ekimi ve burun estetiği için gelenlerin sayısı yüzde 5 arttı.

31/12/2019 23:40
Sağlık turizmi kriz dinlemiyor

2016’da güvenlik endişeleri nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 30 düşüşle 25 milyon kişiye gerilerken, saç ektirmek, estetik ameliyat olmak için gelen turist sayısı ise yüzde 4.7 artış gösterdi. Şehriban Kıraç imzalı habere göre, 2015’te 360 bin kişi Türkiye’ye sağlık turizmi için gelirken bu sayı 2016’da 377 bine çıktı. 2015’te bu alanda 638 milyon dolar gelir sağlayan Türkiye geçen yıl bu oranı 715 milyon dolara çıkardı. Sağlık turizmi için en fazla Ortadoğu ülkelerinde geldiler. Türkiye’nin tercih edilme nedeni ise Avrupa ülkelerine göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması.

5 bin lira

Türkiye, sadece tıbbi ameliyatlar için değil, saç ekimi ve estetik için de turistlerin gözdesi. Yapılan araştırmalara göre 2015’te 188 bin turist sadece saç ekimi ve kanser tedavisi için Türkiye’ye geldi. Saç ekiminde dünyada ikinci büyük pazara sahip Türkiye’ye Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya, Hollanda, Avusturya ve İngiltere’den binlerce hasta akın etti. Avrupa’da yapılan saç ekimi operasyonu 10 bin Avro’ya mal olurken, bu rakam ABD’de 30 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye’de ise söz konusu hizmet ortalama 5 bin lira.

Türkiye 32’nci

Türkiye, Medical Tourism Endeksi’nde 32. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre sağlık turizminde en popüler destinasyonlar içinde Kanada, İngiltere, İsrail, Singapur ve Hindistan ilk sıralarda. Almanya, Fransa, G.Kore, İtalya ve Kolombiya ilk 10 içinde yer alıyor. Yılda ortalama yüzde 25 büyüyen medikal turizmin gelecek 10 yıl içinde 440 milyar dolarlık iş hacmine ulaşması bekleniyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3 ila 4’ünün sağlık ve sağlıkla ilgili tedavi için uluslararası seyahat etmesi bekleniyor.

3 trilyonu bulacak

Yılda 10-11 milyon kişinin katıldığı medikal seyahat pazarında iş hacmi ise 2025 yılında 3 trilyon gibi uçuk rakamlara ulaşacak. Tahminlere göre Çin, medikal harcamalarda 10 yıl içinde ABD’yi geçecek.

10-15 katı

Körfez ülkeleri, Türkiye’ye özellikle saç ekimi operasyonları için büyük ilgi gösteriyor. Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen turistlerin yarıdan fazlası saç ekim merkezlerinin yolunu tutuyor. Bu turistler, saç ekimi dışında termal sağlık hizmeti, tüp bebek, ortopedi, fizik ve rehabilitasyon tedavisi için de Türkiye’yi seçiyor. Türkiye sağlık turizmi hizmetlerinden faydalanmak isteyen Irak, Dubai, Tunus’tan sonra Mısır ve Libya’nın da dikkatini çekiyor. Körfez ülkelerindekiler, yılda 60 milyar dolardan fazla sağlık turizmine harcama yapıyor.

Sağlık için Türkiye’yi tercih eden yabancılardan elde edilen gelir normal bir turistin yaklaşık 10-15 katı. Türkiye’de hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor, medikalde ise 12 bin dolara kadar uzanıyor.

Turistik bölgeleri tercih ediyorlar

Yapılan araştırmalara göre sağlık turizmi; medikal turizm, termal turizm ve medikal SPA ile yaşlı ve engelli turizmini kapsıyor. Dünya genelinde yılda yaklaşık 30 milyon kişinin sağlık amaçlı seyahat ettiği; sağlık turizminden elde edilen cironun 150 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. TÜİK verilerine göre 2015’te sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’ye gelen kişi sayısı 2014’e göre yüzde 13 azalarak 360 bin kişi oldu. 2016’da ise tekrar yükselişe geçti. Sağlık turizmi kapsamında gelen ziyaretçiler çoğunlukla turistik bölgeleri tercih ediyor. Ziyaretlerde Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla gibi şehirler ön plana çıkıyor.

En çok Iraklı geliyor

 Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Sağlık Turizmi Komitesi Başkanı Yeşim Kıral, Türkiye’ye en çok Irak, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Kenya, Kazakistan ve yakın Avrupa ülkelerinden sağlık turizmi için gelindiğini söyledi. Kıral, turizm gelirlerindeki düşüşün sağlık turizmi alanında da hissedildiğini anlatarak, şu tesbitlerde bulunduı:

* Estetik amaçlı başta saç ektirme, burun ameliyatı, kanser tedavisi, kalp ve damar cerrahisi öncelikli sıralarda talep görüyor. Önümüzdeki yıllarda kök hücre, obezite cerrahisi, yaşlı bakımı gibi alanlarda talebin artacağı öngörüsü dikkat çekiyor.

* Sağlık turizminde, Türkiye dünyanın ilk 5 merkezi içinde. Hastaneler ve yerel yönetimler, hedef pazara yönelik Türkiye marka konumlandırmasında optimum paket fiyat politikası ve hızlı sağlık hizmeti ile fark yaratma çalışmalarına devam ediyor. Akreditasyon çalışmaları devam ediyor.

* Sağlık Turizmi, döviz kazandırıcı hizmetler faaliyet kapsamında değerlendiriliyor. Ekonomi Bakanlığı tarafından sektöre yönelik bir destek programı uygulanıyor.

Engelsiz çalışma

* Engelsiz turizm çalışmalarına; otelleri, müzelerin, kaldırımların, cafelerin erişilebilirliğinin artırılma çalışmaları sürüyor. Konaklama tesislerinin ulaşılabilirlik standartlarının fiziksel planlamalarına yönelik sıkıntıların düzeltilmesi çalışmaları devam ediyor. Örneğin görme özürlülerin köpekleri ile otellere, restaurantlara kabul edilmemesi, engelli oda sayısı oranının arttırılması gerekliliği vb.

* Görsel, işitsel, bedensel, zihinsel engellilerin tümünü içine alan çalışma sonucu, engelli bireylerin yüzde 82’ sinin seyahat amaçlı ve yüzde 43’ünün sağlık amaçlı seyahat ettiği ve yüzde 76’sının da refakatçisi ile seyahat Yeşim Kıral ettiği tespit edildi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.