İşte isim isim Varlık Fonu'na geçen oteller

Varlık Fonu'na kamuya ait birçok dev kuruluşun yanında, çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi de devredildi. Karara göre, arazilerin tescil ve devir işlemleri bitinceye kadar taşınmazlar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilecek.

31/12/2019 23:40
İşte isim isim Varlık Fonu'na geçen oteller

İzmir Selçuk'ta Aqua Park Otel, Gümüldür'de Club Marmara Yalı Oteli, Didim'de Aquasis De Luxe Resort, Kuşadası'nda Pine Bay Holiday, Aqua Adaland Park Otel, Antalya'da Simena Sun Club ve Fantasia Deluxe Hotel'in arazileri de Fon'a geçti. THY'nin de aralarında bulunduğu, Ziraat Bankası, Türkiye Petrolleri A.Ş (TPAO), BOTAŞ olmak üzere nakit varlığı en yüksek kamu kurumlarını Varlık Fonu'na devredilmesinin tartışmaları sürüyor. Sözcü'de yer alan habere göre, Varlık Fonu'na kamuya ait birçok dev kuruluşun yanında, çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi de devredildi. Karara göre, arazilerin tescil ve devir işlemleri bitinceye kadar taşınmazlar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilecek.

Antalya'nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700 bin metrekare, Aydın'ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 959 bin, İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçelerinde, 556 bin metrekare, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde 22 bin metrekare, Muğla Bodrum'da 11 bin metrekare, Isparta ve Kayseri'de 38 bin metrekare arazi Varlık Fonu'nda yer alacak.

HANGİ OTELLER VARLIK FONU'NA GEÇTİ?

Fon'un uhdesine geçen arazilerin üzerinde beş yıldızlı oteller hali hazırda faaliyetini sürdürüyor. Sözcü gazetesine göre İzmir Selçuk'ta deniz kıyısında 108 bin metrekare arazi üzerine kurulu Pamucak Jandarma Karakolu, yine aynı ilçede kurulu olan 150 bin metrekare büyüklüğündeki Aqua Park Otel'in yanı sıra İzmir Menderes Gümüldür'de bulunan Club Marmara Yalı Oteli, Aydın, Didim'deki Aquasis De Luxe Resort da Varlık Fonu'na devredilen arazilerin üzerinde yükseliyor. Kuşadası'ndaki Pine Bay Holiday'in 420 bin metrekarelik arazisi, 300 bin metrekarelik Aqua Adaland Park Otel'in araziyle Antalya'daki Simena Sun Club ve Fantasia Deluxe Hotel'in arazileri de Fon'a geçti.

NASIL YÖNETİLİYOR?

Başbakan'a bağlı olarak kurulan ve sınırsız yetkilerle donatılan Fon, geçen yıl 26 Ağustos'ta yayımlanan yasayla yürürlüğe girdi. Fon 5 kişilik başkan, genel müdür ve üyeleri tarafından yönetiliyor ve bu yöneticiler Başbakan tarafından atanıyor. Fon sınırsız yetkiye karşılık sorumluluk ve klasik denetim yönüyle adeta hükümet dışında kimseye hesap vermeyecek. Hükümet, istediği an istediği kadar kamu kurumunu ya da bunlara ait değerli arsa ve taşınır taşınmaz tüm mallarını fona devredebiliyor.

NELER YAPACAK

Varlık Fonu'nun görev alanı adeta sınırsız belirlendi. Fon isterse, tıpkı Hazine gibi borçlanabilecek, Merkez Bankası gibi her türlü para piyasası işlemi yapabilecek, dövize ya da TL piyasalarına girebilecek, hatta hisse senedi piyasasını yönetip yönlendirebilecek.

Fon şirketi, devraldığı şirketleri farklı paketler halinde toplayıp bunlar için isterse tek pakette isterse ayrı ayrı tahvil çıkarıp yurt içi ve yurt dışından borçlanabilecek. Fon, faizli ya da faizsiz varlıklar oluşturup bunlara karşılık örneğin Arap ülkelerinden borçlanma yapabilecek. Üstelik, hükümetin mega projelerini yapan ancak kaynak bulmakta zorlanan yandaş şirketlere Fon aracılığıyla istenildiği kadar ve çok uygun şartlarda kaynak aktarılabilecek.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.