Padişahların yemeği "Kirde Kebabı" Matbah Restaurant'ta

Matbah Restaurat’ın mutfak şefi Kadir Yılmaz, Matbah’a gelen misafirlerin yüzyıllar boyunca Osmanlı’nın kalbi olan bir bölgede, Osmanlı saraylarında servis edilen yemekleri tatmaktan keyif aldıklarını ifade ederek, Turizm Yazarı Halil Öncü'ye Padişahların Lezzeti 15.YY yemeklerinden “Kirde Kababı”nın tarifini verdi.

31/12/2019 23:40
Padişahların yemeği "Kirde Kebabı" Matbah Restaurant'ta

Sultanahmet’te Ayasofya’nın hemen yanında yer alan ve Osmanlı Saray Mutfağı’nın en özel yemeklerinin yer aldığı Matbah Restaurant gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.


Bölgede kültürel geziler yapan yerli ve özellikle yabancı misafirler 1400 ve 1500’lü yıllarda Padişahların yediği Osmanlı Saray mutfağının özel lezzetlerini tatma imkanı buluyorlar. Birbirinden özel yemek reçetesinden oluşturdukları Osmanlı lezzetlerini gelen konuklara sunan Matbah Restaurat’ın mutfak şefi Kadir Yılmaz, Matbah’a gelen misafirlerin yüzyıllar boyunca Osmanlı’nın kalbi olan bir bölgede, Osmanlı saraylarında servis edilen yemekleri tatmaktan keyif aldıklarını ifade ederken, dünyanın dört bir yanından gelen turistin bu lezzetleri tatmak istediklerini belirtti.  Yılmaz, “Bu keyfi İstanbul’un en etkileyici mekanlarından birinde, Matbah Restaurant’ta yaşamaya davet ediyoruz. Yalnızca yemek yemeye değil, mutfak kültürümüzü tekrar keşfetmeye çağırıyoruz” dedi.


Osmanlı Saray Mutfağının yeni yemeklerinin reçeteleri menülere eklenecek!


Ottoman Hotel Imperial içerisinde yer alan Matbah Restaurant, gelenekselleşmiş Türk misafirperverliği, konfor, elegan servis anlayışı, Ayasofya Müzesi'nin ve Sultanahmet'in inanılmaz manzarası, Türk ve Osmanlı mutfağının seçkin örnekleri ile misafirlerini ağırlarken, Mutfak şefi Kadir Kaya yeni bir kaynağa ulaştıklarını ve Osmanlı Saray Mutfağının yeni yemeklerinin reçetelerini menülere ekleyeceklerini söyledi. Kadir Yılmaz,”1918 tarihli bir kaynağa ulaştık. Bu kaynağı da Osmanlıcadan günümüze çevirdik.  Bu kaynak, 1918 tarihinde İstanbul’da yaşayan bütün aşçıların bir araya gelerek hazırladıkları bir yemek kitabı. Yakında gelen konuklarımıza, mevcut menümüze ek daha fazla Osmanlı yemeğini sunacağız” dedi.


Padişahların Lezzeti “Kirde Kebabı”


Kadir Yılmaz, Osmanlı Saray Mutfağı içerisinde önemli bir yere sahip olan ve 1500’lü yıllarda padişahların sofralarında eksik etmedikleri kuzu eti ve çeşitli baharatlarla yapılan ” Kirde Kebabı” nın da tarifini verdi. Kirde kelimesinin Osmanlı’dan gelen bir kelime olduğunu söyleyen Yılmaz, Kirde Kebabı için ise malzemeleri şu şekilde sıraladı:  1 Adet Kuşbaşı şeklinde doğranmış Lavaş, Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu eti, Tereyağı, Karabiber, Kekik,Pul biber,Taze Maydanoz, Biberiye, Süzme Yoğurt,Taze Kekik, Karışık Çarliston ve Kırmızı Biber ve Zeytinyağı.


İşte Kirde Kebabının tarifi


Kadir Yılmaz Kirde Kebabı’nın tarifini ise şöyle veriyor:  “Tavamızı hararetli olan ateş üzerine koyuyoruz. Bir parça tereyağını tavada eritiyoruz. Eriyen yağımıza lavaşlarımızı koyup kızartıp servisi tabağımızın altına koyuyoruz. Tavaya zeytinyağını ilave edip, hazır olan kuşbaşı etlerimizi de ilave ediyoruz. Burada püf noktalarından bir tanesi de bu etin pişimi hızlı ateş gerektirdiği için mühürleme yöntemi yapıyoruz. Yani suyu, etin içine hapsediyoruz. Etimiz kavrulurken diğer malzemelerimizden karışık biberlerimizi içine dahil ediyoruz. Sonrasında biraz pul biber, biraz kekik, biraz karabiber ve taze kekiğimizden ve yeteri oranda tuz ilave edip tavamızı sallıyoruz ve karıştırıyoruz. Bir parça daha tereyağı ilave ediyoruz ve yemeğimizi pişiyoruz.  Daha önce kızarttığımız ve servis tabağına aldığımız lavaşların üzerine süzme yoğurdu koyuyor ve etimizi de onun üzerine koyarak servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun”


MATBAH RESTAURANT
Caferiye Sokak No 6/1 34400 Sultanahmet, İstanbul, Turkey (Ottoman Hotel Imperial içinde)
Telefon : +90-212-514 61 51  Fax : +90-212-514 61 52
[email protected]  - www.matbahrestaurant.com
Grup ve Konsept Rezervasyon : [email protected]


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.