Havaalanındaki bavul kayıplarının sebebi ne?

Uçak seyahatleri arttıkça doğal olarak kayıp bavul sayıları da artmaya başladı. Bunların bir kısmı elimizde olmayan nedenlerden dolayı meydana gelse de bazı durumlarda bizler de bavul kaybına neden olabiliyoruz.

31/12/2019 23:40
Havaalanındaki bavul kayıplarının sebebi ne?

Cem POLATOĞLU

Malumunuz Havayolu kontuarında check-in yaparken yani bavulu teslim ederken, üste bakan bavul sapına bir etiket bağlarlar. İşte o etiketin bir barkod'u mevcuttur. Hatta o barkodu içeren ince barkod'lardan da 3 adet valizinize yapıştırılır. Bir çok havaalanında bu barkod'lar okutularak gidilecek destinasyon görülür ve valiziniz bineceğiniz uçağa nakledilir. 

            Söz konusu valiz kayıpların nedenleri ise başta;

            * PERSONEL HATASI ;

Yani, Havaalanı Personelinin valizinizi sizin uçağınız yerine başka bir uçağa yüklemesi veya tamamen yüklemeyi unutması. Ancak günümüz teknolojisinde bu personel hataları gittikçe azalmaktadır çünkü okunan Barkod'lar sayesinde birçok valiz otomatik olarak uçaklara yüklenmektedir.

            * AKTARMALI UÇUŞLAR;

Eğer aktarmalı uçuşunuz iki veya daha çok ve farklı havayolu ile yapılıyorsa, Ör. İstanbul-Bermuda uçuşunuz, Londra üzerinden British Havayolları ile ve Londra'dan Miami'ye uçuşunuz United Havayolları ile olduğunu düşünelim. Bu bir risk teşkil eder. Hatta oradan da Bermuda'ya başka bir havayolu ile uçarsanız risk oranınızı arttırmış olursunuz.

            * BARKOD HATALARI;

Özellikle çok uçanların başına gelir. Bavul sapına takılan etiket, bavul havaalanı personeli tarafından taşınırken ezilir, kırışır veya okunamaz hale gelir, ıslanır veya personelin elinin uzanamayacağı, barkod'u okutamayacağı kadar uzakta kalabilir. Personel bu kez valizin üzerindeki ince barkod'lardan birini okutur. İşte bu noktada siz hala eski seyahatinizden kalma barkod'ları sökmediyseniz Personel yanlış barkod'u okutarak valizinizin yanlış uçağa yüklenmesine veya fark edilse dahi, eğer aktarma için kısıtlı zaman varsa çok geç olacağından dolayı, valizinizin uçağınıza zamanında yüklenmemesine yol açabilir. 

Neymiş?; HER SEYAHAT ÖNCESİ VALİZLERDEKİ BARKODLU ETİKETLERİ SÖKECEKMİŞİZ…

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.