Kayseri ve Kapadokya'dan turizmde işbirliği

Erciyes'te, Kayseri ve Kapadokya'yı içine alan 'Kültür kayağı' adı altında yeni bir destinasyon oluşturulacak. Destinasyon planları kapsamında öncelikle Erciyes'te yatak kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.

31/12/2019 23:40
Kayseri ve Kapadokya'dan turizmde işbirliği

Sezonu aralık sonunda açan Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi, yeni yılda kayak severlerin akınına uğradı. Dağda kar kalınlığı yılın ilk haftasında 2 metreye çıktı. Tekir Yaylası'ndaki oteller tamamen doldu. Dağda yer bulamayanlar kent merkezindeki otellere yönlendirildi. Erciyes AŞ Genel Müdürü Dr. Murat Cahit Cıngı, Erciyes'e ilginin giderek arttığını belirterek, "Yatırım programındaki otellerin bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Kayak merkezine yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep var. Erciyes'in yıldızı her yıl biraz daha parlıyor.

2016- 2017 kış turizm sezonu kayak için gerekli karın ideal seviyeye ulaşması ile canlı başladı. Bu hareketliliğin sezon boyu sürmesini bekliyoruz. Kayseri 6 bin yıllık medeniyet tarihine sahip bir kent. Dört bir yanı Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi yapılarla bezeli bu kent, zaten başlı başına bir turizm merkezi. Kapı komşumuz Kapadokya da, kendine özgü bir turizm cenneti. Dolayısıyla Erciyes'te, Kayseri ve Kapadokya'yı içine alan, 'kültür kayağı' adı altında bir destinasyon oluşturmaya çalışıyoruz. İşte bu nedenle Erciyes'te yatak kapasitesinin artması bölge turizminin gelişmesi bakımından büyük önem taşıyor" açıklamasını yaptı.

Dünya'da yer alan habere göre Dr. Cıngı, otel inşaatlarının yoğun kış koşulları nedeniyle durduğunu, işletmeye açılan 5 otele baharla birlikte 3 yeni otelin daha ekleneceğini belirterek, "Kayak merkezinde yatırımlar her yıl 4 ila 5 otel hizmete girecek şekilde planlandı. Bugün Erciyes'te 878'i kamuya 736'sı özel sektöre ait olmak üzere bin 614 yatak var. Tahsisli alanlarda inşaatı süren otellerin açılmasıyla kapasite 2 bin 128'e, programdaki diğer 13 otelin devreye girmesiyle ise 4 bin 423'e çıkacak. Geriye kalanların bitmesiyle de yatak kapasitesinde 6 bin hedefine ulaşılmış olacak" diye konuştu.

4 yıldır sezonu erken açıyoruz

Erciyes'te yatak sayısının yetersiz kalması nedeniyle, yurtdışından toplu halde gelmek isteyenleri ağırlamakta zorlandıklarını kaydeden Cahit Cıngı "Erciyes'te geçen yıl 378 bin bilet satıldı. Günü birlikçiler ve gezmeye gelenlerle birlikte dağı 2 milyonu aşkın insan ziyaret etti. Bir önceki sezonda bu rakam 1.6 milyondu. Yani gelenlerin sayısı her yıl artıyor. Sayının bu sezon daha da artmasını bekliyoruz. Dağda çeşitli zorluk derecesinde 34 pist var. Bu pistlerin toplam uzunluğu 110 km. Buna snowkite pistleri de dahil. Erciyes AŞ olarak merkezde her gece 60 ila 70 km'lik alanda kar ezme çalışması yapıyoruz. 154 adet suni kar makinemiz var. Pistlerin yüzde 70'inde suni kar üretimi yapılabiliyor. Bu yıl Hisarcık Kapı'da her yaştan herkese açık kayak eğitim eğitim alanları oluşturuldu" şeklinde konuştu.

Son 4 yıldır sezonu erken açtıklarını vurgulayan Cıngı, "Bu sezonda da kar yağmasını beklemeden, sıcaklığın eksi 4-5 derecelere düştüğü günlerde makineleri devreye soktuk. Tekir Gölet'inden kar üreterek pistlerimizin bir bölümünü kayak severlere açtık. Erciyes Master Planı, dağın hem yazın hem de kışın kullanılmasını amaçlayan geniş kapsamlı bir plan" dedi.

Dr. Cahit Cıngı, Erciyes'in 2020 yılına kadar uluslararası niteliklere sahip bir kayak merkezi olacağına vurgu yaparak, "Dağın 3 bin 500 metresinde açılan yeni pistler geçen sezon devreye girdi. Yükseklikten yana Erciyes'in 3 bin 916 metrelik zirvesiyle yarışan bu pistler, çok uzman kayakçılarla, profesyonellerin tercih ettiği, dünya çapında özelliklere sahip pistler. Bu pistler uzun mesafeli filelerle koruma altına alındı.

Yine geride kalan sezonda Develi Kapı'da snowpark ünitesi kuruldu buradaki mekanik tesisler devreye girdi. Bir yandan otel ve sosyal tesis inşaatları sürerken diğer yandan da mevcut kayak pistlerine yeni pistlerin eklenmesi için planlama çalışmaları yapılıyor. Pistlerin uzunluğu ileride ikiye katlayarak 200 km'ye çıkacak" şeklinde konuştu.

Snowboard Dünya Kupası 4 Mart'ta yapılacak

İlk kez geçen kış Erciyes'te düzenlenen 'FIS Snowboard Dünya Kupası', başarılı organizasyon nedeniyle, FIS tarafından yine Kayseri'ye verildi. Erciyes 4 Mart'ta ikinci kez "Dünya Snowboard Şampiyonası"na sahne olacak. Erciyes'te bu yıl ayrıca ilk kez 17-19 Şubat tarihleri arasında "Türkiye Kar Voleybolu Kupası" düzenlenecek. Redbull'un 'Jump ve freze' etkinliği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Erciyes'te yapılacak. Erciyes'te Kış Sporları Turizm Merkezi'nde özel sektör tarafından inşa edilen oteller art arda işletmeye açılıyor. 176 yataklı Ramada Otel'in devreye girmesiyle, kayak merkezinin Tekir Yaylası kesimindeki konaklama tesislerinin sayısı 6'ya, toplam yatak kapasitesi ise bin 614'e çıktı. Bu otellere önümüzdeki ilk baharda 3 yenisi daha eklenecek. Yatak kapasitesinin 2020'ye kadar 6 bine çıkması planlanıyor.

İŞLETMEYE AÇILAN OTELLER VE YATAK SAYILARI

◗ Mirada Otel (264)

◗ Grant Eras (130 )

◗ Amelia Erciyes (30)

◗ ACE Otel (60)

◗ Magna Otel (76)

◗ Ramada (176)

 

YATIRIM VE İNŞAAT AŞAMASINDAKİ OTELLERLE YATAK KAPASİTELERİ

 

◗ MDK İnşaat, (550)

◗ Dinler Turizm (350)

◗ Argos Turizm, (300)

◗ DYE İnşaat, 175

◗ Kahraman İnşaat, (120)

◗ DYE inşaat (120)

◗ Ahmet Karaosmanoğlu, (80)

◗ İsa Kızılöz-Sinan Ödev (80)

◗ Mehmet Fuat Bozdoğan, (80)

◗ Tetico Teknik, (80)

◗ Mehmet Fatih Karamancı ( 70’er yataklı 3 otel)

◗ Otel Marmara (70’er yataklı 3 otel)

◗ Eken Otelcilik (70’er yataklı 2 otel)

◗ DYE İnşaat, (70)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.