Firuz Bağlıkaya'dan Antalya'da miting gibi toplantı

Değişim Hareketi, TÜRSAB seçimlerine sayılı günler kala, Antalya'da Concorde Hotel'de büyük bir toplantı düzenledi. 500'ün üzerinde seyahat acentasının katıldığı yemekli toplantıda konuşan TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya, sözlerine, neden aday olduğunu açıklayarak başladı.

31/12/2019 23:40
Firuz Bağlıkaya'dan Antalya'da miting gibi toplantı

Türk turizminde yaşanan krizlerin TÜRSAB'daki yönetim zafiyetini daha belirgin hale getirdiğini söyleyen Firuz Bağlıkaya, "Ne zaman gerçekten bir şeyler yapılması gereği ortaya çıktı, o zaman gördük ki taleplere cevap verebilecek bir yönetim ortada yok! Temsilde çok büyük sıkıntılar yaşadığımızı, bu krizler vesilesiyle görmüş olduk" dedi.

Ulusoy, kriz sürecinde sektörü doğru temsil edemedi

Mevcut Başkan Başaran Ulusoy'u kriz sürecinde sektörü iyi ve doğru temsil edemediği yönünde eleştiren Firuz Bağlıkaya, "Medya mikrofon uzattığında biz kriz profesörüyüz dediler. Rus gelmezse Çinli gelir dediler. Antalya'da turizm yapan arkadaşlar bunun ne kadar imkansız, ne kadar popülist ve kamuya sempatik görünmek için söylenmiş boş sözler olduğunu çok iyi anlıyor'' şeklinde konuştu.

Derdimiz mevki ve makam değil

Mevcut yönetimin acentelerin yaşadığı sıkıntıları ciddiye almadığını savunan Firuz Bağlıkaya, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim herhangi biriyle kişisel bir sorunumuz yok. Geçmişte birlikte çalıştık. Bir takım şeyleri orada birlikte yapmaya çalıştık. Yapılamadığını görünce de ayrıldık. Derdimiz mevki ve makam değil... Herhangi bir şekilde mevki ve makam sıkıntımız olsaydı, ikinci başkanlıktan istifa etmezdik.

Gerçekten temsilde sıkıntılar yaşadığımız için, acentaların hak ve hukukunu koruyacak bir yapıyı tesis etmek için yollara düştük. İkinci başkanlık yaptığım dönemde gördüm ki, bizler krizi doğru anlatırsak, doğru yönetirsek doğru insanlara doğru zamanda ulaşırsak, halledemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Bunu görerek, bunu bilerek, bunların halledilebileceğini inanarak yola çıktık ve bunun için aday olduk. Hiç kimsenin rahatını bozmak için aday olmadık.

Bağlıkaya'dan Ulusoy'un iddialarına cevap

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un kendisine yönelttiği eleştirilere de değinen Firuz Bağlıkaya,"Değerli başkanın iddialarını videolardan izliyorum. Sürekli müze ihalelerini aldığımızı ve kendilerinden adam transfer ettiğimizi söylüyor. Bunu izah etmemiz gerekiyor" diyerek şunları anlattı:

İhaleye TÜRSAB girmeyince girdik

1. 1 2017 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve ören yerlerindeki mağazaların işletilmeye verilme işinin ihalesini açtı. Bu mağazaları geçmişte TÜRSAB'la hiçbir alakası olmayan Bilkent isimli şirket işletiyordu. Ben de bu ihaleye dahil oldum. Şartnamesini aldık. TÜRSAB'ın bu ihaleye girmediğinden emin olmak için de son güne kadar bekledik. TÜRSAB girmeyince de ihaleye girdik.

Fakat, sanki bilet işini almışımı gibi anlatıyorlar. Müze bileti ile hiçbir alakam yok. Bilet ihalesini Turkuaz isimli bir şirket aldı. Bizim aldığımız mağaza işini sanki TÜRSAB'ın işiymiş de onların elinden almışız gibi anlatıyorlar. Bana 'neden adaysın?' diye soruyorlar. Ben de onlara soruyorum, bunca yıldan sonra peki siz ne için adaysınız? Bu kadar yıldır yapamadığınız ne kaldı da yeniden aday oluyorsunuz?

Müze bileti cirosundan haksız ve hukuksuz kazanç sağladılar

TÜRSAB'ın altı yıl boyunca acentaların hakkı olan yüzde 25'lik indirimi yüzde 20 olarak yansıttığını anlatan Firuz Bağlıkaya, bu konuda da şunları söyledi: "İhale şartnamesi ortada; faturalar ortada. 6 yıl boyunca seyahat acentalarının yaptığı müze bileti cirosunun yüzde 5'ini haksız ve hukuksuz bir şekilde aldılar. Birlik hepimizin birliği diye sesimizi çıkarmadık. Ama hiç bir zaman 'TÜRSAB'ın şu ihtiyacı için yaptık' diyemediler. Söyleyebilselerdi, belki bunu da sineye çekecektik.

Müze bileti ihalesinin şartnamesinde yüklenici firmaya yüzde 11'lik işletme payı verildiğini hatırlatan Firuz Bağlıkaya, konuya ilişkin şunları da sözlerine ekledi: "İhalenin 28 'inci maddesinde TÜRSAB üyelerine yüzde 25 indirimli bilet satılacağı söyleniyor. TÜRSAB 6 yıl boyunca bize yüzde 20 indirimli bilet sattı. Yüzde 5'i neden kesiyorsun dedik, masrafı var dedi. Yüzde 11'lik pay zaten işletme giderleri için verilmişti, ama onlar bununla yetinmeyip bizden yüzde 5 daha kestiler.''

Etik olmayan yöntemlere başvurdular

Başaran Ulusoy yönetiminin kampanya sürecinde etik olmayan yöntemlere başvurduğunu anlatan Firuz Bağlıkaya, Doğu illerinde acentelerle fiyat rekabeti yapan Enuygun.com'un kendisine ait olduğuna dair söylentiler yayıldığını anlatarak, ''Koltuğu korumak için yapamayacakları hiç bir şey yok" dedi.

Mevcut yönetimin TÜRSAB'ı üyesine zarar verir hale getirdiğini söyleyen Firuz Bağlıkaya konuşmasına şöyle devam etti: "TÜRSAB'ı üyesiyle ticaret yapan bir kurum haline geldiler. Biz seni bizimle ticaret yapıp bizden para kazanasın diye seçmiyoruz ki. Biz seni, işlerimizi kolaylaştır, bizim ticaretimizi artır diye seçiyoruz. Ama bambaşka işlerle uğraşıyorsunuz. Sonra da o koltuğu kaybetmemek için akla hayale gelmeyecek hikayeler anlatıyorsunuz."

Üye aidatlarını düşüreceğiz

TÜRSAB'ın yayınlanan bilançosuna da değinen Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB'ın kasasında 21 bin lira olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: ''90 milyonluk da çeki var. O çekler de çok büyük ihtimalle hac umre acentalarından ya da TÜRSAB'ın şirketlerinden alınmış çeklerdir. Hoş bir durum değil, ama hep beraber toparlayacağız. Zorlu bir yolumuz var, hiç bir şey göründüğü gibi değil. Çok çalışacağız. Omuz omuza vereceğiz. Bu işi halledeceğiz. Üyeye de yüklenmeyeceğiz. Üye aidatlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Onu da düşüreceğiz. Bu işe başka kaynaklar bulmak zorundayız."

"Mesleğinizi değiştirmeyin başkanınız değiştirin"

Acentaların başka işler yapmadan geçinemez hale geldiğini söyleyen Firuz Bağlıkaya, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Van'da bir arkadaşla sohbet ediyoruz. Komşusu acenta açmış. Neden açtığını sormuş "Abi büfe açacaktım param yetmedi, o yüzden acenta açtım'' demiş. Acentecilikte geldiğimiz nokta bu...

Bizim mesleğimiz son derece onurlu bir meslek. Vatana hizmet ediyoruz. Cari açığın yüzde 80'nini biz kapatıyoruz. Çok önemli bir iş yapıyoruz. Türbülanstan geçiyor olabiliriz, dertlerimizi anlatmayan bir yönetimimiz olabilir, ama bu onurlu meslekten kimse vazgeçmesin. Bu sıkıntıları hep birlikte aşacağız. Tek bir isteğimiz var sizden; mesleğinizi değiştirmeyin başkanınız değiştirin...


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.