Otelcilikte e-pazarlama nasıl olmalı?

Bugün hiç okumadan sildiğim mail sayısı o kadar çok ki, tahmin bile edemezsiniz. Her gün aynı maili göndermenin mantığını bir türlü anlayamıyorum. Amaçsız konular, klişeleşmiş sözler, içeriği beni okumadan sil diye bağıran bir sürü mail...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Otelcilikte e-pazarlama nasıl olmalı?

AYKUT BAKAY

İstemiyorum, göndermeyin , iptal edin diye satır arıyorum yok… Olsa da sistemleri bozuk, attığım mailler tekrar bana geri geliyor . Telefon edip kızgınlığımı dile getirmek istiyorum, ama o kadar çok ki hangi biriyle uğraşacağım? Nefret başlıyor. Adını bile duymak istemiyorum şirketin. Kampanyalar var, 500 bin maili 100 liraya satıyorlar. Kendinizi sıkıntıya atmaktan, ilgisi olmayan insanların zamanını almaktan,  internette kirlilik yaratmaktan başka ne işe yarayacak… Çok fazla e mail olmasından ziyade, size potansiyel sağlayacak, size potansiyel olabilecek kişilere  sahip olmak gerekiyor.

Bu arada, güzel tanıtım tasarım yapılmış, ilgimi çeken mailleri de saklamıyor değilim tabii…

Potansiyeliniz olabilecek kişilere  e posta kanalı ile satış ve pazarlama doğru bir tanıtım şekli.  Hem  birkaç dakikada insanlara ulaşmak mümkün  hem de maliyetleri çok düşük. İşletmenizle ilgili her türlü bilgiyi , haberi, yeniliği, öneriyi direk olarak göndermek işletmenizi zinde tutar, misafirlerin ve firmalarınızın belleklerinde kalır, onlardan geri dönüş sağlayabilirsiniz. İzinli olmayanlar da tepki oluşturacak, silinecek ve işletmenize zarar verecektir.

Nasıl olması gerektiği ile ilgili biraz detay verelim;

* Veri tabanı oluşturun

Mümkün olduğu kadar kendi misafirlerinizden, çalışmakta olduğunuz ve çalışabileceğiniz firmaların , yerli ve yabancı acentaların ve tur operatörlerinin e maillerinden bir portföy oluşturun. Veri tabanında seyahat acentaları, firmalar, gerçek kişiler, tur operatörleri vs şeklinde ayrılmış olması. Konuya göre iletim yapılmasını kolaylaştırır.

Misafirden rezervasyon aşamasında telefon, faks ve mailleri alın.

Misafir otele giriş veya çıkış yaparken rica edip e mailini alın.

Fiyat gönderirken, bilgi verirken,

Yiyecek içecek görüşmelerinde,

A la carte misafirlerde yemek sonrası misafir memnuniyet formlarında,

Satış ve pazarlama görüşmelerinde,

Health club ve diğer departmanlarda,

Misafirlerin odalarına  bir davet mektubu şeklinde de bırakabilirsiniz.

Otelin web sitesini ziyaret eden misafiri yormadan ad soyadı email adresi olarak da alınabilir

Bunları toplarken hepsini bir havuzda toplamanız ve kendi aralarında da kriterler oluşturmanız çok yararlı olacaktır. Böylelikle sadece seyahat acentalarına göndereceğiniz bildirimleri ayrı bir şekilde yapabilirsiniz.

* Pazarlama planı çıkarın

Bir plan dahilinde neyi, kime, nasıl pazarlayacağınızın stratejisini belirleyin.

Elektronik posta pazarlaması e-cards ve e-Newsletters olarak ikiye ayrılmaktadır.

e-cards; yılbaşı, anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, bayram kartları, doğum günleri vs.

e-News; haber nitelikli promosyonlar , indirimler, bilgilendirmeler, yarışmalar, fırsatlar vs.

Mailleri gönderirken doğru zamanlama önemlidir.

Otel sektöründeki e posta gönderimleri ayda bir veya iki olmalıdır.

* Mail sayfası hazırlarken

İnsanların gelen mailleri algılamaları sadece 10 saniye, bu yüzden dizayn çekici ve etkileyici olmalıdır.

İndirim promosyon, tanıtımla ilgili çalışın; pazarlanacak ürün açıklaması net olmalı, kafa karıştırmamalı, İçerikte fazla cümleler ve açıklamalar yer verilmemeli ardında soru işareti bırakmamalı. Fiyat gün, saat, adet vs varsa net belirlenmeli. Başlıklar ve sloganlar dikkat çekici olmalı insana okuma isteği vermelidir.

Tasarım yani dizayn ve içerik bu işin en zor kısmıdır. Etkili dizayn çok önemlidir, bu konuda profesyonel şirketlerden yardım alabilir veya şirket içinde bu konu ile ilgilenen birisi olmalıdır.

Göndermiş olduğunuz sayfada açılır pencere ‘pop up’ olmamasına ve sayfanın düzgün çalışıyor olmasını test edin.

‘Unsubscribe’ Üyelikten ayrıl kısmı olmalı.  Listeden çıkmak isteyeni mutlaka çıkarmalı.

Otelin esas web sitesinin linkini koymayı unutmayın.

Kullanıcılara istekleri veya onayları dışındaki gönderimler spamdir. E posta hesaplarını gereksiz yere işgal etmektedir ve kullanıcıların hesaplarına ek bir yük bindirmektedir. Bu da zaman ve kaynakların boşa harcanması demektir.

* Sonrasında e mailleri takip edin

Kaç kişiye gönderim yapıldı.

Kaç kişi maili açtı, inceledi, siteye girdi.

Siteye girdikten sonra satış varmı.

Siteyle ilgilenen varmı, kaç kişi ne kadar sürede kaldı, hangi sayfalara baktı.

Email listesinden çıkartılmak istenenler çıkartılmalı.

 

Tüm yukarıdakiler ışığında tekrar harekete geçilmeli, eksik konular varsa tekrar ele alınmalı, yapılan çalışma verimli olmadıysa nedenler niçinler sorulmalı, sonrasında düzenlemeler yapılmalı.

Bütün bunları gönderen takip eden, oluşturan, rapor ve sonuç çıkaran bir e mail programı almanız veya tüm bu sorgulamaları yaptırabileceğiniz profesyonel bir firma ile çalışmanız durumunda  email sonuç raporlamalarını detaylı olarak bakın inceleyin.

Elektronik ticarete güvenin sağlanması ve yaygınlaştırılması konusunda yasalaşması beklenen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ndan sonra  özellikle arkadaşlarımızın bu konuda çok hassas hareket etmesi gerekiyor. Kasti davranışlara maddi yaptırımlar geliyor.

Kanun maddesinin detaylarında  gönderim yapılan maillerde;  şeffaflık ve erişilebilirliğin sağlanması, hizmetin tanınabilmesi, yanıltabilecek bilgilerin olmaması, internet sitesinin kime ait olduğunu, firma iletişim bilgilerini ve bu sitede müşterilerin nasıl işlem yapılacağını açık olarak görmesi, web sitesi üzerinden erişilebilir olması, istenmeyen (spam) e-postalar ve listeye üye olmadan ya da izni ve haberi olmadan kişilere gönderilen mesajları almama yolu, almayı reddetme hakkı önceden izin alma zorunluluğu, bilgilerin  kolay, erişilebilir ve ücretsiz olması gibi içerikleri vardır.

YASAL UYARI:  Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Kent Turizm Araştırmaları ve Yayıncılık’a aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan aktif link verilse dahi yine  kullanılamaz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.