O avukattan TÜRSAB'a ağır suçlamalar

Rekabet Kurumu'nun Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve ona bağlı kuruluşlar hakkında soruşturma başlatmasının ardından taraflar arasındaki tartışma, karşılıklı salvolarla devam ediyor.

31/12/2019 23:40
O avukattan TÜRSAB'a ağır suçlamalar

Rekabet Kurumu'nun TÜRSAB ve ona bağlı kuruluşlar hakkında soruşturma başlatmasının ardından ilk açıklama, TÜRSAB'tan geçmişti. TÜRSAB'ın açıklamasına, davayı açan acentelerin avukatı İlker Ünsever'den yanıt geldi. Ünsever açıklamasında, TÜRSAB'a soruşturma başlatılmasının gerekçelerini sıraladı.

Rekabet Kurumu'nun soruşturma başlatması sonrasında TÜRSAB tarafından yapılan açıklamaya, şikayetçi 83 acentenin avukatından yanıt geldi. Açıklamada, soruştırmanın, TÜRSAB'ın üye acentelere karşı haksız rekabet uygulaması, üyeleri anlaşmalı sigorta şirketlerinde poliçe almaya zorlaması ve kanunlara aykırı davranması gibi nedenlerle Rekabet Kurumu'nun soruşturmasına maruz kaldığı ifade edildi.

Avukat İlker Ülsever tarafından yapılan açıklama şöyle:

''Seyahat Acentaları Kamuoyuna!

Rekabet Kuruluna 30 Mart 2017 tarihinde Hac ve Umre düzenleme yetkisine sahip 83 seyahat acentası adına vekil sıfatı ile tarafımızca yapılan başvuru sonucunda Rekabet Kurulu müfettişlerince yapılan inceleme (Ön Soruşturma) ve akabinde ilgili mercii tarafından verilen kararla TÜRSAB hakkında 4054 s. Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı davranış ve uygulamaları ile ilgili soruşturma açıldığı anlaşılmaktadır.

Rekabet Kurulu’nun TÜRSAB ve TÜRSAB iştiraki şirketler ile bir sigorta şirketi aleyhine açtığı soruşturma hakkında TÜRSAB yönetimince yapılan açıklama kamuoyunu yanıltan bilgiler içermektedir. Gerçeklerle taban tabana zıt bu açıklamaya karşı gerçek durumu bilgilerinize sunmak zorunluluğu doğmuştur.

1 Herşeyden önce tarafımızca yapılan başvuru ve öncesindeki hazırlığımız dikkate alındığında, yapılan başvurunun TÜRSAB seçimlerinin gündemi ile ilgili kabul edilmesi mümkün değildir. 2016 - 2017 dönemine ilişkin TÜRSAB uygulamaları esas alınarak ilgili başvuru  30 Mart 2017 tarihinde yapılmıştır. Temsil ettiğimiz seyahat Acentalarının her biri Hac ve Umre düzenleme yetkisine sahip olup, 83 seyahat Acentasının vekaletnamesi başvuruya eklenmiştir.

2 TÜRSAB, bizzat ve şirketleri aracılığı ile gerçekleştirdiği ticaret nedeniyle soruşturmaya konu edilmiştir.

3 TÜRSAB, üyesi seyahat acentalarına karşı haksız rekabet soruşturmaya konu edilmiştir.

4 TÜRSAB, üyeleri arasındaki rekabeti soruşturmaya konu edilmiştir.

5 TÜRSAB, üyelerini anlaştığı sigorta şirketlerinden poliçe almaya zorladığı için soruşturmaya konu edilmiştir.

6 TÜRSAB, hizmet vermeden hizmet bedeli tahsil ettiği için, üstelik bunu eşit yapmadığı için soruşturmaya konu edilmiştir.

7 TÜRSAB, kanunlara aykırı davrandığı için soruşturmaya konu edilmiştir.

Yukarıda özetlenen gerçekler, soruşturma sonunda ortaya çıkacaktır. Ancak, hatırlatmak gerekir ki mevcut durum ön soruşturma sonucunda iddia ve delillerin TÜRSAB’ın rekabet bozucu işlemleri  ile ilgili Rekabet Kurulu nezdinde oluşan kanaat sonucu verilen soruşturma aşamasını ifade etmektedir.

Bu soruşturma sonucunda TÜRSAB yönetimi, kanunlara aykırı davranarak üyeleri arasında rekabeti bozduğu için ceza alabilir.

TÜRSAB şirketlerinin sigorta şirketleri ile işbirliği sonucunda üyelerini zarara uğratması sonucunda ceza alabilir. Bu halde TÜRSAB meslek örgütü olarak değil ticaret, üstelik bu ticareti haksız rekabet içinde yaptığı için ceza almış olacaktır.

TÜRSAB seyahat acentalarının meslek örgütüdür. Ticari kurum değildir. Ticareti bozanlar bu eylemlerinden şahsen sorumlu olmalıdırlar. Ancak, kurum adına yapılan işlemlerde kurumun muhatap alınması zorunluluktur.

TÜRSAB yönetiminin açıklaması karşısında yukarıdaki hususları açıklamak zorunluluğu doğmuştur.

Seyahat Acentaları kamuoyuna saygıyla duyurulur."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.