FEST Travel The Code’a üye oldu

Çalışmalarını sorumlu turizm ilkelerine bağlılıkla sürdüren FEST Travel, çocukların cinsel amaçlı turizmden korunması için kurulan uluslararası sosyal sorumluluk platformu The Code’a Türkiye’den katılan ilk seyahat acentesi oldu.

31/12/2019 23:40
FEST Travel The Code’a üye oldu

Çocukların çocukluklarını özgürce ve güven içinde yaşayabildikleri, tek bir çocuğun bile ne bir yakınının ne de bir yabancının istismarına maruz kaldığı bir dünyanın gerekliliğine inanıyoruz. Günümüzde çok sayıda çocuk, cinsel amaçlı turizmin mağduru oluyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 18 yaşından küçük 150 milyon kız çocuğu, 73 milyon erkek çocuğu cinsel şiddete veya cinsel sömürüye uğruyor. Bu suçlar her ülkede ve toplumun her kesiminde görülüyor.

Turizm bu suçların nedeni değil ancak maalesef seyahatinin odağında çocuk istismarı olan kişiler, bu istismarı verdiği hizmetlerle sürdüren kurumlar ve turizm sektörünün açmazlarını kötüye kullanan bir yapı bulunuyor. Çocukların bu mağduriyeti özellikle Güneydoğu Asya, Baltık, Güney ve Orta Amerika ülkelerinde yaygın. Bu da turizm sektöründe çalışanlara, çocuğa karşı cinsel amaçlı turizmi durdurma açısından önemli bir görev yüklüyor.

Sorumlu Turizm ilkelerine bağlılıkla İstanbul’un, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir köşesine yıl boyunca yüzlerce program düzenleyen FEST Travel, çocukların cinsel amaçlı turizmden korunması için atılan adımlara destek vermek amacıyla, uluslararası sosyal sorumluluk platformu The Code’a üye oldu.

Türkiye’den bu organizasyona katılan ilk seyahat acentesi olan FEST, çocukların cinsel sömürüsüne karşı politika ve prosedürler oluşturmak, çalışanlarını eğitmek, seyahat edenleri bilgilendirmek ve sektördeki paydaşların desteğini ve işbirliğini sağlamak gibi kuralları kabul ederek çocuk koruma ilkelerini somut eylemlere dönüştürecek.

Mart 2013’te Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün “Turizm İçin Küresel Etik Kuralları”nı Türkiye’den imzalayan ilk seyahat acentesi olan FEST Travel, çocuk istismarına karşı harekete geçen en önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan The Code’a üyeliğiyle hem turizm sektöründe sosyal sorumluluk anlamındaki öncülüğünü bir adım öteye taşıyor hem de bu sektördeki tüm paydaşları çocukların cinsel amaçlı turizmin mağduru olmaması için harekete geçmeye çağırıyor.

BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme:

Yetişkinler gibi çocuklar da tüm devletlerin korumak zorunda oldukları temel insan haklarına sahiptir. Çocukların eğitim, yiyecek, barınak, fiziksel güvenlik ve sağlık hakları vardır. Bu hakların tümü, hukuki bağlayıcılığı olan ve 190’dan fazla ülke tarafından onaylanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de öngörülmektedir. ÇHS, çocuk hakları alanında dünyada en fazla sayıda tarafı kapsayan belgedir ve bu belgede çocukları sömürüden koruyan pek çok hüküm bulunmaktadır.

Özellikle 32, 34 ve 35. maddeler çocukların cinsel sömürüden, alınıp satılmadan ve kaçırılmadan korunmalarına yöneliktir. Diğer somut hakları arasında çocuğun fiziksel ve psikolojik iyi olma halinin sağlanması ve çocuğun psikososyal, duygusal ve manevi alanlardaki gelişimi yer almaktadır.

Çocuklara Yönelik Cinsel Amaçlı Turizm Mağdurları genellikle şu kesimlerdendir:

Yoksulluk içinde olanlar,

 Mevsimlik ekonomik faaliyetlere bağımlı olanlar,

 Azınlık gruplar,

 Çalışan çocuklar,

 Sokaklarda yaşayan çocuklar,

 Kendi evlerinde istismara ve ihmale maruz kalanlar,

 AIDS yüzünden yakınlarını kaybedenler.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.