Herkes oraya gidiyor, peki onlar nereye tatile gidiyor?

Son dönemde turizmde sıkıntılar yaşasa da, Türkiye'nin tatil başkenti Antalya, her dönem popülerliğini koruyor. Yerli ve yabancı turistin gözdesi Antalya her yıl milyonlarca turist ağırlıyor. Peki, Antalya halkı nerede tatil yapıyor?

31/12/2019 23:40
Herkes oraya gidiyor, peki onlar nereye tatile gidiyor?

Bütçelerine göre tatil planları olduğunu belirten Antalyalı vatandaş, bu sene yerli turizmde hareketlenmenin artacağını düşünüyor. Antalyahürses'te yer alan habere göre, Antalyalı yüksek bütçeli bir tatili ise, hayal dahi etmiyor. 

ANTALYA'DA SOKAĞIN DİLİ

Rusya ile yaşanan krizden sonra Rus turistlerin geçen sene Türkiye’ye gelmemesinin ardından gözler yerli turizme çevrilmişti. Geçen sene krizden alınan en büyük ders ise, iç pazarın ihmal edildiği konusuydu. Yapılan açıklamalara göre, bu sene iç pazardaki beklentiler geçmiş yıllara oranla 2 katı daha fazla olacağı yönünde. Yedek müşteri gözüyle bakılan yerli turiste artık ana müşteri gözüyle bakıldığı söylense de geçen seneki tatil fiyatları ile bu seneki tatil fiyatları yan yana getirilince vatandaş bütçesine en uygun planı yapmaya çalışıyor.

Sokağın Dili araştırması kapsamında, Antalyalılar yaz sezonundaki tatil planlarını ve iç pazarda yerli turizmin artış gösterip gösteremeyeceğini konusundaki görüşlerini belirtti. Herkesin kendi bütçesine uygun tatil seçeneklerini değerlendirdiğini belirten Antalyalılar, “Yurt içi turizm olması için fiyatların düşmesi lazım. Fiyatlar dövize endeksli olduğu için yerli turiste fazla geliyor. Bütçemize uygun tatil bakıyoruz. Herkesin hayat şartları belli. Yerli turizmde geçen yılki kadar bir hareketlenme olmayabilir. Çünkü bu yıl fiyatlar ve enflasyon oranı geçen yıldan daha yüksek” görüşünde birleşiyor.

YERLİ TURİSTİ BOŞVER, YABANCIYA BAK

Geçen seneye göre turizm daha iyi. Ruslar gelmeye başladı zaten. Çok çok iyi hem de şu an Kemer’de durum. Benim Kemer’de eczanem var. Turizm eczanesi. Gayet iyi şu an da. Yerli turist daha yok. Okullar tatil olmadı. Tek tük var. Bu yaz daha iyi bekliyoruz tabii. Aslında yerli turisti boş ver. Yurt içi yerli turist sirkülasyonu hiç iyi olmadı. O hikâye. Sadece vaziyeti kurtarmaya çalıştılar. Yurt içi turizm olması için fiyatların düşmesi lazım.

Fiyatlar döviz fiyatları olduğu için yerli turiste fazla geliyor tabii. Mesela, Ramazan Bayramı’nda 5 günlüğüne 5 bin 600 lira istiyorlar. Asgari ücretin bin 300 lira olduğu bir ülkede yerli turist bu fiyatlarla tatil yapamaz. Oluyor falan dedikleri hikaye. Tamam, oluyor da, hiç yoktan iyidir oluyor işte. Her kesimi kapsamıyor. Bizim de tatil planımız var. Otelde 5 günlük bir tatil yapacağız. Hem eczanenin başında duracağız, hem tatil yapacağız. (Mustafa Bayram)

BÜTÇEMİZE UYGUN TATİL YAPIYORUZ

Kendi halimize göre bizim de bir tatil planımız var tabii. Yerli turist Antalya'ya gelir. Yerli turist haricinde yabancı turistler de gelecek. Ruslar zaten burayı anavatanı gibi kullanıyorlar. Ama şu an Almanya, Irak ve Hintliler de gelmeye başladı. O yüzden güzel bir sezon geçireceğiz diye düşünüyorum ben. Yerli turist oranı da yine aynı olur. Çok sirkülasyon olacağını zannetmiyorum. Biz kendimiz tatil araştırması yaptığımızda, hep ufak tefek yerlere bakıyoruz. Bütçemize uygun tatil arıyoruz. Herkesin hayat şartları belli zaten. Bu sene tatil planımız da, Antalya’da olacak. Deniz kenarındayız zaten, burayı değerlendiririz. (Cenk Özpolat)

YAKIN YERLERE GİDİYORUZ

Valla Suriye’deki savaş durumu Türkiye’yi çok etkiliyor. Hem Suriye’de, hem de Irak’ta önümüzdeki günlerde ne olur bilemiyorum ama, bu yıl yabancı turist geçen seneye oranla daha fazla gelebilir. Bu şekilde giderse eğer. Yine son anda bir değişiklik olmazsa. Geçen seneki kadar kötü geçeceğini zannetmiyorum. Yerli turizmde geçen yılki kadar bir hareketlenme olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bu yıl fiyatlar ve enflasyon oranı daha yüksek.

Yabancıları gelmesi de, fiyatları daha fazla etkiler. Bizim tatil planımız yok açıkçası. İş yoğunluğu sebebiyle fırsat bulunca iki, üç günlüğüne ya da ancak günübirlik bir yerler gidebiliyoruz. Yakın yerlere gidiyoruz. Tabii ülkemizdeki ekonomik durum, turizmi de etkiliyor. İnşallah herşey iyi olur. Dış politikalarda bence bugüne kadar çok yanlış yapıldı. Umarım bundan sonra daha iyi adımlar atılır. (Fikret Kayasuyu)

YERLİ TURİST BU SENE ETKİLİ OLAMAZ

Açıkçası daha kesin olarak bir tatil planı yapmadık. Malum iş yoğunluğu ve maddiyattan ötürü erkenden plan yapamıyoruz. Plan yapıyoruz tabii, ama henüz netleşen birşey yok. Henüz kesin değil ama, Antalya dışına çıkmayı istiyoruz. İzmir olabilir diye düşündük. Ama İzmir olmazsa, Antalya içinde birkaç günlük tatil yapabiliriz. Geçen sene yerli turistin değeri anlaşıldı deniliyor ama, bu sene çok yüksek bir yerli turizm olacağını düşünmüyorum. İnsanlar tatil yapmak istiyor ama cebinde parası yokken nasıl yapacak ki? Geçen sene kriz çok büyüktü o yüzden bu sene herkes borçlu ve sanırım fiyatlar da daha yüksek. O yüzden bu sene yerli turist çok etkili olamaz. (Serhat Özgen)

YAZIN YAYLAYA ÇIKIYORUZ

Otele falan tatile gitmeyiz biz. Açıkçası torunların okulu bitince yaylaya çıkacağız. Torunları bekliyorum ben. Kızım, torunlarım daha sonra tatil yapar mı bilmiyorum. Biz zaten emekli adamız, bizim tatilimiz de yazın yaylaya çıkmak. Antalya yazın çok sıcak olduğu için, yazı yaylada geçiyoruz. Sonra havalar serinleyince geliyoruz. Parası ve vakti olan tatil yapar. Neden yapmasın? Herkes ister çocuklarını alıp gezmeye, tatile gitmek. Ama biz yapmıyoruz. (İsmail Dikili)

OTELDE TATİL SEVMİYORUM

Bu sene turizm geçen seneden daha iyi olacak. Çarşıda yürürken geçen sene bir tane turist göremezdik, şimdi görebiliyoruz. Bu sene sezon daha iyi geçecek deniliyor. Ruslar gelmeye başlamışlar. Yabancı turist açısından daha iyi olur, ama yerli turisti bilmiyorum. Bizde genelde son dakika tatil planı yapıldığı için, sezon bittikten sonra durum daha net belli olur. Ama çok bir yoğunluk olacağını düşünmüyorum.

Biz de planlıyoruz kendimizce bir şeyler. Ben 5 yıldızlı otellerde tatil sevmiyorum. Alternatif yerleri tercih ediyorum. Yani daha sakin ve samimi yerler benim ilk tercihim. Hiç tatile gidemezsek bile, çadırlarımızı alıp hafta sonu bir yere gideriz. (Ali Can Akın)

GİDEBİLİRSEK MEMLEKETE GİDECEĞİZ

Valla tatil falan hiçbir şey planlamadık. Okullar tatil olunca çocukları memlekete gönderebilirsem, gönderiyorum. Babamlar Ankara’da yaşıyor. Oraya gönderiyorum çocukları. Zaten otelde falan tatil yapmak çok pahalı. 3 çocuk var. Ee ben ve eşim de var. Hesaplayınca bizim bütçemizi aşıyor. Zaten bayram da yaza denk geliyor. Gidebilirsek dediğim gibi, memlekete gideriz. Yoksa onun haricinde evdeyiz. Bir tatil yapmayacağız.  (Feridun Atmaca)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.