Kapadokya turizmine dizi katkısı

Turizmdeki düşüşten en çok etkilenen yerlerin başında gelen Peribacaları ile ünlü Kapadokya’ya dizi ve film çekimleri nefes aldırıyor. 2000 yılından bu yana 14 yerli, 16 yabancı filme ev sahipliği yapan bölgede halk çekimler için gelenler sayesinde iş yaptıklarını belirtirken; en büyük beklenti ise, turizmde eski günlere dönülmesi.

31/12/2019 23:40
Kapadokya turizmine dizi katkısı

Geçtiğimiz yıllarda özellikle kültür turizmine merakıyla bilinen Uzakdoğulu turistler ile kalkınan, Peribacaları ile tüm dünyanın tanıdığı bir bölge haline gelen Kapadokya turist sayısındaki düşüşten en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor. Bu bölgenin geçiminde önemli bir paya sahip olan Güney Koreli turistlerin sayısı 2017’nin ilk 2 ayında 2016’nın aynın dönemine göre yüzde 25 düştü. Bu rakam 2015’e göre ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti ve 2017 Ocak-Şubat döneminde 18 bin 2019 Güney Koreli turist geldi. Japon turistlerde de benzer durum söz konusu. Bu yıl 5 bin 434 Japon turist gelirken, 2016’nın aynı döneminde 8 bin 387, 2015’te ise 20 bin 189 kişi seviyesindeydi.

Turist sayısındaki kayıp nedeniyle Kapadokya’da pek çok otel çalışan sayısını azaltmak zorunda kalırken, iş hacmindeki azalış nedeniyle kepenk kapatan esnaflar da oldu. Güven Adalı imzalı habere göre, bu zor dönemde ayakta kalma mücadelesi veren bölge esnafına, diziler nefes aldırdı. Özellikle 2002 yılında televizyonlarda reyting rekorları kıran Asmalı Konak dizisi ile sinema sektörü için doğal bir plato haline gelen Kapadokya, yabancı yapımlara da ev sahipliği yapıyor. 2000 yılından bu yana 16 yabancı filme ev sahipliği yapan bölgede, 14 yerli film, 11 dizi, 13 belgesel, 12 reklam filmi ve pek çok klip çekimi yapıldı. Şu anda Aşk ve Mavi dizisinin çekimleri bölgede devam ediyor.

Kırlangıç Fırtınası ve Çoban Yıldızı dizileri ise, bölgedeki çekimlerini tamamladı. Dizilerin beklenen reytingi elde edememesi halinde yayından kalktığını ve turistin ciddi oranda azaldığı bölgenin daha da kötüye gittiğini söyleyen bölge esnaflarından Murat Öztürk, dizizler sayesinde biraz da olsa rahat nefes aldıklarına değindi.

Turist kaybı nedeniyle işlerinden olanların burada çekilen dizi ve filmler sayesinde iş bulabildiğini ifade eden Öztürk, “Özellikle kış dönemini buradaki 3 dizi ile atlattık. Sanayi bölgesi olmamamız nedeniyle turizm bizim için tek geçim kaynağı” dedi. Bölgeye gelen film ve dizi ekiplerinin ekonomiye olduğu kadar tanıtıma da katkıları olduğunu ifade eden Mustafa Otel Genel Müdürü Mustafa Eraslan, Asmalı Konak dizisinin, 2002 yılından beri bölgeye turist getirmeye devam ettiğini söyledi.

2012 yılında Selam Aziz Jorge filmi sayesinde Brezilya’dan gelen turister de olduğunu ifade eden Eraslan şöyle devam etti: “Aziz Jorge’un bu bölgede yaşadığı rivayet ediliyor. Bu film sayesinde Brezilya’dan ciddi ziyaretçi aldık. Fakat yaşadığımız süreç nedeniyle tüm pazarlardaki ziyaretçi sayımızda düşüş oldu. Bazen bir dizi veya film milyonlarca lira harcayarak yapacağınız tanıtımı gerçekleştirebiliyor.”

‘TEK GÜN ÇALIŞIYORUZ O DA CUMARTESİ’

Kapadokya’nın Asmalı Konak furyasından sonra doğal bir plato haline geldiğini ve aynı anda 4-5 dizinin çekildiği dönemler yaşandığını belirten Kapadokya Otelciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Dinler, çekim için gelen ekiplerin 70-80 odada konakladığını, araçlar ve mekanlar kiraladığını bu sayede bölgeye katmadeğer sağladığını söyledi. “2017 sezonun ilk yarısı bölge için pek başarılı geçmeyecek gibi duruyor. Bizim bir tabirimiz var. ‘Haftada bir gün çalışıyoruz. O da cumartesi’ diye.

Bu söz durumumuzu yansıtıyor ama yeterli değil” ifadelerini kullanan Dinler, “Kuzey ve Latin Amerika ülkeleri bölgeyi besliyordu. Fakat buralardan gelen turist sayısında da azalma var. Avrupa da beklentinin altında. Az miktarda Çinli, Tayvanlı ve Malezyalı var. Türk pazarında ise artış söz konusu. Fakat ülke ekonomisi olarak dövize ihtiyacımız olduğu için yabancı turist gelmeli” dedi. Son dönemde ülke olarak güvenlik konusunda iyi bir konuma gelindiğine değinen Dinler, “Bu şekilde devam ederse yılın ikinci yarısında  artışlar görebiliriz. Bu yönde emareler de var” değerlendirmesinde bulundu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.