Galata Kulesi'nin dramı

Sözcü Gazetesi yazarlarından Rahmi Turan, bugünkü yazısının bir bölümünü, tarihi Galata Kulesi'ne ayırdı. Turan yazısında, kulenin eskisi kadar ilgi görmemesinin nedenlerini sıraladı.

31/12/2019 23:40
Galata Kulesi'nin dramı

"İstanbul'un ünlü Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden biridir. 69.90 metre yüksekliğinde ve 16.45 metre çapında olan bu tarihi kule turistlerin çok ilgisini çeker. Eskiden bu kulede turistler için çalgılı‐çengili eğlenceler düzenlenir, ses sanatçıları şarkılar söyler, turistler de kırmızı şaraplarını içerek hem şovları izler, hem de İstanbul'un bol ışıklı eşsiz gece manzarasını seyrederlerdi…

Şimdi artık bunlar yok…

Çünkü Galata Kulesi'nde tepeden gelen bir emirle alkollü içki servisi yasaklandı ve kulenin turizmi büyük ölçüde öldürüldü! Turistler sadece gündüzleri bilet alarak Galata Kulesi'ni geziyor, yukarıdan İstanbul, Boğaziçi, Kızkulesi ve Marmara Denizi'nin güzelliğini seyrediyor.

Bazıları manzaraya bakıp keyifle bir bira ya da bir kadeh şarap içmek istiyor ama aldıkları cevap onları şaşkına çeviriyor: “Burada içki servisi yasak efendim.” “Niye yasak?” “Emir öyle efendim. Dinimize göre alkol günah!”

Oysa soranlar Hıristiyan… Onların dininde günah değil ama yasak işte… Ne biçim turizm bu? Tutuculuk yüzünden Galata Kulesi'nin lokantası sinek avlıyor!

Kızları ve torunlarıyla Londra'da yaşayan ve yurt özlemiyle gelip İstanbul'u gezen Bora Paran‐Feryal Paran çifti Galata Kulesi'ne gidiyor, birer kahve içmek için restorana giriyorlar. İki kahve 16 lira… Bira, zaten yasak! Bir de bilet fiyatı garabeti var! Kuleye giriş Türk vatandaşlarına 10 lira… Yabancı turistlere ise 25 lira…

Bu ayrım neden? Yabancı turisti yolunacak kaz görüyorlar anlaşılan… Başka hiçbir ülkede böyle acayip uygulama yok, bizde var! Gördükleri eşitsizliğe kızan bazı turist aileler, kulenin kapısından geri dönüyorlar. Bir de “Ağır darbe yiyen turizmimiz bu yıl canlanacak” diyorlar. Bu kafalarla turizm canlanır mı?"


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.