İstanbul, Avrupa'nın turizm harcamalarında ilk 5’te

The World Travel and Tourism Council (WTTC), Seyahat ve Turizm’in şehir ekonomisine ve iş yaratmaya etkisine bakan “Avrupa Şehir Seyahati ve Turizm Etkisi” (Europe City Travel & Tourism Impact) raporunu yayınladı.

31/12/2019 23:40
İstanbul, Avrupa'nın turizm harcamalarında ilk 5’te

İstanbul Avrupa’daki uluslararası harcamanda ilk beş içinde yer aldı. Avrupa’da birinci sırada Londra bulunuyor. 2016 yılında uluslararası ziyaretçiler Londra’da 11.2 Milyar Pound (18.9 Milyar Euro) harcama yaptı. Birleşik Krallık içinden ziyaretçiler ise 1.74 Milyar Pound (2.9 Milyar Euro) harcadı. Tüm seyahat ve turizm alanı ise, direkt olarak 228 Bin iş üretiyor ve seyahat ve turizm GSYİH katkısı açısından Londra, Birleşik Krallık toplamının neredeyse %19’unu oluşturuyor. ftnnews.com'da yer alan habere göre, bu alanda 17.5 Milyar Euro ile İstanbul 2'nci sırada yerini alıyor. İlk beşteki diğer şehirler ise, Barselona (13.6 Milyar Euro), Amsterdam (11.8 Milyar Euro) ve Paris (10.4 Milyar Euro).

WTTC’nin hazırladığı bu rapor 17’si Avrupa’dan olmak üzere 65 şehri ele alıyor. Raporun sunulması, 5 Bin destinasyonu içeren ve 51 Bin seyahat uzmanını şehre çeken seyahat endüstrisi için önde gelen bir küresel etkinlik olan Londra Excel Centre’daki World Travel Market’in (Dünya Seyahat Piyasası) açılışıyla aynı zamana rastlıyor.

WTTC’nin başkanı ve CEO'su Gloria Guevara, “Londra, tam anlamıyla uluslararası bir şehir ve ‘London is Open’ kampanyası yurtdışından gelen turistlere mükemmel teklif ve benzersiz deneyimlerle  hoşgeldiniz mesajı veriyor. Bu da İngiltere'nin başkentini Avrupa’daki şehirler içinden uluslararası turizmde en üst noktaya yerleştiriyor. Brexit belirsizliği ve terörizmin etkileri 2017’de turizm sektörüne baskı yapsa da, verilerimiz Londra’nın bu zorluklara karşı dirençli olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki on yıl içerisinde uluslararası turizm harcamalarının her yıl %7 artmasını bekliyoruz" dedi.

Avrupa şehirleri terörizm etkisine dirençli

Ocak ve Kasım 2015 saldırılarının ardından Paris’e uluslararası gelişler %8 oranında düştü. Bununla beraber, turizmin katkısının artacağına kesin gözüyle bakılıyor ve önümüzdeki yıllarda şehrin GSTİH’sının %4 artacağı öngörülüyor.

Brüksel, Mart 2016 saldırısının ardından uluslararası talepte %17 düşüş yaşadı. Ancak, şehrin turizm ve seyahat sektörü Belçika’nın son on yılına oranla iki katı arttı. Önümüzdeki on yılda ise, her yıl 7.3 büyümeye devam edeceği öngörülüyor.

Terörizmden etkilenen Antalya ve İstanbul’un ise, önümüzdeki 10 yılda diğer Avrupa şehirlerinden çok daha hızlı bir şekilde %8.6 ve %9.8 büyümesi bekleniyor.

Avrupa’da seyahat ve turizm sektörüne şehirlerin katkısı artacak

Rapor, şehirlerin Avrupa’nın seyahat ve turizm sektörü üzerindeki bütüncül etkisinin altını çiziyor. Araştırma yapılan 17 şehir bölgenin %18’ine tekabül ediyor ve 2026’ya kadar % 25’e yükselmesi bekleniyor. Şehirlerin üçü Prag, Dublin ve Brüksel ise, ülkelerinin seyahat ve turizm GSYİH’sının %50’sinden fazlasını üretiyor, ülkelerin 7’si ise (Varşova, Stockholm, Lizbon, Amsterdam, İstanbul, Paris ve Moskova) %25’inden fazlasını üretiyor.

Araştırma aynı zamanda seyahat ve turizmin şehirlerdeki istihdam oranına da bakıyor. Amsterdam’da istihdamın %9.8 ‘i yani her 10 işten 1’i turizmden sağlanıyor. Diğer şehirlerde ise bu oran şu şekilde; Prag %8.4, Lizbon %7 ve Belin ve Münih %6.5. 17 şehirde Seyahat ve Turizmin istihdamdaki oranının 10 yıl içinde artacağı vurgulanıyor.

Gloria Guevara, “Bu araştırma ilk kez seyahat ve turizmin GSYİH ve iş yaratma açısından Avrupa şehirlerine ekonomik katkısının altını çiziyor. Açıkça görülüyor ki, şehirler bölgedeki turizmin önemli itici güçlerinden ve şehirlerin kendisi de sektörden önemli ölçüde faydalanıyor. Şehir yönetimleri turizm gelişimini öncelemeli ve bunu uzun vadeli planlamaya, altyapı geliştirmeye sürdürülebilir kamu yönetimine entegre etmeliler. Son aylarda Amsterdam ve Barselona’da turizm artışının getirdiği zorlukları görüyoruz. Yetkililer ziyaretçi sayısı ve ekonomik fayda arasındaki dengeyi sağlamaya çalıştığından, WTTC bu araştırmaya turizmdeki ekonomik etkilerin daha iyi anlaşılması için yatırım yapıyor" diye konuştu.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.