Müdürün fendi müzik meslek birliklerini yendi

Turizm sektöründe özellikle otellerin kanayan yarası haline gelen müzik meslek birliklerinin oluşturduğu telif haklarında bir ilk yaşandı.

31/12/2019 23:40
Müdürün fendi müzik meslek birliklerini yendi

Turizm sektörü temsilcileri, başta oteller olmak üzere turistik tesislerde çalınan müziklerin lisans bedellerinin saptanması, ödenmesi, uyuşmazlıkların giderilmesi konusunda müzik meslek birlikleriyle yıllardır bir savaş halinde.

Başta Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) gibi meslek birliklerinin kendi içlerindeki kavga ve uyuşmazlık en çok otelleri mağdur ediyor. 

Telif haklarından, müzik ve TV yayınlarından doğan telifler yüzünden birçok otel mahkemelerin yolunu tutuyor. Yüksek çıkan telif ücretleri nedeniyle çoğu otel, müzik ve TV yayınlarını durdurmak zorunda kalmıştı. Neredeyse her 10 otelden birisi, müzik meslek birliklerinin tehdidi altında faaliyetlerini sürdürürken, bir çoğu da çeşitli cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Taksim Talimhane’de bulunan The Parma Hotel de bunlardan biri. MESAM, MÜ-YAP, MSG ve MÜYORBİR’in avukatları otele yaptıkları baskında; otelde müzik, odalarda da TV yayının olduğunu tespit ederek kayda geçirip, rapor ediyor.

Ama otele baskın yapan bu 4 meslek grubunun unuttukları bir şey var: Otelin genel müdürü Mustafa Kılıç…

Kılıç bu kargaşalardan kurtulmak için, yıllar önce yurt dışında yayın yapan Radio Sparx ile lisans anlaşması imzalıyor. Kendi otelindeki müzik yayınını da, Radio Sparx adlı kuruluştan alıyor.

Mahkeme günü geldiğinde, otelin genel müdürü Mustafa Kılıç, Cumhuriyet Savcılığı’na  Radio Sparx ile The Parma Hotel arasında imzalanan hizmet belgesi ve kullanım lisansını delil olarak sunuyor. Mustafa Kılıç, savcılığın verdiği “Kovuşturmaya Yer Olmadığına” ilişkin karar sonrası, büyük sevinç yaşıyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosu’nun verdiği karar ise, aynen şöyle:

Şikayetçi meslek birlikleri vekili şikayetinde, müvekkil meslek birliklerinin koruması altında bulunan eserlerin umumi mahallerde kullanımı/umuma iletimi için meslek birliklerinin izni olması gerektiği, şüphelinin umuma açık mahalde 5846 sayılı kanuna aykırı olarak The Parma Hotel hakkında İstanbul 2. Fikru ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kararıyla alınan bilirkişi raporu neticesinde, hak sahibi olduğu eserlerin umuma iletildiğinin tespit edildiğini, şüpheliler hakkında yasal işlem yapılması talebinde bulunduğu.

İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin 2015/83 değişik iş sayılı dosyası ile alınan bilirkişi raporunda, otelin lobi alanında müzik yayını yapıldığı, restoran ve koridorlarda ise müzik yayını yapılmadığı, otelin lobi katındaki müzik yayınının server odasında yapıldığı, tespit edildiği.

Şüpheli Mustafa Kılıç savunmasında, işletmenin yetkilisi olduğu otelin lobi kısmında çalınan müziğin yurt dışından lisans bedeli ödeyerek alınan belge karşılığında internet üzerinden yayın yapan radyospork.com isimli siteden yayınlandığı, yayın akışının bu internet radyosunun belirlediği, meslek birlikleri ile anlaşmak istedikleri, suçlamayı kabul etmediklerini beyan ettiği.

Radio Sparx ile The Parma Hotel arasında akdedilen Hizmet Belgesi ve Kullanım Lisansı örneğinin delil olarak sunulduğu.

Radio Sparx ile The Parma Hotel arasında akdedilen Hizmet Belgesi ve Kullanım Lisansı sözleşmesine istinaden şikayete konu parçaların çalındığı, otel yönetiminin sözleşmeye dayanarak ve güvenerek telif haklarının ödendiğini düşünüyerek müzk yayınının yapmış olabileceği, eser sahibi ile Radio Sparx arasında eserlerin yayınlanması konusunda anlaşma yapılmamış olması halinde dahi şüphelinin bunu bilebileceği konumda olmaması nedeni ile TCK 30 Maddesi gereğince kast unsurunun gerçekleşmeyeceği, anlaşıldığında kamu adına KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA.

Bu kararın tüm otellere bir emsal olduğunu ve tüm işletmelerin haklarını araması gerektiğini söyleyen Kılıç, “Bizim otelimizde yaptığımız gibi diğer işletmelerin de yurt dışında internet üzerinde yayın yapan bu tarz kuruluşlarla lisans anlaşmasına gitmesini öneriyorum” dedi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.