Sağlık Bakanlığı otellerin ensesinde

Sağlık Bakanlığı’nın, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) Antalya’daki koksaki virüsünün yayılmasının olası nedenleriyle ilgili bilgi edinme talebine yanıt verdiği ve otel yetkililerine durumun iyileştirilmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi.

31/12/2019 23:40
Sağlık Bakanlığı otellerin ensesinde

Sağlık Bakanlığı Rusya'nın 'Antalya'daki koksaki virüsü salgını araştırılsın' talebine yanıt verdi. Antalya’da tatil yapan 348 turistin temmuz ayında sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvurdukları belirtilirken, Rospotrebnadzor Antalya'nın körfez bölgesinde koksaki virüsünün bulunduğunu açıkladı. Virüs nedeniyle hastalananlar için acil telefon hattı açan Rospotrebnadzor, Sağlık Bakanlığı'ndan konunun araştırılmasını talep etti. Rossiskaya Gazeta’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın talebine yanıt verdi.

Bakanlık, Antalya’daki otel yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi ve yetkililere salgın durumuyla ilgili önlemler alınması konusunda talimat verdiklerini belirtti. Açıklamada, otel yetkililerinin başta havuzlar olmak üzere tüm ortak kullanım alanlarının dezenfekte edileceği yönünde söz verdiği ifade edildi.

500 KİŞİ ROSPOTREBNADZOR’U ARADI

Rospotrebnadzor’un kurduğu acil durum hattı üzerinden çoğu 14 yaşın altındaki çocuklardan oluşan 500 turistin, sağlık şikâyetinde bulunduğu öğrenildi. Arayanlar Side, Alanya, Belek, Kemer, Antalya gibi bölgelerde rahatsızlandıklarını aktardı.

‘EN HIZLI ÇOCUKLARI ETKİLİYOR’

Rossiskaya Gazeta’ya konuşan bir Rospotrebnadzor yetkilisi, koksaki virüsünün düşük sıcaklıklarda yaşayabildiğini ve buzdolabında haftalarca canlı kalabildiğini belirtti. Su ve gıda yoluyla bulaşabilen virüsün en hızlı çocukları etkilediği ve oyuncaklar aracılığıyla bulaşmasının da mümkün olduğunu ifade edildi. Rospotrebzanor’a konuşan yetkiliye göre, kusma ve deride döküntü olarak semptom gösteren virüs, sinir sistemi, kalp, ciğer, böbrek ve cilt gibi bir çok bölgeyi etkileyebiliyor.

Tedavisi edilmesi çoğunlukla mümkün olan virüsten korunmanın en etkili yolunun ise ise,  hijyen kurallarına uymak, meyve-sebzeleri iyice yıkamak ve yalnızca kaynatılmış su içmek olduğu belirtiliyor.

İSTEYENLER TATİLLERİNİ İPTAL EDEBİLECEK

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) sağlıklarını riske atmak istemeyenlerin tur operatörlerinden iptal, erteleme veya güzergâh değiştirme talebinde bulunabileceklerini duyurdu. Turistler, tatilleri başlamadan başvuruda bulunursa ödedikleri parayı geri alabilecek ya da aynı ücrette bir başka tatili seçebilecek. Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ise konuyla ilgili hukuki işlem başlatılabileceği belirtiliyor.

Daha önce Rus REN TV, Türkiye’de tatil yapan Rus turistlerin koksaki virüsü nedeniyle tatillerini iptal ettiğini belirtmiş, Türkiye’nin ise salgını kabul etmediğini belirtmişti. Rospotrebnadzor da Antalya’nın körfez bölgesinde tatilin koksaki virüsü bulunması nedeniyle güvenli olmadığını aktarmıştı. Rusya’nın Antalya Başkonsolosluğu ise virüs salgını iddialarını reddetmiş, durumun salgın niteliğinde olmadığını belirterek, sınırlı sayıda vakanın görüldüğünü ve bu durumun turistler arasında bir panik hali yaratmadığını belirtmişti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.