Fuar ve kongreler İstanbul turizmini hareketlendirdi

Ekim ayında toparlanmaya başlayan fuar ve kongre turizmi, 4 ayrı şehirde düzenlenecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarıyla canlanacak.

31/12/2019 23:40
Fuar ve kongreler İstanbul turizmini hareketlendirdi

Uzmanpara.com’da yer alan habere göre, terör olayları ve başarısız darbe girişimi dolayısıyla sıkıntılı günler yaşayan  turizm sektörü Eylül ve Ekim aylarında fuar ve kongre turizminin canlanması dolayısıyla hareketlenmeye başladı. Çeşitli sektörlerden deneyimli fuar ve kongrecilerin yurtiçi ve yurtdışında yaptıkları tanıtım ve lobi faaliyetlerinin de etkisiyle sektörde canlanma yaşanıyor. 

ICCA- The International Congress and Convention Association’dan alınan bilgilere göre kongre ve fuar alanında yaz aylarını durgun geçiren İstanbul’da Ekim ayında hareketlenme göze çarpıyor. 70 ülkeden 250’den fazla uzmanı ağırlayan 23. Dünya Enerji Kongresi’nin getirdiği hareketlilik ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yapılacağı açıklanan 60’dan fazla ülkeden 10 binin üzerinde katılımcının ağırlanacağı Dünya Hidrojen Enerjisi Kongresi şimdiden turizmcinin moralini yükseltiyor.

DENEYİMLİ FUARCI VE KONGRECİLER TÜRKİYE’NİN İMAJINI DÜZELTİYOR

Terör olaylarının ardından kongre iptalleriyle sarsılan turizmci, başarısız darbe girişiminden de büyük ölçüde etkilenmişti… Fakat yürütülen çalışmalarla sektörde toparlanmalar göze çarpıyor. Devletin konu hakkında aldığı önlem ve iyileştirme çalışmalarının yanı sıra sektörün deneyimli isimleri de bireysel ve kurumsal çabalarıyla ülke imajının düzeltilmesinde aktif rol oynuyor.

2002 yılından bu yana yılda 2 kez olmak üzere düzenlenen Avrupa ve Ortadoğu’nun en geniş kapsamlı yurtdışı eğitim etkinliği olan IEFT- International Education Fairy Turkey’in Genel Müdür Deniz Akar; ülke imajını düzeltmek, eğitimi ve turizmi desteklemek adına yurtdışı ve yurtiçinde pek çok çalışmaya imza attıklarını paylaştı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan terör olaylarından korkan yabancı eğitim kurumlarının her biriyle teker teker görüşülerek, ikna faaliyetleri yürüttüklerini belirten Akar; ülkesi  için sorumluluk taşıyan herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Her yıl düzenledikleri fuarlarla binlerce gencin yurtdışında eğitim almasının önünü açtıklarını belirten Akar, IEFT Fuarları’nın 20’nin üzerinde ülkeden 200’ün üzerinde eğitim kurumunu ve temsilcilerini biraraya getirmesinin de büyük bir ekonomik etkinlik olduğunun altını çizdi.

Büyüyen ekonomi, uluslararası ticaret ve küreselleşme sayesinde gelişen toplantı, fuar ve kongre sektörü; dünya genel turizminin üçte birine denk geliyor diyen Akar; “Dünyada 100 milyona yakın kişinin iş amaçlı hareket halinde bulunduğu bu sektör ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Fuar ve kongre turizmi için seyahat eden kişiler normal bir turistten 4-5 kat daha fazla harcama yapmakta…

Bu da tabiki ülke ekonomisine oldukça önemli bir artı sağlıyor. 15 yıldır dünyanın pek çok ülkesinden üniversite, lise, kolej ve çeşitli eğitim kurumlarının ülkemizde ağırlanmasını sağlayan bir ekip olarak yurtdışı eğitim sektörü ve akademik hayata sunduğumuz katkının yanı sıra fuar ve kongre turizmi sektörüne de etkin bir katkımız olduğunu düşünüyoruz.

Son 2 senedir yaşadığımız zorluklara rağmen kurduğumuz güçlü ilişkiler, etkili tanıtım faaliyetlerimiz ve güven kazanma çalışmalarımızla etkinliklerimize devam ediyoruz. IEFT olarak ilk amacımız gençlerimizin yurtdışında en iyi eğitimi almasını sağlamak ve ikincil olarak da geçtiğimiz senelerde kongre turizminde ilk 10’da yer alan ülkemizi aynı noktaya taşımak adına üzerimize düşen görevi başarıyla yerine getirmektir’ diyerek konuşmasını noktaladı.

RAKAMLARLA KONGRE TURİZMİ

Fuar ve kongre turizmi, turizm sektörünün en gözde segmentlerinin başında geliyor. ICCA tarafında açıklanan verilere göre dünyada yılda 9 binden fazla kongre yapılıyor ve 80 milyona yakın kişi bu kongreler için seyahat ediyor. Uluslararası kongrelere ev sahipliği yapan ülkelerin ilk sırasında yılda 300’den fazla kongreye evsahipliği yapan ABD yer alırken, Almanya az bir farkla ikinci olarak listelerde yer alıyor. Avrupa kıtası bir bütün olarak tüm dünyadaki fuar ve kongrelerin yüzde 57’sini alırken ABD yüzde 17’ler seviyesinde kalıyor. Kongreler genel olarak sağlık, bilim, sanayi ve teknoloji alanında yoğunlaşıyor.

Kongre turizminin ülke ekonomileri için büyük önem taşımasının başlıca nedeni kongre turistinin kıyı turistinden daha çok harcama yapması. Dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’una yakını fuar ve kongre turizmlerinden sağlanıyor. Fuar ve kongre turizm gelirleri tüm dünyada 250 Milyar Doları aşıyor. Avrupa kıtası fuar ve kongre turizminden aldığı yüzde 56,1 pay ile ilk sırada yer alırken, Kuzey Amerika yüzde 17,1 ile ikinci, Asya yüzde 13 ile üçüncü oluyor. Fuar ve kongre turizminden Güney Amerika yüzde 5,1, Avustralya yüzde 4,4 ve Afrika yüzde 4 pay alabiliyor.

ICCA- Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği istatistiklerine göre Türkiye kongre turizminde aldığı pay ile 2013 yılında zirveyi yaşamıştı. 2013 yılında 221 uluslararası kongreye ev sahipliği yapan ülkemizde bu rakam, 2014 yılında 190’a geriliyor. Yaşanan olaylar nedeniyle 2015 yılında onaylanmış 69 kongrenin iptali sebebiyle 211 kongreye ev sahipliği yapan Türkiye 18’inci sıraya gerilerken, liderliği 925 kongreyle ABD, ikinciliği 667 kongreyle Almanya ve üçüncülüğü 582 kongreyle İngiltere üstleniyor.

2013 yılında yaşadığı zirve sayesinde ekonomiye 2.5 milyar Dolarlık gelir sağlayan ülkemizin turizmde toparlanmayı sağlaması adına fuar ve kongre turizmine yönelmesi gerekiyor. Fuar ve kongre turizminin önemini; kıyı turizminde kişi başına harcama 600-700 Dolar düzeyinde iken bu fuar ve kongre turizminde 2 bin ile 2 bin 500 Dolar arasında değişmesinden anlayabiliyoruz.

TÜİK verilerine göre ise Türkiye’ye iş amaçlı, kongre, konferans ve seminer amaçlı yapılan ziyaretler 2015-2016 yıllarında azaldı. 2014’te Türkiye’ye sadece iş amaçlı ziyaret yapan kişi sayısı 2 milyon 315 bin 235 kişi iken bu rakam 2015’te 2 milyon 212 bin 327’ye düştü. Bir yılda toplantı amaçlı ziyarette 102 bin 898 azalma olduğu görülüyor. Fakat yapılan iyileştirme çalışmaları sonrasında Türkiye’nin 2017’de kaybettiği kanı yeniden kazanması bekleniyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.